Broj 246
Početna > Lepi i zdravi > Svećice i 3D torte

Danas nam je divan dan

Svećice i 3D torte

Vaš mališan slavi rođendan? Nesumnjivo je da će ga, pored drugara i poklona, rođendanska torta najviše uveseliti. Zato evo nekoliko praktičnih saveta kako odabrati pravu

Priznaćete, postoji neka magija dok iščekujemo da se na stolu pojavi torta sa svećicama, pa da zapevamo „danas nam je divan dan". Kada naručujete slavljenički desert, trebalo bi da znate da torte s likom Snežane i sedam patuljaka, Bambija, Pepeljuge, Šilje i ostalih Diznijevih junaka polako odlaze u istoriju.

Nindžago i Gormiti
- Njihovo mesto zauzele su 2D i 3D torte. Popularne su i figurice životinjsko carstvo, lego kockice, Nindžago, Gormiti, Princeze sirene. Za devojčice Helo Kiti, Anđelina balerina, Štrumfovi su se vratili s novim likovima, ali su tu i nezaobilazni Veliki Štrumf i Štrumfeta kao i Ratovi zvezda. Predlaže se torta sa figuricama životinjsko carstvo gde se za svakog mališana nađe poneka figurica ili male torte za svako dete po jedna – kaže Marina Lazarević iz Mamma's Biscuit House.

Poštujte želju slavljenika

Treba poštovati želje malih slavljenika, ali roditelji su ti koji ipak daju završnu reč. Važna preporuka je da 3D torte nisu baš najsrećnije rešenje iako su mališani prosto opčinjeni. Izuzetno su teške, nema veliki izbor ukusa, nisu praktične pri sečenju. Nije preporučljivo da se biraju torte koje imaju orahe, bademe ili lešnik jer deca mogu da budu alergična na ove namirnice. Zato se savetuju laganije torte, kao što je čokoladni mus ili voćna torta.

Odaberite onu pravu

- Sve je više mališana koji imaju dijabetes, alergijske reakcije i zato je bitno da se i njima izađe u susret. Ako je, na primer, dete alergično na gluten, trebalo bi naručiti tortu napravljenu od bezglutenskog brašna. Prilično je tužno kada dete čiji je rođendan nikada i ne proba parče svoje rođendanske torte - kaže naša sagovornica.

Čokolada bez konkurencije
Kada su ukusi u pitanju, čokoladne torte su bez konkurencije, s tim što se preporučuje laganiji čokoladni mus. Dobar izbor su i lagane voćne torte, čokoladni i voćni rolati, a često se roditelji odlučuju i za više malih čokoladnih tortica gde svaki gost dobije po jednu.
- Na kraju, ne zaboravite svećice i vatromet kao obavezan detalj na torti. Ukoliko, na primer, uz tortu u obliku svemirskog broda ugasite sva svetla i upalite vatromet, efekat će biti potpun – tvrdi Marina Lazarević.

Šta klinci vole?

Deca najviše vole da proslavljaju svoje rođendane s gomilom prijatelja.
Pri tom je akcenat na što veselijoj, bučnijoj i šarenijoj atmosferi.
Zato psiholozi savetuju da tokom organizovanja rođendana pustite dete da
učestvuje svojim predlozima i sugestijama. Ovo su i odlične aktivnosti
za razvijanje njegovih organizatorskih sposobnosti. Napravite listu
namirnica i neizbežnih dekoracija. Potrudite se da budete maštoviti i
kreativni. Dečji rođendani po scenariju inovativnih roditelja i uz puno
ljubavi i pažnje najbolje su proslave. Osmislite zanimljive i
primamljive pozivnice i neka vam deca pomognu u pravljenju. Tako će se
razvijati i njihove kreativne sposobnosti. Što se tiče dekoracija, neka
bude šareno, baloni, hrana, stolnjaci, salvete... I što veselija muzika.

 

 

Žaklina Milenković