Broj 248
Početna > Lepi i zdravi > Prijatelj top-forme

Mandarina

Prijatelj top-forme

Ako ste napeti, nervozni i muči vas nesanica, pojedite mandarinu i rešićete se lošeg raspoloženja i crnih misli, a uveče ćete zaspati kao beba

Najnovija istraživanja pokazuju da mandarine štite od srčanih i moždanih udara, dijabetesa i gojaznosti, a britanski lekari tvrde da su na dobrom putu da od sastojaka iz njene kore uskoro naprave prirodni lek protiv karcinoma.

Uspostavlja ravnotežu hormona
U svakoj sočnoj voćki nalazi se prava mala riznica antioksidanata, koji uništavaju slobodne radikale i tako štite organizam od benignih i zloćudnih tumora. Obiluje bioflavonima, koji poput terminatora ubijaju bakterije i viruse. Kao i njeni rođaci ostali citrusi, mandarina poseduje more fitoestrogena, pa je nutricionisti preporučuju kao preventivu u borbi protiv disbalansa hormona i ženama u menopauzi.

Za lakše disanje
Mandarina jača imunitet i pomaže kod tegoba disajnih puteva. Uspešno leči upalna stanja. Kod upale pluća, uz mandarinu je dobro uzeti i kašičicu ulja pšeničnih klica. Ta kombinacija podstiče apsorpciju vitamina A i blagotvorno deluje na već „upaljene" bronhije.

Melem za grlo
Sok od sveže ceđene mandarine savetuje se u slučajevima dugotrajnog kašlja i kijavice. Bogatstvo vitamina A uspešno štiti i leči oštećenu sluzokožu. Ublažava nadražaj sluzokože grla i nosnica i ubrzava njenu regeneraciju.

Čistač krvnih sudova
Oboleli od tromboze trebalo bi da uvrste ovu osvežavajuću voćku u svoj svakodnevni jelovnik, jer ona sprečava stvaranje ugrušaka krvi u venama. Ako redovno jedete mandarine, pročistićete krv i jetru, a zidovi vaših krvnih sudova biće jači, elastičniji i bez naslaga lošeg holesterola.

Odličan antiseptik
Poseduju jako antiseptičko dejstvo. Odlično je pomoćno sredstvo kod dijareje. Pored toga što čisti organizam od otrova, smiruje namučeni crevni sistem i normalizuje digestivnu floru. Zbog svog diuretičkog svojstva pomaže i u borbi protiv celulita.

Voćni eliksir
Kora mandarine se koristi za dobijanje etarskog ulja koje se često upotrebljava za masaže i relaks kupke, kao i deo anticelulit tretmana. S obzirom na to da ima antiseptičko i tonizirajuće delovanje, koristi se i u tretmanima za oštećenu kožu.

 

D. Rodić