Broj 25
Početna > Lepi i zdravi > TREŠNJE

Slatko i lekovito voće

TREŠNJE

Još od davnina trešnje su na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za artritis do hrane za dobar san. Donedavno se to smatralo narodnom medicinom, ali istraživanja su dala i naučni temelj tim verovanjima

Trešnje nemaju toliko vitamina C kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem. Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i ublažavaju glavobolju. Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje. Ne treba ih jesti pre ručka jer njihova reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, što naročito otežava probavu mesa. Nakon trešanja ne treba piti vodu, a pogotovo pivo ili alkohol.

Ublažavanje bolova
Prema naučnim istraživanjima, flavonoid ima antikancerogena svojstva i pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina. U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17, za koga se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje raka, a pomaže i kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je deset puta delotvornije od aspirina. Nije samo plod trešnje zdrav - od peteljki možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamena u bubrezima. Za pripremu čaja stavite desetak peteljki u litar vrele vode, kuvajte dva minuta i ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Za podizanje nivoa energije
Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki procenat vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizmu povećava nivo energije i pomaže ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje. Kao i većina voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.

Trešnje sadrže kombinaciju antiejdžing antioksidanata, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte ne sadrže masnoće! Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i podižu nivo energije.

Kupovina i priprema
Bez obzira na sortu, trešnje imaju kratak vek trajanja, pa zato kupujte plodove s peteljkama, izrazito crvene boje i čvrste kožice.
Ukoliko jedete sveže trešnje, operite ih neposredno pre posluživanja. Možete ih umočiti u rastopljenu čokoladu i koristiti za dekoraciju kolača i torti. Bez peteljki i koštica možete ih upotrebiti za pripremu slanih i slatkih jela. Pire od trešanja može se upotrebiti za pripremu sorbeta, sladoleda, musa i umaka, same ili u kombinaciji s drugim voćem. U nekim zemljama trešnje se upotrebljavaju za pripremu voćne supe ili umaka koji se poslužuje uz pečenu patku ili svinjetinu. Osim zamrzavanjem, trešnje se mogu konzervisati sušenjem, zatim šećerom u obliku džemova i kompota ili u kombinaciji s alkoholom. Od njih se priprema i rakija trešnjevača. Dovoljno dugo su se koristile za pripremu kolača, vreme je da uzmemo u obzir i ovu drugu, zdravu stranu tog voća! Zato, jedite trešnje sada kada im je sezona kako biste bili zdraviji, izgledali mlađe i osećali se bolje.