Broj 247
Početna > Lepi i zdravi > Voćka za bistar pogled

Mušmula

Voćka za bistar pogled

Obilje vlakana u zrelom plodu smanjuje koncentraciju lošeg holesterola u krvi, upijajući ga kao sunđer

Mušmule su sada najslađe, ali malo kome pada na pamet da se počasti njima. Iako u Srbiji nisu baš popularne, ljubitelji sočnih plodova vrlo dobro znaju koliko su dobre za organizam.

Protiv upale desni
Ako kuburite sa upalom i krvarenjem desni, uvrstite u jelovnik šaku mušmula dnevno i problem će nestati kao rukom odnesen. Nezreo plod steže sluzokožu koja vlaži, pa je izuzetno blagotvoran za zaustavljanje krvarenja u usnoj duplji, eliminaciju afti i herpesa na usni.

Jača krvnu sliku

U narodnoj medicini mušmula je poznata kao voćka koja znatno utiče na poboljšanje vida, ali i kao prirodno sredstvo protiv anemije. Nutricionisti tvrde da mesnati plodovi jačaju krvnu sliku, čiste jetru i bubrege. Prava mala riznica vlakana, od kojih se izdvaja pektin, smanjuje koncentraciju lošeg holesterola i masnoća sa zidova krvnih sudova, upijajući ga kao sunđer. Pomaže kod želudačnih tegoba, opstipacije, neredovne stolice i kod problema sa varenjem.

Čuvar srca i krvnih sudova
Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da je mušmula odlična preventiva u borbi protiv kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja. Pored toga, dobre su protiv slabosti u leđima i kolenima, a pomažu i kod vrtoglavice.

Afrodizijak s grane
Odličan su eliksir, jer obiljem antioksidanata u svom sastavu organizam brane od slobodnih radikala i usporavaju starenje. Stručnjaci ih preporučuju kao obaveznu namirnicu na meniju žena koje ulaze u menopauzu, kao i pripadnika jačeg pola koji imaju problema s prostatom. Pored lekovitih svojstava, mušmule poseduju i osobine moćnog afrodizijaka. Rešavaju problem impotencije!

Lekoviti kompot

Očistite kilogram mušmula, iseckajte na manje komade, prelijte s pola litra vode u kojoj ste prethodno rastopili kilogram šećera. Sve dobro promešajte i kuvajte otprilike sat vremena na laganoj vatri. Malo ohladite i sipajte u pripremljene čiste tegle, pa hermetički zatvorite. Jedite porciju od po decilitar više puta na dan.

 

D. Rodić