Broj 247
Početna > Intervju > Bebe su ukras sveta

Kako postati babica - Natalija Isailović

Bebe su ukras sveta

Viša strukovna sestra-babica Natalija Isailović, koja radi već šesnaest godina, priča o srećnim ali i teškim trenucima ovog humanog posla

Čime se odlikuje vaš poziv?
Humanošću, strpljenjem, potporom, brižnošću i utehom, dočekujući nov život, što je glavni cilj ovog zanimanja i osigurati najlepši dan u životu majke. U svakom trenutku babica mora porodilji da pruži sigurnost, da je oslobodi straha i pripremi je psihički i fizički kako bi na svet donela zdravo potomstvo.

Kako ste se odlučili za taj posao?
Oduvek sam želela da radim kao pedijatarska sestra. Mama me je savetovala da se opredelim za posao babice. Smatrala je to izuzetno humanim pozivom, a sam čin rađanja jednog novog života i trenutak povezanosti trudnice i babice, dragocenim životnim iskustvom. Ispostavilo se kasnije da je u potpunosti bila u pravu i hvala joj zbog toga.

Koje su kvalifikacije potrebne da bi se dobro obavljao vaš posao?
Završena četvorogodišnja srednja medicinska škola, ginekološko-akušerski smer, i naravno, nakon toga visoka strukovna škola, smer za babice.

Šta je to najlepše što nikada nećete zaboraviti?
Dok sam živa neću zaboraviti dan kada sam porađala rođenu sestru, i s prvim i s drugim detetom. Teško je opisati momenat kada se u vama uzburkaju i pomešaju sve emocije. Od nekog specifičnog straha, preko uzbuđenja i radosti. Istovremeno, morala sam da budem hrabra i pribrana, a da sestru ne posmatram kao rod rođeni, već kao svaku drugu ženu koja iščekuje željeno biće. Ali, kada sam ugledala to milo lice moje sestričine Jovane, kao i naredni put sestrića Marka, obuzela me je neizmerna sreća.

Najteži trenutak vašeg zanimanja?

Izuzetno su teške situacije kada majci koja očekuje zdravo dete treba da saopštite da je rodila bolesnu bebu sa nekim fizičkim nedostatkom ili anomalijom.

Savet devojkama koje bi želele da postanu dobre babice?

Prvenstveno treba da vole svoj poziv. Da budu smirene, koncentrisane i da brzo razmišljaju kako bi na pravi način odreagovale u datom, nekada komplikovanom trenutku. Timski rad ginekologa-akušera i babice je od ključnog značaja za bezbedan početak novog života.

Dragana Rodić