Broj 249
Početna > Lepi i zdravi > Ne spavajte na stomaku

Pravila za zdravu kičmu

Ne spavajte na stomaku

Kada uz mali trening postanete svesniji načina na koji hodate, ležite, sedite ili stojite, umnogome ćete doprineti zdravlju svoje kičme

Treba zapamtiti da se kičma najčešće oštećuje, ne toliko povredama i padovima, koliko nepravilnim držanjem tela, lošom stolicom za rad, niskom i mekanom foteljom u kojoj provodite puno vremena, lošim sedištem u automobilu. Između svih ovih mesta koja „ubijaju" vaša leđa, loš dušek za spavanje bi verovatno bio na prvom mestu po značaju i učestalosti problema koje stvara sa mišićima i kičmom.

Zaboravite mekani dušek
Vrlo je važno da imate pravilan položaj tela pri spavanju i da znate pravilno da ustajete iz kreveta. Pravilno spavanje podrazumeva da ne spavate na stomaku, jer se u tom položaju posebno opterećuju vratna i lumbalna kičma. Najbolji položaj za spavanje je na boku sa blago savijenim kolenima. Bitno je da ne spavate na mekanom dušeku.

Važan i dobar jastuk
- Dobar jastuk je takođe važan, trebalo bi da bude dovoljno veliki za glavu i vrat, a da opet ne ide ispod ramena. Njegova visina treba da bude takva da drži glavu u istom nivou sa kičmom. To znači da je njegova visina obično od 8 do 12 santimetara i važno je da podržava vrat prateći njegovu konturu. Pri spavanju je važno da ne savijate glavu prema grudima (zauzimajući tako fetusni položaj). Preporučuje se i da su vam obe ruke u takvom položaju da vam lakat nikad nije iznad nivoa ramena, jer to zamara mišiće vrata i ramena i može da bude uzrok kasnijih glavobolja i trnjenja u ruci i prstima - savetuje dr Petar Dinić.

Jednostavna pravila
Da bismo pravilno sedeli za radnim stolom, kompjuterom ili dok se odmaramo gledajući televiziju, moramo slediti neka jednostavna pravila.
- Bitno je da sedimo na dobroj stolici, bolje tvrđoj, nego suviše mekanoj. Stolica na kojoj sedite treba pre svega da omogući pravilan položaj leđa i vrata, koji sve vreme treba da budu pravi. Da biste to postigli, ukoliko stolica nema pravilno ispupčenje za donji deo leđa, stavite malo jastuče (10-12 santimetara) iza donjeg dela leđa ili savijte peškir u mali valjak i podmetnite ga tako da vam pomalo gura donji deo leđa prema napred. Izbegavajte, takođe, ležanje na mekanim krevetima dok se odmarate ili gledate televiziju - savetuje naš sagovornik.

Ne prekrštajte noge
Trudite se takođe da ne sedite dugo prekrštenih nogu, jer ovaj položaj zbog jednostranog zamora mišića karlice i donjeg dela leđa dovodi do njihovog bržeg zamaranja, grča i onda lakšeg izmeštanja kičme. Stopala pri sedenju treba da budu na podu i vaš oslonac delimično na njima, upirući se podjednako na oba stopala.

Smanjite umor u mišićima
Ako se od vas zahteva da dugo stojite, podignite jednu nogu, po
mogućnosti, za 10-15 santimetara na neki podupirač za nogu i nikad ne
stojte potpuno ukočeno u jednom mestu. Da biste smanjili zamor u
mišićima, potrebno je da se stalno krećete, kao da se blago njišete u
jednu pa u drugu stranu (levo-desno, napred-nazad).

Kako podizati teret?
Uvek priđite teretu najbliže što možete. Izbegavajte da podižete teret
leđima, posebno ako su laktovi udaljeni od tela. Priđite teretu koji
podižete što bliže, spustite se dole u kolenima i s laktovima uz telo i
pravim leđima podižite ga, koristeći najviše snagu svojih nogu.

 

Žaklina Milenković