Broj 246
Početna > Intervju > Žene su izvor naše moći

Muško-ženska priča

Žene su izvor naše moći

Poznati muzičar Ognjan Radivojević tvrdi da je u muškom svetu sve jednostavno i egzaktno, bez previše mozganja i otkriva da je decenijama pokušavao da razume ženske tajne znake

Sara Vučelić vas je pitala: „Da li verujete u ljubav na prvi pogled?"
Ne verujem u ljubav na prvi pogled, ali verujem u privlačnost. Ona je ozbiljnija sa zrelošću, jer tada „na prvi pogled" može mnogo toga da se zaključi o devojci - iz stava, držanja, pogleda, izgleda. Takva privlačnost može da se razvije u ljubav - znam iz prve ruke.

Mislite li da su žene s Venere, a muškarci s Marsa?
Mislim da su muškarci i žene različiti polovi jednog istog sveta, zato se i privlače. Nekada se ne razumemo, jer su muškarci „niža rasa". Kod nas je sve jednostavno i egzaktno, bez previše mozganja. Žene svakodnevno ispisuju romane u svojim glavama, brinući zašto smo ovo, zašto nismo ono, šta smo mislili ovim ili onim, a mi za to vreme držimo mozak na stendbaju, nemajući pojma kakve se drame odvijaju u njihovim glavama.

Šta je ono najvažnije što ste do sada naučili o ženama, jesu li žene misterija?

Najvažnija stvar koju znam o ženama jeste to da nikad ne govore ono što ih zaista muči. Kad čujem: „Nije mi ništa", znam da je vrlo opasno. Decenijama pokušavam da razumem tajne znake, najčešće telepatske, kojima pokušavaju da nam kažu šta im smeta ili šta bi želele, ali i dalje često tumaram u mraku, pogađam kao da biram broj na ruletu. Ostaje misterija zašto jednostavno ne kažu: nemoj ovo ili uradi ono, ali to je izgleda čistilište kroz koje moramo svakodnevno da prolazimo kako bismo dokazali da smo dostojni.

A koja je najveća ženska predrasuda o muškarcima, iz vaše perspektive?
Ženske predrasude su najčešće opravdane. U mladosti, mozak nam je udavljen testosteronom i u ponašanju nas razlikuje samo kućno vaspitanje, u suštinskim namerama smo isti. Nažalost, mnogi muškarci tek u zrelim godinama dođu u priliku da sebi dokažu svoju muškost. U pokušaju da nadoknade nedoživljena iskustva iz mladosti, prema ženama se ponašaju kao barabe. Ne znam koja je najveća ženska predrasuda, ali pametne žene umeju da izaberu muškarce koji nisu ugušeni kompleksima.

Među nežnijim polom postoji ubeđenje da se muškarci plaše jakih žena. Koliko istine ima u tome?
Ima mnogo istine. Muška snaga leži u samopouzdanju, u osećaju da su potrebni. Jake žene čine da se nesigurni muškarci, a većina ih je takva, osete manje vrednim, nepotrebnim, žele pored sebe obožavateljku koja bez njega ništa ne ume i ne može. Malobrojni izaberu ženu koja bi im bila najbolji prijatelj da je muškarac; svakodnevno osećaju blagodet jake žene, iz koje crpe snagu i koja ih čini ponosnim, jer su je zaslužili.

Zašto muškarci misle da su žene slabiji pol i lošiji vozači?

Mislim da su muškarci slabiji pol. Mi smo fizički snažniji i tu se naša dominacija završava. Žene su izvor naše moći, vetar u leđa, one izdrže i najveće muke, dižu nas kad padnemo. Ne volim što se u savremenom dobu  žene odriču svoje ženstvenosti zarad borbe za ravnopravnost, ali smo i za to mi krivi, jer koristimo svaku situaciju da ženu unizimo kako bismo se osetili superiornije. Što se vožnje tiče, viđam užasne vozače, žene i muškarce, s tim što žene, razmišljajući o 1001 stvari, češće budu nefokusirane na saobraćaj. Ali, s obzirom na to da su mi i supruga i majka odlični vozači, ne bih generalizovao problem.

Određeni psiholozi veruju da je seks najjače žensko oružje, a novac i moć muško, slažete li se ili biste nešto dodali?
Seks može da bude najjače oružje ukoliko ta žena ima da ponudi još svašta. U suprotnom je trenutak lobotomije, a takvi trenuci sa zrelošću nestaju. Novac i moć muškarca ženi šalju podsvesnu poruku da je taj čovek stabilan i sposoban da brine o njoj i budućoj deci, da je to muškarac koji će joj pružiti sigurnost i zaštitu od oluja. Žene - lovci na materijalna dobra, vide u takvim muškarcima ulaznicu za luksuzni život, pun skupih budalaština kojima se danas meri status, ali to je druga priča.

Mislite li da ljubav ima rok trajanja?
Sve ima rok trajanja, pa i ljubav. Ukoliko se podrazumeva, a ne neguje se, ne zaliva, ne ulažu vreme i trud, ubuđa se brzo. Ali, verujem da može da traje duže od nas ako smo u svakom momentu svesni da od ljubavi nema većeg prioriteta.

Na osnovu kojih kriterijuma muškarci biraju svoje životne partnerke?
Opet ću iz ličnog ugla, nisam stručan za opšte stavove. Desi se da sretnete osobu s kojom uživate da pričate, da ćutite, da plačete i smejete se, bez koje vam uspesi ne znače, porazi su preteški, a radosti kratkotrajne. Ako je ne prepoznate i ne sačuvate, onda ne zaslužujete ljubav. Ne mora ta osoba da bude idealna, jer niko od nas nije, ali jeste idealna polovina naše nesavršenosti.

Mogu li muškarci da se menjaju zbog žene koje vole?

Žene se zaljube u nas takve kakvi smo, a onda nas u vezi iz korena menjaju, a mi bismo samo želeli da sve ostane kao prvih dana. Ali je to valjda vezano za onu razliku između polova, kompromisi i prilagođavanja su neophodni. Sažaljevam muškarce samce koji u poznim godinama ponosno ističu kako nijedna nije uspela da ih „ukroti". Uvek biram da budem ukroćen i promenjen, umesto džangrizav i sam.

Koji bi bio vaš odgovor na pitanje - šta žele sve žene?

Siguran sam da neću dati tačan odgovor, jer kod njih nikad nema jednostavnih i prostih rešenja. Valjda, kao i mi, žele da budu voljene i srećne. Verujem u onu Balzakovu da, dok nas žena voli, oprašta nam sve, čak i zločine. Kad prestane da nas voli, ne prašta ništa, čak ni naše vrline.

Nešto sasvim lično
Koliko vam je puta u životu srce bilo slomljeno?

Lomljeno, gaženo, cepano na froncle - posebno u mladosti, kada sam život
doživljavao prilično fatalno. Srećom, ti lomovi u mladosti brzo
zarastaju. A u svakom dobu važi onaj Marfijev zakon - ne možete da se
otresete usputnih, nevažnih, a one posebne vam ne oproste ni najmanju
grešku.

Na koje ženske fazone padate, da li ste slabi na ženske suze?
Nisam o tome razmišljao, ako su fazoni šarm, interesantnost,
inteligencija, posebnost... padam na sve njih. Ne vidim često suze, ali
me ženska tuga boli jako, trudim se da je nikad ne izazovem.

Većina muškaraca se plaši braka i ozbiljnijeg vezivanja. Kako muškarac zna kada je spreman za brak?

Kada sam upoznao svoju suprugu, znao sam da uz nju želim da se budim do kraja života, da ništa ne može da se poredi sa njom.

Šta ste sve spremni da učinite zbog ljubavi i žene koju volite?
Spreman sam da učinim apsolutno sve, osim da se predam i odustanem.

 

Milica Prelević