Broj 248
Početna > Lepi i zdravi > Vatra u obrazima

Rozacea

Vatra u obrazima

Zbog crvenila i ponekad bubuljičavog izgleda, rozacea ostavlja velike psihološke, socijalne čak i profesionalne probleme ukoliko se ne leči

Osećaj žarenja obraza, bockanja i svraba jagodica samo su neki od simptoma kožnog oboljenja rozacee. Doktorka Svetlana Minić, specijalista dermatovenerologije, kaže da se u nekim slučajevima može javiti i oticanje delova lica, već u početnim fazama bolesti.
- Ispoljavanje bolesti krajnje je individualno. Pacijenti često navode da sve počinje kao crvena fleka na obrazu ili drugom delu lica, koja se postepeno širi. Obično je to iznad nazolabijalnih brazdi: bočno od nosa, u donjim delovima obraza do ivice usana. Obrazi tada izgledaju kao da vise. Isto tako, može se javiti simetrična promena na oba obraza. Ovo stanje nastaje usled zadržavanja tečnosti u koži - objašnjava dr Minić.

Od crvenila do čmička

Crvenilo lica koje se povremeno javlja i prolazi, često je najraniji znak bolesti. Promena na licu koja često izgleda kao opekotina od sunca stalno je prisutna, a prate je sitne, crvene bubuljice, neretko sa gnojnim vrhom. Kapci, takođe, mogu biti crveni i otečeni, a ni pojava čmička nije retka. U ozbiljnim slučajevima može doći i do oštećenja kornee i gubitka vida, ukoliko se ne potraži pomoć lekara. Pored lica, može se javiti i na vratu, grudima, koži glave ili na ušima.
- Rozacea se ne može izlečiti, ali se može kontrolisati i tako ukloniti njene manifestacije. U zavisnosti od tegoba i oblika bolesti, određuje se terapija. Neophodno je da oboleli izbegava faktore koji mogu da pogoršaju stanje kože, kao što su vruća ili hladna pića, alkohol, začinjena hrana, preparati koji mogu da iritiraju kožu - kaže dr Minić.

 

D. Rodić