Broj 25

Borba protiv išaranog stomaka

STRIJE

Brazde ili linije na stomaku pa čak i niže, na bedrima, često se pojavljuju kod žena, posebno tokom trudnoće

Strije nastaju zbog prenapregnutosti kože. U kojoj meri će ove brazde biti izražene jednim delom zavisi od toga kojom brzinom se gojite. Jedino rešenje je da ne dozvolite sebi da se naglo gojite. Ako primetite da počinje njihovo pojavljivanje, ograničite uzimanje tečnosti na šest čaša dnevno. Naravno, samo u situaciji ako se vaš lekar složi s tim. S obzirom na to da se u trudnoći obim stomaka proširi za oko 50 do 60 centimetara, što je izuzetno opterećenje za kožu, slabi vezivno tkivo pa dolazi do njegovog pucanja. Čak 80 odsto trudnica ih dobije, uglavnom pred kraj drugog tromesečja, pa u takvim slučajevima ne pomažu ni najskuplje kreme protiv strija.
 
  Lagane masaže
  Strije se vremenom mogu izbeliti, ali trajno ostaju belkasti ožiljci koji se teško uklanjaju. Zato je dobro držati se stare narodne poslovice „Bolje sprečiti...” pa se preporučuje redovna masaža i nega tela, posebno tokom trudnoće.
  Trudnicama se savetuje već na samom početku trudnoće da redovno, i to dva puta dnevno, masiraju stomak i ugrožena područja i lagano štipkaju kožu (uhvatite kožu palcem i kažiprstom, povucite gore pa spustite), a kožu možete postepeno i lagano gnječiti. Delotvorna borba protiv nastanka strija je bilo kakva masaža, a princip je uvek isti - masirajte se prvo od kukova preko zadnjice pa prema stomaku. Iskoristite vreme ispod tuša ili u kadi za vodenu masažu, ne samo da jača kožu, nego ima i opuštajuće dejstvo.
 
  Redovno vežbati
  Ne zaboravite na vežbanje. Redovne vežbe jačaju mišiće, održavaju kožu elastičnom, a stručnjaci kažu i da olakšavaju porođaj. Preporučujemo sledeću vežbu: lezite na leđa, a noge savijte u kolenu. Okrenite stopala lagano na spoljašnju stranu, a ruke ispružite uz telo. Snažno zategnite mišiće zadnjice i podignite je desetak centimetara opirući se rukama. Karlicu u vodoravnom položaju prvo pomaknite ulevo, vratite se u početni položaj i ponovite iste kretnje, sada pomičući karlicu udesno. Vežbu ponovite nekoliko puta.
 
  Kreme protiv strija
  Razni preparati se nude na tržištu sa ciljem da pomognu protiv strija. Kao meru opreza, a da se u budućnosti ne bi pokrivale jednodelnim kupaćim kostimom, buduće majke obično koriste te kreme u preteranim količinama. Međutim, iako losion može pomoći da smanji isušenost kože i njenu iritaciju, on neće sprečiti pojavu strija bez obzira na to koliko marljivo se mazali. One osobe koje ih dobiju, mogu očekivati da će se po porođaju strije smanjiti, međutim, ne i nestati. Da su kreme nedelotvorne, pokazalo je i istraživanje koje je otkrilo da jedna krema može smanjiti učestalost strija, ali samo u grupi žena koje su već rađale. Zaključak je da se ne može tvrditi da kreme zaista pomažu u ratu protiv „išaranog stomaka”. U svakom slučaju nije loše probati ih.
 
Autor: Suzana Stanarević