Broj 248
Početna > Putovanja > Od Erdevika do Vranjske banje

Ponuda seoskog turizma

Od Erdevika do Vranjske banje

Slatko od dunja, zvuci frule i sve bogatija turistička ponuda srpskih sela obeležili su Treći međunarodni sajam turizma i seoskog turizma „Šumadija sajam" u Kragujevcu

Pored turističke ponude, Sokobanje, Niške banje, pažnju posetilaca Trećeg međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma, privukla je i promocija Vranjske banje, za koju kažu da je pravo blago ovog kraja. U pitanju je banja sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi, temperature od 94 do 110 stepeni Celzijusa, koja izbija na površinu zemlje iz desetak izvora. Zbog lekovitog svojstva, uspešno pomaže u lečenju svih oblika reumatizma, neuroloških oboljenja, bolesti organa za varenje, ginekoloških i kožnih oboljenja. - Za ljubitelje izletničkog turizma preporučujemo obilazak obližnje planine Besna kobila, Vlasinskog jezera i manastira Prohor Pčinjski. Smeštaj u dvokrevetnim sobama košta 2.200 dinara, a u cenu je uključen pun pansion, lekarski pregledi i terapije - kaže Slavoljub Kostić iz specijalne bolnice za rehabilitaciju „Vranjska banja".

Ski-sezona
Planina Besna kobila nalazi se 40 kilometara istočno od Vranja i poslednjih godina sve više privlači ljubitelje seoskog turizma. S proplancima, pašnjacima ispresecanim potocima, kraj je idealan za šetnju, branje šumskih plodova i lekovitog bilja, a turisti mogu da učestvuju i u seoskim poslovima.

Povoljne cene
Skijalište Besna kobila, s najvišim vrhom na 1.922 metra, pogodno je za zimske sportove, uživanje na snegu, uz mogućnost korišćenja ski-opreme. Cena smeštaja sa punim pansionom je 1.000 dinara, a u ponudi su dve staze, mini ski lift za decu i jedan za odrasle. Otvaranje zimske sezone najavljeno je 15. decembra - najavio je Boban Mladenović iz JP Skijališta Besna kobila.

Zima na Zlatnoj planini

Zlatibor spremno dočekuje predstojeću zimu, renovirani su hotelski kapaciteti, a ski-centar Tornik zvanično se otvara u drugoj polovini decembra. Za doček Nove godine Turistička organizacija Zlatibora priprema koncert na otvorenom, na kom nastupa „OK bend" uz nezaobilazne trubače i vatromet. Cene smeštaja će biti na nivou prošlogodišnjih - trodnevni novogodišnji aranžmani koštaće oko 11.000 dinara.

Bogata ponuda
- Staza Stopića pećine je produžena za posetioce, tako da sada može da se dođe do vodopada. Obilasci etno-sela Sirogojna i Mokre gore aktuelni su i u toku zimske sezone. U desetak sela zlatiborskog kraja, seoskim turizmom se bavi stotinak domaćinstava, u kojima upoznaju turiste s tradicijom ovih sela. Smeštaj u seoskom domaćinstvu košta od 500 do 1.000 dinara - kaže Vladimir Živanović iz Turističke organizacije Zlatibora.

Rudno na Goliji
Za ljude iz gradskih sredina koji su opterećeni stresom, brzim načinom života, selo pruža pravi odmor za dušu i telo. Jedno od njih je i selo Rudno na Goliji, vazdušnoj banji sa nadmorskom visinom od 1.100 metara. Zavisno od doba godine, gosti mogu da se bave ribolovom, lovom, sakupljanjem lekovitog bilja i šumskih plodova, šetnjom, pripremanjem hrane i zimnice zajedno sa domaćinima, pečenjem rakije. U blizini mesta nalaze se i manastiri Studenica, Gradac, Savine isposnice, Đurđevi stupovi, Sopoćani i brojne seoske crkve.
Ljubitelje seoskog turizma privlači i bogata gastronomska ponuda. Kačamak i zeljanica, sir, kajmak samo su deo bogate seoske trpeze.

Između Maljena i Suvobora

U jugozapadnom delu Šumadije, okružena planinama Rudnik, Maljen, Suvobor, smeštena je opština Gornji Milanovac, koja gostima nudi zdravu sredinu, ekološku hranu, aktivan odmor u prirodi, obilaske znamenitih mesta ovog kraja i specijalitete tradicionalne srpske kuhinje.

Aktivan odmor
- Pored kvalitetnog smeštaja u seoskim domaćinstvima, ugodne prirode, bogate trpeze, u ponudi je aktivan odmor kao što su šetnje obeleženim stazama, mnogi mogu da učestvuju i u pripremanju hrane na tradicionalan način, a cena smeštaja je od 700 do 1.000 dinara. Najprivlačnija turistička ponuda je na Rudniku gde turisti mogu da uživaju u svim čarima zime - kaže Mira Mirković, direktorka Turističke organizacije Gornjeg Milanovca.

Erdevičke gozbe
Romantična ravnica i ove zime privlači ljubitelje vinskih tura. Sremskim putevima kreće se od carskog Sirmijuma, Sremske Mitrovice do južnih padina Fruške gore, kojima je u antička vremana car Prob prošao i zasadio vinovu lozu. Uz dobra vina u ponudi je i čuveni sremački ručak, a u pratnji domaćina mogu se obići i manastiri Privina glava i rodna kuća Save Šumanovića.

 

Žaklina Milenković