Broj 25
Početna > Lepi i zdravi > ZDRAVLJE NA TANJIRU

Mediteranska ishrana

ZDRAVLJE NA TANJIRU

Istraživači su ustanovili da mediteranska hrana bogata maslinovim uljem i „siromašna" mesom smanjuje rizik obolevanja krvnih sudova i srca

Rezultati najnovijih istraživanja, objavljenih na skupu američkih kardiologa održanom u Orlandu, kazuju da je ishrana siromašna masnoćama ali bogata voćem i povrćem sigurna barijera protiv srčanih oboljenja koja su, inače, najveće „ubice".
 
  Ishrana u mediteranskim zemljama naglasak stavlja na voće, povrće, ribu i maslinovo ulje kao i na manje mesa, zbog čega mediteranski narodi manje obolevaju od srčanih i bolesti krvnih sudova.
 
  U najnovijoj studiji istraživači su izučavali prehrambene navike 3.000 žena i muškaraca u Grčkoj starih od 18 do 89 godina koji nikada nisu imali srčane tegobe. Ustanovljeno je da što su ljudi privrženiji mediteranskoj hrani manje su podložni riziku obolevanja od kardiovaskularnih bolesti. Neki stručnjaci pretpostavljaju da su za smanjivanje rizika značajni i drugi faktori kao što su vežbe, fizičke aktivnosti, ali i manje stresnih situacija u mediteranskim zemljama.
 
  Međutim, Demostenes Panajotakos sa Univerziteta Harokopian u Atini predvodio je tim stručnjaka u novom istraživanju i objavio da su se rezultati pokazali tačnim čak i kad su uzimani u obzir indeksi telesne mase, fizičke aktivnosti, starost, pol i stepen obrazovanja.
 
  Potpuno nezavisno istraživanje na Univerzitetu Taft u Bostonu, u SAD, pomogla su da se bolje objasni zašto je konzumiranje ribe dobro za srce. Pokazalo se da je konzumiranje najmanje dva riblja obroka nedeljno ključno u usporavanju oštećivanja srca. Posebno se pokazala korisnost jedenja tunjevine i mesa „tamnih riba" kao što su losos, sardine i skuša za žene obolele od dijabetesa.
  Istraživači, međutim, nisu sigurni zašto se bela riba nije pokazala tako korisnom.