Broj 246
Početna > Lepi i zdravi > Smanjite apetit

Pet načina da izgubite kilograme

Smanjite apetit

Ako imate nekoliko kilograma viška, nije loše znati nekoliko trikova koji, dugoročno posmatrano, ubrzavaju trošenje kalorija, a ne štete zdravlju.

1. Mirišite bananu, jabuku ili pepermint
Deluje čudno, ali funkcioniše. Kada je doktor Alan R. Hirš iz Instituta za miris i ukus u Čikagu uradio istraživanje na 3000 volontera, otkrio je da što češće ljudi mirišu hranu u toku dana, ređe osećaju glad i gube više kilograma. Mirišući hranu varamo mozak koji misli da tu hranu u stvari jedemo.

2. Okačite ogledalo ispred stola
Jedna studija je otkrila da konzumiranje hrane ispred ogledala smanjuje količinu koju u istom obroku pojedemo najmanje za trećinu. Izgleda da nam posmatranje u ogledalu, dok stavljamo hranu u usta, budi grižu savesti i podseća nas da ne odstupamo od prethodno donesene odluke da povedemo računa o ishrani.

3. Okružite se plavom bojom
Verovali ili ne, boja utiče na apetit, a plava suzbija apetit. Ako želite da skinete višak kilograma, služite hranu na plavim tanjirima, obucite se u plavo pre jela ili prekrijte sto plavim stolnjakom. U trpezariji izbegavajte crvenu, žutu i narandžastu jer one podstiču apetit.

4. Slikajte hranu
Umesto da zapisujete šta ste sve pojeli u toku dana, slikajte mobilnim telefonom svoje obroke. Vizuelni podsetnik svega što ste pojeli učiniće da razmislite o svom narednom obroku. Na ovaj način ćete smanjiti količinu hrane koju unosite.

5. Zavežite mašnu
Ako želite da smanjite broj kilograma, možete da isprobate i savet fitnes stručnjaka Valerije Orsoni. Ona tvrdi da dosta Francuskinja pre izlaska u grad oko struka, ispod odeće, vezuje traku. Svrha trake je da ih podseti da su preterale ukoliko stomak počne da zateže traku kako veče protiče.

 

S. O.