Broj 25
Početna > Zanimljivosti > SEKSUALNA PRIVLAČNOST

Feromoni, hormoni i fazoni

SEKSUALNA PRIVLAČNOST

Da li će nam se neko dopasti ili ne zavisi od nekoliko faktora kao što su sećanja iz detinjstva, psihički i fizički nivo druge osobe kao i biološki faktori

Ponekad nam se čini da naše prijateljice konstantno izlaze s istim tipom muškaraca. Istina je da još uvek nije pronađena univerzalna formula privlačnosti.

Ko nas i zašto privlači?
Kod takozvane instant ili trenutne privlačnosti postoji teorija da simpatije koje stvorimo onda kada počnemo da osećamo seksualnu privlačnost ostavljaju dugotrajan utisak tako da se takvi osećaji kasnije ponovo reaktiviraju.
-Ako vas privlače lepuškasti muškarci plavih očiju, to verovatno ima veze s ranijim ljubavima i simpatijama. Takođe, privlače nas ljudi koji imaju isto ili slično porodično poreklo ili obrazovni nivo.
Vođeni osećajem vlastite privlačnosti, u sobi prepunoj muškaraca, odabraćemo baš one koji su nam slični. Nasuprot tome, ako nas privuče osoba koja je različita od nas, mi zapravo pokušavamo da izbalansiramo i nadoknadimo ono što nam nedostaje. Tako, nije retkost da neku povučenu osobu privuče muškarac koji je aktivan, voli društvo i izlaske.

Namirišite pravog muškarca
Ako nam se i dopadne miris muškarca, to ne znači doslovno da možemo da namirišemo onog „pravog". Feromoni koje ispuštamo signaliziraju naš reproduktivni potencijal. Tu je objašnjenje zašto može da vas privuče neki muškarac, a da za to nemate racionalno objašnjenje. Zapravo, vi volite njegov miris, njegov dodir, njegove feromone. Iznenadna privlačnost se događa onda kada vas odjednom privuče muškarac, čak i posle nekoliko godina poznanstva. To se ne događa zato što ste vi promenili kriterijume, već je on jednostavno postao vaš tip. Možda je samo odjednom odrastao, nešto se važno promenilo u njegovom životu, a kada osetite tako nešto, može da dođe do buđenja dopamina u mozgu. Tada vam se sviđa ono što vidite pa zato želite da sa tom osobom odete korak dalje.

Partner prema modelu oca
Muške i ženske želje su često određene stvarima koje ne mogu da se kontrolišu. Bilo kakva veza sa suprotnim polom određuje ono što ćemo tražiti kod svog ljubavnika. Na primer, ako je njen otac bio brižan i pažljiv, takve stvari će tražiti i od svog partnera. Ako je pak devojčica odrastala uz hladnog oca sa kojim je bila u disfunkcionalnom odnosu, kasnije će je privlačiti upravo takav tip muškaraca. Ona će se nadati da kroz vezu može da ga promeni, ali će s vremenom uvideti da je to uzaludan posao. Na kraju se najčešće dogodi da žene odu od ovakvih muškaraca.