Broj 249
Početna > Lepi i zdravi > Isceljujući dodir

Reiki i deca

Isceljujući dodir

Terapija dodirom se preporučuje u periodu privikavanja na vrtić i odvajanja od roditelja, kao i kasnije u predškolskom i školskom uzrastu, pubertetu...

Reiki je drevna japanska metoda lečenja dodirom koja pomaže da se i u najranijem uzrastu, već po rođenju, deluje preventivno na pojavu mnogih oboljenja, uz posvećenost terapeuta ili roditelja detetu. Doktorka Mirjana Mićović, pedijatar i prvi zvanični reiki terapeut u Srbiji, kaže da su energetski kanali otvoreniji kod mališana nego kod odraslih i da njihovo biopolje poseduje veću koncentraciju životne energije.
- Prvo čulo koje je aktivno nakon rođenja jeste čulo dodira. Kao najveći organ na telu, koža je prepuna osetljivih „čulnih" mesta, pa iskustva koje dete dobija u prvim danima života, vezuje upravo za nežan zagrljaj majke, toplotu njenog tela, blago postavljanje dlanova na stomačić u slučaju grčeva, nežno glađenje po glavi i slično. Nažalost, dokazano je da sve manji broj roditelja na takav način pristupa svom detetu, a neispunjavanje primarnih potreba mališana dovodi do emocionalne nestabilnosti, nesigurnosti i straha od napuštanja - kaže dr Mićović.

Prija i bebama i tinejdžerima
- Mnogo puta sam u svojoj praksi pedijatra i reiki terapeuta imala priliku da vidim transformaciju u ponašanju hiperaktivnog ili autističnog deteta, nakon svega petnaestak minuta rada. Takva deca su postajala mirnija, opuštenija i spremna da sarađuju. Pojedini roditelji su po prvi put mogli da primete vidno ispoljavanje pozitivnih emocija svoje dece prema njima. Jedan od glavnih problema hiperaktivne dece je loša koncentracija i slab san. Nakon tretmana, mnogi od njih su postajali daleko više zainteresovani za učenje, a problem sa spavanjem se ubrzo rešio - tvrdi dr Mićović.

Poboljšava koncentraciju
Regulacija buđenja i praćenja signala koje nam telo šalje, a samim tim kontrola sfinktera u toku noći, takođe su teme kojima se reiki često bavi i daje dobre rezultate.
- Veliki broj dece „spavalica" ima problem noćnog mokrenja. Njihovi roditelji vrlo dobro znaju koliko to opterećuje mališane i sprečava ih da obavljaju mnoge aktivnosti, kao što je, na primer, odlazak sa vrtićem ili školom na rekreativnu nastavu - priča dr Mićović.

Roditelji kao terapeuti
- Da bismo postigli željene rezultate na duži period, roditeljima uvek predlažem da se obuče i osposobe da svakodnevno sami sprovode tretman na svojoj deci. Na taj način mogu da izbegnu novčane izdatke koji su neminovni ukoliko s detetom radi terapeut. Isto tako, omogućava se svakodnevno tretiranje i više puta na dan i produbljuje emotivan odnos majke i deteta ili oca i deteta. Roditelje mora obučiti stručna osoba, koja će u celini sagledati problem deteta i porodice i dati potrebne savete - objašnjava dr Mićović.

Reiki nije čarobni štapić!
- Kada je ova metoda u pitanju, sve više je zloupotrebe. Zbog toga svima
koji žele da stupe u kontakt s lekarima koji se bave reikijem savetujem
da se obrate Komisiji za tradicionalnu medicinu Ministarstva zdravlja
Srbije ili da odu na njihov sajt i raspitaju se o kolegama koji imaju
ili čekaju na radne dozvole u ovoj oblasti.

  

 

Dragana Rodić