Broj 246
Početna > Putovanja > Najbolji šoping i provod

Razglednica iz Budimpešte

Najbolji šoping i provod

U organizaciji agencije Select, modni konvoj Srbije sa kreatorima, manekenkama, stilistima i novinarima uputio se pravac Budimpešte. Evo najvažnijih informacija koje vam mogu pomoći ukoliko se opredelite za mađarsku avanturu

RAZGLEDANJE GRADA

BUDIM
- GELERT brdo - Na vrhu brda sa strane Budima nalazi se tvrđava sa čijih terasa je najlepša panorama grada. Najlepše slike smo napravili upravo s tog mesta.
- BUDA DVORAC - Najromantičniji deo grada prepun starih kuća i spomenika iz srednjeg veka. U centru ovog distrikta nalazi se Trg Svetog trojstva, Crkva Sv. Matijaša neogotičkog stila i kuća mađarskog vina.

NAJLEPŠI MOSTOVI:
Budimpešta ima osam mostova, koji preko Dunava spajaju Budim i Peštu.
1. Lančani most je prvi i najlepši, a izgrađen je 1849. godine. Supervizor je bio engleski arhitekta Adam Klark, koji je, po legendi, obećao da će skočiti sa mosta ako mu iko nađe manu. Savremenici tog doba su našli falinku - primetili su da lavovi koji krase ulaz na most nemaju jezike i arhitekta je, navodno, ispunio svoju reč.
2.     Elizabetin most.
3.     Most slobode.
4.     Margaretin most.

PEŠTA
- Vaci ulica je pešačka zona u kojoj pored velikog broja radnji za šoping možete naći puno kafea i restorana. Obavezno sedite u Anna kafe i priuštite sebi jednu kraljevsku kafu sa bejlisom, pravo uživanje. Vigadó, koncertna i balska hala, veoma je blizu i vredna je pažnje. U njoj su poznati majstori poput Franca Lista, Vagnera i Štrausa izvodili svoja dela.
- Parlament je sagrađen po londonskom Parlamentu i skoro su identični.
- Sinagoga je najveća u Evropi i druga u svetu.
- Bazilika Svetog Ištvana je najveća crkva, prima čak 8500 ljudi.
- Zatvorena pijaca je jedinstveno i zabavno iskustvo gde možete da degustirate sve mađarske specijalitete, od njihovih sireva do mesnih prerađevina.
- Opera se nalazi u Andraši ulici, koja veoma podseća na pariski Šanzelize, a deo oko nje je poznat kao Teatro distrikt. Nađmeze ulica kod Opere se naziva Brodvej Pešte zbog mnogih pozorišta i kabarea koji su tu smešteni.
- Trg heroja je karakteristično turističko mesto. Nalazi se na kraju Andraši ulice i krase ga dva muzeja umetnosti. Prošetajte obavezno iza ovog trga jer će vas oduševiti ogromno klizalište koje je okruženo gotičkim građevinama. Osećaj na ledu u ovoj atmosferi je nezaboravan.
- Obavezno na vašoj listi poseta mora da bude zoološki vrt, jedan od najstarijih na svetu, sa više od 500 vrsta životinja.

SAVET: Vožnja taksijem je dosta jeftinija od vožnje u Srbiji.

INTERESANTNA MESTA
1. Tropikarijum - Ukoliko nikada niste videli ajkule uživo, na ovom mestu čak možete da večerate dok one kruže u akvarijumu oko vas.
2. Muzej američkih automobila je prilika da vidite i da se slikate uz oldtajmere.
3. Terlej podrum penušavih vina - Ako ste ljubitelj šampanjca i penušavih vina, posetite ovaj podrum koji je Jozef Terlej osnovao 1882. godine. Do kraja 19. veka njegov šampanjac je postao popularan u Evropi, pravi se u milionima litara, porodica je dobila plemićku titulu, a vi možete da degustirate proizvod koji u sebi nosi istoriju uspona i padova ove porodice.
4. Žerbo poslastičarnica je mesto gde možete popiti najbolji kapućino u Budimpešti, a izbor kolača i ručno pravljenih bombona je bajkovit. Probajte specijalitete kuće - žerbo kocke, esterhazi i doboš tortu. Nalazi se u Vaci ulici, a otvorena je u 19. veku kada je bila najekskluzivnije mesto u Budimpešti. Interesantno je da je carica Sisi ovde uvek pila kafu.

TRENDI HOTELI:
1. Mellow mood hotel
2. Hotel Atrium fashion
3. Hotel Expo conference


RESTORANI:

Odličan gulaš i cigansku muziku, pa čak i srpske pesme, možete čuti u stogodišnjoj kafani One Hundred. Poznati ukusi i pristojne cene karakterišu velike lance poput Meka, Burger kinga i Frajdejza koje imate na svakom ćošku. Nikako vam ne bismo preporučili restoran Nabuko, koji pored visokih cena, sprema suši koji i nije za preporuku. Ne dozvolite da budite šokirani kao mi kada je stigao račun sa ogromnim uračunatim bakšišem.


MAĐARSKI SPECIJALITET

KURTOŠKOLAČ - Mađarsko pecivo poznato kao kolač peći ili dimnjak kolač jer naziv potiče od mađarske reči „kurto" (dimnjak). Pecivo od kvasca spiralnog izgleda, urolano je u šećer i začine, koji se biraju, poput cimeta, vanile. Bademi se peku ručno na drvenom valjku iznad vatre. Topla preporuka je da probate čak i ako niste ljubitelj slatkog - hrskavo zapečena korica od čokolade me je osvojila. Ovaj specijalitet imate da kupite čak i na ulici.


ŠOPING

1. Vaci ulica je u centru Pešte gde možete pronaći pristupačne brendove poput Zare, Manga i poznatog švedskog brenda HiM koji ne postoji na našem tržištu. Drugi HiM u Vaci ulici s leve strane je najveći u Budimpešti.

2. Od šoping-molova najbolji su Arena i Alee.

3. Andraši ulica je poznata po radnjama svetskih brendova poput Gučija i Luja Vitona, pored koga se nalazi ulica koja vodi ka Fešn distriktu. Ovde možete pronaći kreacije mladih mađarskih dizajnera, gde cene veoma variraju. Mi smo pronašli radnju unikatnih narukvica koje su izuzetno jeftine i koje će nas uvek podsećati na ovaj deo Pešte.

4. Ikea je lanac prodavnica za kuću koji ima savršen dizajn po pristupačnim cenama a takođe ne postoji na našem tržištu. U Budimpešti postoji jedna Ikea do koje se može doći ukoliko od hale gde je pijaca uzme autobus broj 47 ili 49 pa posle dve stanice siđete na metro broj 2 i idete do zadnje stanice. Zbog ove radnje vredi poneti prazne kofere jer takve stvari po toliko niskim cenama nigde nećete naći.

SAVET
Ako ste mnogo kupovali, sačuvajte račune i ne zaboravite na granici da uzmete Tax free jer se od potrošenog novca vraća čak 18%.

KLUBOVI
Naš predlog je klub Symbol koji se nalazi u Budimu. U podrumu ima diskoteku sa živom mađarskom muzikom dok je na gornjem spratu strana komercijalna muzika. Cene koktela su oko 12 evra dok je flaša votke 130 evra. Ali najbolja atmosfera je u Pešti XXXX, na zidovima su ogromne modne slike dok je toalet uređen sa kolažima zvezda iz devedesetih. To je mesto gde je zagarantovan dobar provod i jedino gde smo uočili zaista slatke momke!

SAVET
Malo ko zna engleski jezik, pa ako krenete da komentarišete na srpskom, postoji veća šansa da vas razumeju. Izbegnite neprijatne situacije i komentare poput „koliko su joj ružne čizme" ostavite za hotel.

 

Ana Ostojić