Broj 246
Početna > Intervju > Neustrašivi pred vatrom

Kako postati vatrogasac

Neustrašivi pred vatrom

Miloš Majstorović, šef smene Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, gasi požare i spasava ljude već dve decenije. Kaže da je poslednjih godina ovo zanimanje sve popularnije

Kako se postaje vatrogasac?
Svaki kandidat koji želi da postane član Vatrogasne brigade mora da ispunjava određene kriterijume. Osnovna obuka traje tri i po meseca i za to vreme stiče se osnovno znanje i veštine kako bi pravovremeno reagovao prilikom gašenja požara. Potrebno je da ima srednju stručnu spremu i da nije stariji od 27 godina.

Kako izgleda vaš radni dan?
Dvanaest sati vatrogasac dežura, spreman da u svakom trenutku reaguje, spusti se niz šipku, navuče zaštitno odelo, jaknu, pantalone, šlem, čizme, veže opasač sa karabinima, sekiricom i krene na intervenciju, i sve to za svega 60 sekundi.

Od poziva do intervencije koliko prođe vremena?
Nama je do dolaska na mesto intervencije u proseku potrebno osam minuta. I to u najvećim saobraćajnim špicevima. Nemojte da zaboravite da je Beograd kao grad izuzetno težak za rad, jer su neprestane gužve. I pored toga, mi stižemo gde treba.

Koji su najlepši i najteži trenuci vašeg zanimanja?
Svaki dan u ovom poslu je težak, nijedna intervencija nije ista. Najteže je, ipak, bilo za vreme bombardovanja 1999. godine kada smo imali ponovljene požare i česte havarije.

Savet mladima koji bi želeli da se oprobaju kao vatrogasci?
Ovo je human posao i čovek u čijoj prirodi nije pomaganje drugima, ovim poslom ne može da se bavi. Hrabrost je takođe bitna, ali i dobra obučenost, disciplina i dobra organizacija. Važna je i fizička kondicija i dobro zdravlje.

Da li vam je neka intervencija posebno ostala u sećanju?
Kada uđemo u zapaljeni stan ili neki drugi objekat, prvo spasavamo ljude. Pre par godina imali smo požar u bolnici Dragiša Mišović, evakuisali smo uspešno oko 300 bolesnika. Takođe, kada spasete dečji život, ne možete a da ne osetite veliko zadovoljstvo.

 

Žaklina Milenković