Broj 247
Početna > Lepi i zdravi > Krivi su hormoni

Pojačana maljavost

Krivi su hormoni

Pre nego što donesete odluku kako ćete se osloboditi dlaka koje vam bodu oči, proverite svoj hormonski status

Oko pet odsto pripadnica nežnijeg pola širom planete muku muči sa dlačicama, bilo da se one nalaze na licu ili na telu. Često čak i one kod kojih su malje svetle i tanke žele da ih se otarase po svaku cenu.
- Pojačana maljavost uznemirava veliki broj žena u celom svetu. I dok jedne problem rešavaju kod kozmetičara jednostavnim tretmanom depilacije jednom mesečno, druge pokušavaju da pronađu način kojim će se jakih dlaka rešiti na duge staze. U oba slučaja retko koja od njih razmišlja o pravom uzroku rasta upadljivih i gustih malja. Kakva će se slika razviti, umnogome zavisi od individualne sklonosti - postojanja receptora na folikulu dlake i enzimske aktivnosti - kaže doktorka Svetlana Minić, specijalista dermatovenerologije iz ordinacije „Dr Bojić".

Rastu kao posle kiše

Rast dlake je pod kontrolom hormona. Do puberteta malje po telu su sitne, tanke i svetle (velus), a već ulaskom u pubertet raste nivo polnih hormona (androgena), prvenstveno testosterona pa dlake u genitalnoj regiji, pazuhu (kod muškaraca i na licu i telu) postaju deblje, tamnije, kovrdžavije i znatno upadljivije. Testosteron je prvenstveno muški hormon, ali se stvara i kod žena u niskim koncentracijama u jajnicima, nadbubrežnoj žlezdi i masnom tkivu. Stepen zahvaćenosti često nije u vezi s nivoom hormona u krvi, tvrde stručnjaci.

Tako jake dlake

- Ako postoji visok stepen maljavosti, neophodno je uraditi hormonske analize i isključiti neka endokrinološka oboljenja. Kod nekih žena s povišenim vrednostima testosterona nema pojačane maljavosti, već se javlja seboreja, akne i alopecija (razređenost kose) i određeni stepen ćelavosti. Kod drugih pak pojačana maljavost postoji iako je nivo hormona normalan. Naime, radi se o idiopatskom hirsurtismu, oboljenju koje najčešće nastaje kao posledica policističnih jajnika. Druga endokrinološka stanja mogu biti uzrok pojačane maljavosti: poremećaj tiroidne žlezde, šećerna bolest... - objašnjava dr Minić.

Dijagnostika i terapija
Doktorka Minić kaže da se na osnovu kliničke slike: broja dlaka, njihove debljine, pigmentacije, zahvaćene površine i određenog dela tela odlučuje o metodi lečenja.
- Jedan tretman nije isto uspešan kod svakoga. Najbolje je da pored dermatologa u tretman lečenja budu uključeni i ginekolog i endrokrinolog. Dlačica se privremeno možete rešiti čupkanjem pincetom ili depilacijom voskom. Kako je ciklus rasta dlake na licu veoma kratak, oko sedam dana, čupkanje je često, takoreći svakodnevno. Zabluda je da se čupanjem pojačava rast dlake. Kao što sam već rekla, rast dlake je prvenstveno hormonski regulisan - naglašava dr Minić.

Trajno uklanjanje

Radiotalasna epilacija - deo je radiohirurgije, mogu se tretirati sve
dlake, a potrebno je više puta ponoviti postupak. Može se često
primenjivati, najpreciznija je, najmanje rasipa energiju na okolno
tkivo. Ne ostavlja ožiljke.
Laserska epilacija - veoma je efikasna, pogotovo ako su dlake tamne i
debele. Slabo je efikasna kod svetlih, belih i tankih dlaka. Naročito je
pogodna u tretiranju većih regija. Zbog jačine lasera i njegovog efekta
na kožu, potrebno je praviti pauzu između tretmana barem mesec dana.

 

 

Dragana Rodić