Broj 25
Početna > Poznati > KREATOR VELIKOG SRCA

Oskar de la Renta

KREATOR VELIKOG SRCA

Kreator Oskar de la Renta poznat je po svom predivnom dizajnu i ženstvenoj silueti, kojima potpisuje kolekcije

Rodnu Dominikansku Republiku napustio je u svojoj osamnaestoj godini da bi studirao slikarstvo na Akademiji San Fernando u Madridu. Od detinjstva na tropskom ostrvu Oskar de la Renta zadržao je neograničenu vitalnost dve kulture: hispano i američke. Sa svojim neodoljivim osmehom, toplim očima, visokom figurom i sunčanim imenom, ovaj kreator ima sve atribute šarma.

Talenat je otkriven
Tokom boravka u Španiji počinje da se interesuje za svet dizajna. Pravi skice za vodeće španske modne kuće, što ga je uskoro dovelo do najpriznatijeg španskog kreatora legendarnog Kristobala Balensijage, kod koga se obučavao. Kasnije je postao asistent-kreator u kući visoke mode Lanvin u Parizu. U Njujork je otišao 1963. godine da bi kreirao kolekciju visoke mode za Arden, a dve godine kasnije je lansirao sopstvenu robnu marku „ready-to-wear" odeće. Kako bi upotpunio svoj „ready-to-wear” dizajn, prilikom „Fall 2001. runway show" svoj potpis Oskar de la Renta stavlja na torbice, kaiševe i cipele. U svoj stvaralački svet De la Renta uključuje kozmetiku, naočare, ali i krzno, nakit, donji veš, šalove i odeću za spavanje. Muške čarape, sportski kaputi, odela i pantalone potpisana su njegovim imenom. Od 2002. godine De la Renta dizajnira nameštaj i kolekciju parfema, ali i stoljnjake, dekorativne materijale i tepihe. U jesen 2004. godine Oskar de la Renta kreira žensku sportsku liniju nazvanu „O Oskar”.

Mirisna elegancija
Oskar de la Renta s ljubavlju čini da žene prosto blistaju i odišu srećom. On kreira nešto što bi se moglo nazvati „mirisnom elegancijom". U skladu sa lepršavim i zavodljivim haljinama koje miluju telo pri svakom pokretu, njegovi mirisi pružaju suptilni, nevidljivi i magični modni „aksesoar" sa izraženim karakterom i individualnošću. Oskar de la Renta je svoj prvi parfem „Oskar” lansirao 1977. godine i on se danas odlično prodaje u više od 70 zemalja, a 1991. godine je postao i laureat "Fragrance Foundation Perennial Success Award". Godine 1980. kreirao je parfem za muškarce „Pour Lui”, dok 1995. godine postaje dobitnik nagrade „Living Legend” od strane Američkog društva za parfeme. U jesen 1999. godine, predstavlja „Oscar for Men”, a 2002. godina označava pojavljivanje parfema „Intrusion”. Svoj poslednji ženski parfem „Rosamor” prezentovao je 2004. godine.

Savršenost gracioznih linija
Oskar de la Renta je pravi umetnik kolorita i dizajner svetlosti koji otkriva unutrašnji šarm svake žene. U njegovom stvaralaštvu latinoamerički uticaj određuje neobično izražen ukus za razigrane boje, vez i čipku, a isto tako veštinu u postizanju savršenosti čistih i gracioznih linija, koje predstavljaju prava remek-dela. Talenat Oskara de la Rente potvrđuje se kontinuiranim međunarodnim priznanjima. Od 1973. do 1976. i od 1986. do 1988. godine, predsedavao je Savetu modnih dizajnera Amerike (CFDA), a dvostruki je dobitnik „Coty American Fashion Critic's Award”. Od 1993. do 2002. godine De la Renta kreira kolekcije visoke mode za čuvenu modnu kuću Pierre Balmain, postavši tako prvi Amerikanac koji je ikada kreirao za Francusku kuću visoke mode. Među mnogobrojnim počastima i nagradama, bio je CFDA Dizajner godine 2000. U februaru 1990. godine počastvovan je od strane istog udruženja Nagradom za životno delo. Ovaj multitalentovan kreator je za svoj kolosalni doprinos modi, umetnosti i humanitarnom radu, odlikovan francuskim ordenom Legije časti.

Vrhunsko priznanje
Oskar de la Renta se u potpunosti razvio u modnoj kući Elizabet Arden. Upravo je tada odlučio da osnuje sopstvenu modnu kuću. To mu je i omogućilo da postane veliki američki modni kreator čije kreacije nose čuvene holivudske zvezde. Čovek velikog srca, velikodušan i osetljiv humanista, Oskar de la Renta podržava i aktivno učestvuje u različitim humanitarnim udruženjima, kao što je ono za zaštitu dece u Santo Domingu. Širom sveta je poznat po humanitarnom radu. Između ostalog, pomogao je izgradnju škola i centara za dnevnu brigu dece u Dominikanskoj Republici. De la Renta je marljiv i energičan obožavalac i sponzor umetnosti. Član je Upravnog odbora Metropoliten opere, Karnegi hola i Kanala trinaest/WNET-a. Isto tako, član je upravnih tela značajnih institucija kao što su: Njujorčani za decu i Američko društvo, a trenutno je na čelu španskog Instituta kraljice Sofije.