Broj 246
Početna > Prica > Zaljubljen sam u sina

Srđan Čolić

Zaljubljen sam u sina

Srđan objašnjava zašto se pre nekoliko godina povukao iz javnog života i otkriva da je odavno bio spreman za očinstvo, samo pored sebe nije imao pravu ženu

Pop pevač, kompozitor, producent i tekstopisac Srđan Čolić poslednjih godina uživa u porodičnoj sreći i skladnom braku sa suprugom Evom i trogodišnjim sinom Striborom. Iako se u prvim mesecima sinovljevog života našao u panici jer nije znao šta treba da radi s tako malim bićem, frontmen grupe Moby dick kaže da danas uživa u raznim igrarijama sa svojim naslednikom, ističe da mu je posebno drago što njegov sin voli lepe žene i otkriva da čeka zeleno svetlo od supruge Eve za proširenje porodice.

Jeste li bili spremni za očinstvo?
Rekao sam jednom da sam se namerno povukao iz javnog života jer sam shvatio da posle toliko godina na estradi, ako nastavim tim tempom, nikada neću zasnovati porodicu. Zato i mislim da je svaki trenutak pravi za roditeljstvo ukoliko je čovek ostvario neke stvari koje je želeo. Mislim da sam za očinstvo bio spreman već oko tridesete godine, ali sam čekao pravu osobu.

Muškarci obično imaju strah od bračnih i porodičnih vezivanja, šta vam je prvo prošlo kroz glavu kada ste saznali da ćete postati otac?
Uplašio sam se i pomislio - a moja sloboda? Mesec ili dva je bila prava panika u mojoj glavi, ali mislim da je to potpuno prirodno. Imao sam preko četrdeset godina kada sam saznao da ću postati otac, imao sam neke svoje navike i stil života i trebalo je da se suočim s promenom.

U kakvom sećanju vam je dan kada ste dobili sina?

Do tada sam uveliko bio spreman i prebrodio sam tu krizu pa sam bio u slatkom iščekivanju. Brinuo sam se da bude sve u redu u zdravstvenom smislu. Kada su mi javili da je porođaj prošao dobro, da su mi i žena i sin potpuno zdravi, onda sam pustio suludu poruku svim dragim ljudima koja je glasila - Postao sam majka. Stotinak ljudi je došlo da zajedno sa mnom proslavi rođenje deteta.

Ko je izabrao ime za sina?
Stribor je staroslovensko ime koje je nastalo od boga Striboga. Meni je prvo palo na pamet da ga tako nazovemo, a Eva se složila. Stribor danas voli prirodu, energiju, snagu, a i ženski rod, a to su sve odlike boga, tako da mislim da nismo slučajno odabrali ime. Apsolutno mu pristaje.

Koliko se vaš život promenio od kada ste postali otac?

Nije se život promenio sam po sebi koliko su se prioriteti promenili. Sada su mi najbitniji sin i žena. Uopšte, pojam porodice mi je vrlo bitan. Važno mi je da obavljam sve funkcije na tom polju. Više nemam vremena za nebitne stvari u životu, a trudim se da maksimalno budem prisutan za svoju porodicu.

Čemu vas je očinstvo naučilo?
Moram da kažem da sam se prvi put kako treba zaljubio u mog sina. To, naravno, nije isto kao kada se zaljubiš u ženu, ali definitivno sam se zaljubio u njega kao osobu. Tu vrstu ljubavi nisam osetio ni prema kome u životu. Moram da priznam da su mi sve ljubavi, kakve god bile, i prema majci, ocu, prijateljima i ženama potpuno smešne u odnosu na ovu ljubav, koja je prisutna i u stomaku i u mozgu.

Kako ste se snašli u novoj ulozi, da li vam je nešto teško palo?
Iako je moja žena preuzela gomilu obaveza na sebe, nije me lišila onoga što je mislila da treba da radim. Jedino mi je bilo teško to što do njegovog šestog meseca nisam imao predstavu šta da radim. Nisam znao šta da radim sa tom veknom hleba. Kasnije sam pričao sa iskusnijim ljudima koji su mi rekli da je dete kada se rodi vezanije za majku, pa otac, osim da ga zaštiti, nema neku veliku funkciju. Ali, mora da bude tu zbog sebe, da bi naučio. Danas imamo razne rituale, od jahanja, skakanja, fudbala, slušanja muzike, gledanja crtanih filmova i igranja igrica koje sami izmišljamo.

Jeste li strog otac?
Prve dve godine nisam bio strog, ali sam polako počeo da budem stroži. Mislim da dete mora da ima neku vrstu kazne da bi znao da ceni ostale vrednosti. Kada pretera, dešava se da ga oteram u ćošak, iako to retko činim. U ovoj fazi je teško da razgovorom i dogovorom rešimo neke stvari, pa moram da se služim raznim metodama i pokažem mu da sam autoritet.

Koliko Stribor podseća na vas kad ste bili klinac, koje vaše osobine biste voleli da nasledi?
Mene on podseća na mene sada, ali i na njegovu majku, a možda najviše na mog oca. Vidim da obožava ženski rod i često ih šarmira. Primećuje lepe devojčice i to mi se sviđa, a to uostalom i jeste moja karakterna osobina. Što se tiče talenata koji su relativno vidljivi u ovom periodu, voli sve akcije vezano za sport, što me takođe raduje.

Da li je muzikalan?
Kako ni moj otac nije mnogo pažnje obraćao na to kada sam ja bio mali, tako ni ja ne pridajem tome poseban značaj u ovom periodu. Voleo bih da bude muzikalan i mislim da već jeste, a kao i sva deca voli muziku. Pravo da vam kažem, i ne želim da on bude muzičar. Naravno, neću ga sputavati ako sam to odluči, ali ga neću ni forsirati. Ja sam te ambicije ostvario i ne mislim da je on sada nešto poseban, niti se trudim da ga pravim posebnim, jer mislim da to može da bude problem u životu. Ne treba da ima taj ego trip. Da li će biti glumac kao jedan deda ili stolar kao drugi deda ili profesor kao majka ili muzičar kao otac, potpuno je nebitno. Ja sam bio u detinjstvu i arhitekta i doktor i pilot i majstor, dok nisam shvatio da želim da budem muzičar.

Da li su u vašoj kući neki muzički žanrovi zabranjeni?
Iskreno, jesu. Biram šta će da sluša. Kao što mu zabranjujem da lomi stvari i udara drugu decu, tako mu i određene žanrove zabranjujem. Ne sluša novokomponovanu muziku niti tvrdu muziku, sluša prvenstveno dečju muziku, koja je i najbolja za njegov uzrast. On sam dobro zna šta voli i tu nemamo mnogo problema.

Da li sina učite istim stvarima kojima su vas učili roditelji ili nova vremena imaju i nove kriterijume?

Kriterijumi se menjaju, ali neke osnovne stvari ne. Ako ti neko kaže izvoli, moraš da kažeš hvala, ako ti neko kaže zdravo, treba da mu se javiš, to je osnovno vaspitanje. Što se tiče nekih drugih stvari, supruga i ja posmatramo njegove sklonosti i ambicije, nedostatke i vrline i shodno tome ga i vaspitavamo. Bavimo se njime, pružamo mu puno ljubavi i nežnosti i to je najvažnije.

O čemu maštate kada je u pitanju budućnost vašeg deteta?
Samo želim da bude živ i zdrav. Sve ostalo je splet okolnosti i rezultat uloženog rada, pažnje i ljubavi.

Da li supruga Eva i vi planirate još dece?
Da, i to u skorijoj budućnosti. Ja sam kao zapeta puška po tom pitanju. Čekam zeleno svetlo moje lepše polovine. Želeo bih da imamo i devojčicu, ali i ako bude muško, neće biti problema. Jedino što ću onda morati da im napravim ring u kući, to će biti nezgodno. Ali, uživaću u ulozi sudije.

Imate li neki savet za buduće očeve?

Mislim da je mnogo bitniji savet pre nego što dete dođe na svet, a to je da paze s kim prave decu, kome prave decu i da se zapitaju da li sa tom osobom žele da imaju dete. Ako su ta tri uslova ispunjena, mislim da neće biti nikakvih problema. Ne treba im nikakav drugi savet, sve je to priroda regulisala.

 

Milica Prelević
Mesto snimanja: Internacionalni cirkus „Corona"