Broj 25
Početna > Intervju > ČISTOTA JE U NAMA SAMIMA

Nebojša Glogovac

ČISTOTA JE U NAMA SAMIMA

Za 15 godina ostvario je brojne glumačke uspehe i za njih dobio više nagrada. Zbog onog što radi, kolege ga poštuju, a publika iskreno voli. Glumac Nebojša Glogovac će uskoro debitovati kao producent filma „Hadersfild", nastalog prema istoimenoj predstavi u kojoj već nekoliko sezona igra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Prvenac producentske kuće „Eye to Eye" koju je osnovao sa kolegom Goranom Šušljikom premijerno će biti prikazan na Prvom nacionalnom filmskom festivalu u junu u Novom Sadu. Poznati glumac, a sada i producent, govori o tome koliko je biografija obavezujuća, ko su za njega mediokriteti i na koji način čovek uvek može da ostane neokaljan

Hadersfild
  Nisam objektivan kada je reč o ovom filmu, ali oni koji su ga gledali, a to su Điđa Karanović, Emir Kusturica, Raša Andrić i Goran Marković pozitivno su se izrazili. „Hadersfild" je uzbudljiv film, hrabar u izrazu. Počiva na pozorišnoj priči, ali ima i svoju individualnost, filmsku razuđenost. Verujem da će se ljudima dopasti.
 
  Aktuelnost uloga
  Sve uloge koje trenutno glumim su sasvim aktuelne, čak je i „Na dnu" Maksima Gorkog obrađen kroz savremenu prizmu. Svi likovi su uvek i zauvek. Šta pod tim mislim? Karakteri su nepromenjeni kroz vekove i samim njihovim različitostima dolazi do drame, sukoba, mržnje, ljubavi, ratova... Broj kombinacija je neograničen pa zato oni traju kroz vekove.
 
  Uloga u kojoj je on bio on
  Ni u jednoj ulozi nisam bio to sasvim ja. Glumom se bavim jer me uvek interesuje da istražujem neke drugačije likove, da ispitujem tuđe greške i isto tako nagrade za dobra dela. Sve uloge prođu kroz tebe, ti im budeš kao filter, ali im i daš svoj osoben pečat. Trudim se da uloga bude deo mene, ali su u glumačkom poslu važne i one koje su sasvim drugačije od nas i našeg karaktera. Onda je to veći izazov jer igrati samoga sebe i nije neka inspiracija.
 
  Vera
  Verujem u istinu i tu nemam nikakvog šireg objašnjenja.
 
  Biografija
  Na nju gledam kao i na istoriju. Ona je tu da bi kroz nju uočili kako se neki tokovi ponavljaju, a iz detaljne biografije možeš da naslutiš kuda ide ta osoba. Bilo bi dobro da se glumci oslobode svoje sujete i da svaki njihov glumački početak bude novi početak. Važno je da glumac u tom smislu ima sposobnost da se „poništi” kako bi mogao da nastavi nešto novo da stvara. Ako smo samo malo krti, iz te poznatosti ćemo i sami početi da verujemo u ono što o nama misli publika. A to nije dobro.
 
  Ponos i čast
  Teško mi je da napravim paralelu jer su mi ta dva pojma veoma bliski. Ponos bi trebalo da bude alarm onda kada je ugrožena čast. I jedno i drugo predstavljaju stubove kvalitetnog čoveka. E sad, čast se brani nekad rečju, a nekad delom. Kada ćeš i šta ćeš da izabereš kao sredstvo, zavisi od vrste napada.
 
  Čistota
  Čistota se nalazi u tebi, unutra. Nije teško znati kada lažemo, grešimo ili kada radimo neku lošu stvar. U svakom od nas postoji to čulo za čistotu. Ponekad se desi mali poremećaj kada je laž u pitanju. Kao kada pas podigne uši onda kada nešto registruje, tako i mi laž prepoznamo u drugome. Nekada i sami lažemo, a nekad i laž oprostimo drugome zbog nekih drugih stvari. Zato mislim da se može prolaziti kroz prljavo okruženje, a da te ono ne uprlja jer je čistota uvek u tebi.
 
  Mediokriteti
  To su lažni autoriteti, lažni stručnjaci. Kao što je jednom prilikom rekao moj kolega Gaga Nikolić, u toj grupi samizdata su glumci-samoreklameri koji su stigli u javnost ne svojim delima već zahvaljujući velikim jezicima, a narod to prihvatio. Oni su se tako ustanovili kao lažni autoriteti, ali je sve to kratkog daha. Mediokriteti su poput balona. Oni pucaju čim stanu pred istinu.
 
  Najvrednija dela
  To su ona dela koja žive kroz sva vremena, koja godinama ne gube na svojoj vrednosti i kvalitetu.
 
  Marginalna dela
  Sve suprotno od ovog prethodnog. Marginalna dela su poput sapunice, kratkog daha i trajanja. Kao i većina stvari danas, ona traju samo dva-tri dana i na njih se zaboravlja.
 
  Pamet
  Adam i Eva su isterani iz raja jer su jeli sa drveta saznanja. Ovo vreme je opasno s obzirom na dostupnost informacija, a taj višak informacija ponekad može da bude opasan po čoveka. To bih uporedio sa magarcem koji umre gladan iako se nalazi između dva stoga sena. Sa viškom znanja se gubi doza instinktivnog osećaja, ali to za nas kao narod još nije opasno.