Broj 246
Početna > Intervju > Ljubav za ceo život

Nina Radulović Lečić

Ljubav za ceo život

Lepa voditeljka savetuje svim budućim i novopečenim mamama da se raspitaju o svojim pravima kako ne bi živele u strahu da će na porodiljskom odsustvu ostati bez posla

Od kada je rodila sina Lava, voditeljka Nina Radulović Lečić blista od sreće i lepša nego ikad vraća se na male ekrane. Iako je njen prelazak sa Prve televizije na Pink izazvao veliko interesovanje, harizmatična novinarka spremnija nego ikad čeka emitovanje nove emisije.

Koliko vam je za ovo vreme dok niste bili na malim ekranima nedostajao posao?

Nije mi nedostajao posao mada sam istovremeno bila svesna da ranije ili kasnije moram da počnem da radim. Bilo mi je neopisivo lepo što sam bezbrižno uživala sa svojim detetom, ali znam da ni sada neće biti ništa drugačije. Samo ću morati dan da planiram malo konkretnije. Istina je da je posao potreban svakome, ali kada sam ja u pitanju, radne obaveze me neće sprečiti da budem i dalje dobra majka. Priroda mog posla, srećom, ne zahteva da budem osam sati svaki dan na radnom mestu, tako da ću moći više vremena da budem kod kuće i da radim punom parom odatle.

Uskoro počinje nova emisija na TV Pink, koje ćete teme sve obrađivati?
One teme koje obeleže tu nedelju ili mesec. Mada ponekad mogu biti i teme koje se retko obrađuju. Važno mi je da svaka emisija ima poruku. To ćemo postići tako što ćemo uvek zvati goste koji imaju šta da kažu, a ne samo da se slikaju. Uvek ćemo potkrepiti priču stranom koja govori iz ličnog iskustva. Zaštićeni svedok može biti bilo ko, ali uvek mora da ima autentičnu živopisnu priču koju želi da podeli sa nama. Učestvovaće ravnopravno kao i drugi gosti, samo nećemo videti njegov lik. To je još jedna nova dimenzija. Da potpuno interaktivno uključite osobu koja hoće bez dlake na jeziku da kaže svoj problem. To će biti političke, ali i društvene teme. Teme iz oblasti ekonomije, zdravstva, kulture. Dakle, jedna sveobuhvatna emisija.

S obzirom na to da se nova emisija razlikuje od svega što ste do sada radili, da li imate tremu i na koji način se pripremate?
U novinarstvu je priprema uvek ista. To su osnovne tehnike novinarstva koje uvek treba ispoštovati. Nešto čemu vas prvo uče. Dakle, svoje kontakte i poznanstva mogu da koristim čime god da se bavim. Priprema će biti samo malo bogatija, jer ovog puta ja diktiram tempo, pravim scenario, smišljam tok razgovora.

Koliko vam suprug pomaže svojim savetima i sugestijama?
U porodici svi treba da daju doprinos. Dok ja njega prešlišavam tekstove i analiziram uloge, on meni daje ideje kako emisija treba da izgleda. Dakle, mi smo vrlo povezani i to je tajna našeg uspeha. Nikad se ne bih oslonila samo na svoje viđenje problema, uvek se konsultujemo jer onda ono što radite dobije boju. Nisam toliko sujetna da samostalno potonem u ono što radim. Hoću kritiku, bilo da je dobra ili loša.

Šta mislite, zašto je vaš prelazak sa Prve na Pink izazvao toliko interesovanja?

Mislim da je moj slučaj dobar povod da se pokrene lavina nekih tema, uvek interesantnih kada je odnos dve konkurentske kuće u pitanju. Ali ne bih ja to tako strogo gledala. Mislim da su svi tu izvukli neku korist, pa čak i ja! Dobila sam neočekivani stimulans i razlog da emisija bude još bolja kako bih opravdala očekivanja koja neminovno postoje posle ovolike buke oko emisije.

U Srbiji se konstantno forsira priča o povećanju nataliteta, dok se porodilje tretiraju kao „građani drugog reda" i žive u strahu da će ostati bez posla. Šta biste vi poručili ženama, šta treba da se promeni da bi nam svima bilo bolje?
Ja sam šokirana koliko se time manipuliše. Svi se zgražavaju nad činjenicom koliko smo se brojčano umanjili, ali niko ništa ne doprinosi da bi se taj broj povećao bar za neku decimalu. Lično ću dati skroman doprinos tako što ću u svojim emisijama obraditi ovu i slične teme. Svoje iskustvo ću uvek podeliti sa onim ko me pita. Porodiljama i trudnicama bih savetovala da se ne uljuljkuju nego da se raspitaju koja su njihova prava. Da onog trenutka kada kreiraju ugovor naznače deo koji se odnosi na period: šta kad budem trudna i kad budem rodila dete. Na poslu će vam reći da vam ne sleduje nadoknada od države, ali sleduje. Iako je minimalna, vredi. Privatne firme i ne znaju šta su prava porodilja, ne interesuje ih jer se i ne bave njima. Zato se nemojte iznenaditi ako vam kažu da po završetku ugovora nemate podršku države.

Koliko vas je majčinstvo promenilo?
Nepovratno. Nabolje! (smeh) Sama činjenica da se fokus moje pažnje sada usmerio na još nekog, a ne samo na sebe, već je uzbudljiva i potpuno nova. Odjednom imam društvo uvek, gde god krenem čak i kada sam sama. Sada mi je stalno u glavi misao da se više čuvam, jer sam potrebna još jednom biću. Vozim pažljivije, ne sekiram se... Isto tako, naučila sam da budem tolerantnija. Imam utisak da sam malo podetinjila. Služim se bebećim jezikom i igram se do iznemoglosti sa Lavom. On je baš živahna beba, dešava se čak da me nekad i savlada. (smeh) Mogao bi satima da se po krevetu valja i bori sa mnom, a ja onemoćam vrlo brzo. Ponoviću, majčinstvo je divno iskustvo!

Da li će vam biti teško da se često zbog posla odvajate od sinčića?
Naravno da hoće, ali ostavljam ga u pravim rukama. Mama, tata i Leka će se smenjivati. Dosta toga ću moći od kuće da radim, tako da će mi on biti predah od posla.

Kakav je Leka kao otac i koliko vam pomaže oko odgajanja Lava?
Leka je pravi dobri tata. Iako mnogo radi, kad je kod kuće, jedva čeka da se druži sa sinom. To je uvek smeh i cika po kući kad se njih dvojica igraju. Leka zna i da ga nahrani, da mu pripremi užinu i da ga sam uspava. Dakle, nigde ne kasni za mnom koja sam stalno sa njim. Baš se trudi da budemo ravnopravni.

Vaš brak s Lekom izazvao je burne reakcije javnosti zbog velike razlike u godinama, kako se nosite sa brojnim komentarima?
Nosim se. (smeh) Više puta sam rekla, a nije mi teško da ponovim. Javnost i njeno mišljenje mi je važno, ali ne i u ovom slučaju. Volim i voljena sam i samo to je bitno. Ko god bude obasjan takvom ljubavlju uživaće, to vam garantujem. Onaj ko to ne želi da vidi neka uživa u onome što želi.

Verujete li u ljubav za ceo život?
Verujem, s tim što smatram da ljubav ima svoje faze, slojevita je. Od zaljubljenosti do rodbinske povezanosti. Ljubav treba da vas smiruje i čini život lepšim. Ako nije takva, bežite! Onda to nije za ceo život. Samo će vas iscrpeti i na kraju boleti. Verujem u ljubav koja predstavlja fino dopunjavanje i maženje. To moraju oba partnera da misle u startu inače piši propalo. Drugo, uvek morate da pazite šta govorite. Uobličite rečenicu tako da voljenog ne zaboli. Loše odabrane reči su često krivci za nekorektan odnos među partnerima.

Koliko vam se brak promenio dolaskom deteta na svet?

Nikad nije dosadno, jer nas ima više. Promenio se i potpuno je drugačije, ali menjamo se i mi u skladu sa tim. Ne smeta nam ta promena, štaviše, imamo razlog da svaki problem posmatramo kao mali.

Da li biste voleli da proširite porodicu, želite li nakon sina možda devojčicu?

Da, ali kad za to dođe vreme. Još je rano. Prvo malo da uživamo u Lavu. I, naravno, želimo devojčicu. Dali bismo joj ime koje počinje na slovo L, to znam sigurno! Uostalom, neravnopravna je podela u porodici, dva muškarca na jednu ženu. Treba mi pojačanje!

Imate li neki neostvaren san, o čemu maštate?

Želim više da putujem i da završim master studije. Moji snovi nisu neostvarljivi. Zavise od mene i mislim da ako budemo uradili intervju za pet godina, moći ću da vam kažem da sam sve želje ostvarila (smeh).

 

Dragana Rodić