Broj 249
Početna > Lepi i zdravi > Oprezno sa gurmanlucima!

Ishrana za vreme praznika

Oprezno sa gurmanlucima!

Tradicionalne ručkove koji podrazumevaju predjelo, supu, glavni obrok i desert treba izbegavati jer opterećuju želudac i dolazi do usporavanja varenja

Bogata praznična trpeza i razne đakonije privlače mnoge, pa im u doba slavlja teško odolevaju. Višak kilograma ne mora da bude problem, ali gurmanluci koji mame s tanjira tokom praznovanja mogu biti glavni krivci za povećanje lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Stručnjaci ističu da treba biti umeren sa gastronomskim specijalitetima bilo da ste domaćin ili idete negde u goste.
- Na slave se obično ide za vreme ručka ili negde predveče kada je već uveliko stomak provario hranu koju je uneo tokom podneva. Ako uveče unesemo veliku količinu masnoća i šećera, upravo smo dodali materijala našim ćelijama da uskladište dodatnu mast tačno na vreme kada one to inače i rade. Tada je oslobađanje masti simbolično, bez obzira na fizičku aktivnost. A kome je u interesu da poveća telesnu kilažu za vreme praznika? - pita nutricionista Jovo Knežević.

Nikako desert posle ručka

A kako naš metabolizam funkcioniše u sredini dana? Stručnjaci za ishranu tvrde da je tada snažna sekrecija enzima koji vare belančevine-proteaze i enzima amilaze koji pomaže varenje skroba i glikogena. Započinje proces ugradnje proteina u ćeliju, kao i povećanje proteinskih rezervi i ojačavanje imuniteta (stvaranje i aktivacija globulina).
- Za ručak, bez obzira na to da li se radi o nekoj svečanoj prilici, treba jesti belančevine životinjskog ili biljnog porekla, povrće kao izvor sporih šećera i vlakana i nikad, baš nikad ne uzeti uobičajeni oblik deserta odmah posle obroka. Opredelite se, recimo, za neki mesni odrezak ili ribu, jer će vam te namirnice obezbediti unos vitamina rastvorljivih u vodi, gvožđa, cinka, selena, ali i aminokiselina tirozina i triptofana. Da bi došlo do dobre apsorpcije, povrća ne sme biti više nego što iznosi četvrtina ukupne količine mesa. Obično je obrnut odnos u našim tanjirima - kaže Knežević.

Zadovoljstvo za sva čula - muka za telo
U našem narodu običaj je da se na slavi jede sve po redu, bez neke duže pauze. Počev od predjela, uglavnom suhomesnatih proizvoda, preko pihtija, čorbe, sarme do pečenja i na kraju sitnih kolača i torti. Red hrane, red pića i slatkiša, mnogima teško padne na želudac pa po povratku kući muku muče sa stomakom.
- Ako je ikako moguće, deserte bi trebalo izbegavati najmanje dva sata nakon tako obilnog ručka. Jedna čaša crvenog vina idealna je za varenje ukoliko je obrok bio sačinjen od ugljenih hidrata - kaže Knežević.

Teške kombinacije
- šnicla s krompirom
- meso i hleb
- meso i testenina
- grašak s mesom
- riba na žaru i gorgonzola
- piletina i ćuretina sa pavlakom

Dobre kombinacije
- rižoto s pečurkama
- piletina s paprikom
- govedina s kupusom
- svinjsko meso s grilovanim povrćem
- sirevi s semenkama
- tofu sa svim salatama

 

 

Dragana Rodić