Broj 25
Početna > Putovanja > KUŠADASI

Turska

KUŠADASI

Kušadasi je jedno od najpopularnijih turskih letovališta. Nalazi se na zapadnoj obali Turske, 90 kilometara južno od Izmira i smatra se jednim od najatraktivnijih gradova na obali Egejskog mora

Smešten je u podnožju planina Pilov i Kadafat na istoku i planine Kese na zapadu, koje ga štite od kontinentalnih vetrova i omogućavaju blagu sredozemnu klimu sa preko 300 sunčanih dana godišnje. Zajedno sa okolinom, Kušadasi predstavlja pravu kulturološku riznicu. Blizina brojnih antičkih lokaliteta (Efes, Milet, Didima, Prijena, Pamukale, Afrodizijas...) daju letovanju posebnu draž. Kušadasi ima tipičnu mediteransku klimu sa toplim letima i blagim zimama, tako da turistička sezona traje dosta dugo. Veliki broj peščanih plaža Long Beach (20 km), Ladies Beach (2 km), Kustur Beach (4,5 km) i Pamucak Beach (12 km), kraj toplog bistrog mora pružaju dobar izbor atrakcija na plaži kao što su jedrenje, skijanje na vodi ili odbojka. Posle toplog dana, možete uživati u prelepom pogledu na zalazak sunca iznad Kušadasija, a uveče vas čekaju primamljivi kafići i restorani duž bulevara u centru. U restoranima služe svežu morsku hranu i egejske specijalitete.
 
  Evropski i mediteranski stil                                                                                              
  U arhitekturi dominira evropski i mediteranski stil dok će vas na klasičan Orijent podsetiti egzotični mirisi vrsnih domaćih kulinarskih specijaliteta. Ne tako davno Kušadasi je bio obično ribarsko selo. S vremenom je dobio obrise pravog grada, a potom i turističkog centra. Grad Kušadasi je dobio ime po malom „ostrvu ptica" koje se nalazi u neposrednoj blizini luke. Danas se na ostrvu nalaze brojni restorani, barovi i poslastičarnice u kojima možete probati specijalitete turske kuhinje.
 
  Efes
  Na samo pola sata vožnje autobusom od Kušadasija nalaze se ostaci Artemidinog hrama - jednog od sedam svetskih čuda starog sveta. Boginja Artemida je zaštitnica grada Efesa do koga se iz Kušadasija može stići za četrdesetak minuta. Efes, nekada rimska prestonica u Aziji i jedna od glavnih luka Egeja i čitavog Mediterana, danas je nezaobilazna tačka u svim turističkim vodičima.
 
  Kuća device Marije
  Nedaleko od Efesa je kuća u kojoj je, kako se veruje, devica Marija provela poslednje dane života. Nalazi se na vrhu planine Bulbul, 9 km udaljena od Efesa. Takođe, misli se da je i sveti Jovan, šireći hrišćanstvo, ovde boravio nekoliko godina. Kuća je cela izrađena od kamena. Originalna dvospratna građevina sastojala se od predvorja, spavaće sobe i sobe za molitve, kao i sobe sa kaminom. Za turiste je otvoren centralni deo kao i soba desno od oltara. U blizini kuće nalazi se izvor sa pomalo slanom, ali pitkom vodom. Ova kuća je udaljena od Kušadasija oko 27 kilometara, a do nje možete doći kolima, taksijem, preko lokalnih ili naših agencija.
 
  Pamukale
  Posle dva i po sata vožnje autobusom od Kušadasija stiže se do Pamukala - prelepe „pamučne tvrđave". Šetati po planini od belog krečnjaka, brčkati se u toploj vodi, dok se pruža pogled na turske ravnice i nestvarno beli predeo koji vas okružuje zaista je doživljaj koji će svakome ostati u lepom sećanju.
 
  Didime
  Ovo drevno mesto smešteno je u selu Jenikoj i bilo je kulturni centar ove regije. Od Mileta je udaljeno oko 15 kilometara. Didime je poznat po drevnom proročištu i Apolonovoj statui. Nemački arheolozi su utvrdili da najstariji delovi proročišta datiraju još iz osmog veka p.n.e. Stubovi hrama još uvek su vidljivi i idu do 20 metara u visinu i 2,4 u širinu. Didime se nalazi 75 kilometara južno od Kušadasija. Do njega možete doći direktno iz Kušadasija preko lokalnih ili naših agencija, ili možete uzeti minibus do Sokea, pa na autobuskoj stanici iz Sokea ka Didimu.
 
  Priene
  Nekada lučki gradić, Priene je danas udaljen oko 16 kilometara od mora. U ovom gradu možete videti pozorište građeno između trećeg i četvrtog veka p.n.e. Uzidano u planinu, imalo je kapacitet od 5.000 sedišta. Pet mermernih sedišta na dnu pozorišta uvek je bilo rezervisano za sveštenstvo.
 
  Milet
  Drevni grad Milet nekada je bio jedan od najvećih gradova Anadolije zbog svoje odlične geografske pozicije. Grad ima oko 100.000 stanovnika. U ovom gradu živeli su poznati filozofi Anaksimandar, Anaksimen i Tales. Najvažniji ostaci ovoga grada su: Faustinino kupatilo, amfiteatar i Delfski hram. Udaljen je oko 55 kilometara južno od Kušadasija.
 
  Cenjkanje i bakšiš
  Iz Turske se možete vratiti sa kožnom jaknom, koje su tamo izuzetno jeftine, cene su barem dva-tri puta niže nego kod nas. Ljubazni domaćini učiniće vaše letovanje još prijatnijim, cene su sasvim pristojne, a cenjkanje je obavezno. Turiste prevoze mali autobusi, dolmuši, koji su izuzetno povoljni, a idu na deset minuta po gradu i svim plažama.
  Bakšiš je način života u Turskoj i uljudno je ostaviti sitniš za većinu usluga. U većim restoranima i hotelima ako na računu nisu uračunate usluge servisa, uobičajeno je da se ostavi dodatnih 10 do 15 odsto od visine računa.
 
  Kupovina i noćni život
  U okolini grada nalaze se četiri akvaparka. Najinteresantniji je Aqua Fantasy sagrađen u „Diznijevom stilu" sa raznovrsnom ponudom. Utorkom i petkom su pazarni dani. Na tezgama se može naći raznovrsna roba (džins, majice, satovi, voće, povrće, čajevi i sl). Kao i svi gradovi u Turskoj, i Kušadasi ima svoj bazar na kome se može svašta kupiti, a prodavnice rade do kasno u noć. Noćni provod je odličan, postoji posebna ulica koja ima naziv „Bar Street" koja je prepuna klubova (irskih, holandskih i, naravno, srpskih). Jedina mana gurmanima može da predstavlja hrana, jer se ovde stanovništvo hrani uglavnom povrćem, a to služe i u većini hotela. Na osnovu iskustva mnogobrojnih turista koji su posetili Kušadasi, ovo je prava destinacija za odlično letovanje.