Broj 246
Početna > Lepi i zdravi > Laser umesto skalpela

Operacija proširenih vena

Laser umesto skalpela

Zbog brzog oporavka i nevidljivih ožiljaka, sve više je onih koji problem proširenih vena žele da reše laserskim zahvatom

Svaka druga žena i svaki četvrti muškarac u svetu muku muče s proširenim venama, a čak 50 odsto stanovništva na planeti sve bi dalo da se reši „požara" u nogama. I dok mnogi veruju da za proširene vene nema leka, stručnjaci tvrde da primenom medikamentozne, hirurške, laserske i fizikalne terapije mogu da se postignu dobri i trajni rezultati.
- Bolest proširenih vena zastupljena je pretežno kod žena. Povezana je s trudnoćom jer se u velikom broju slučajeva javlja posle jednog ili više porođaja. Prema rezultatima novih studija, žene čak šest puta više obolevaju od proširenih vena nego muškarci, ali boluju i gojazni i oni koji su nedovoljno fizički aktivni. Značajan je i genetski faktor - kaže mr sc. dr Dario Jocić, specijalista vaskularne hirurgije iz Opšte bolnice ST Medica.

S lečenjem početi što pre

Bez obzira na to što postoje zalisci koji sprečavaju da se smanji pritisak na zidove vena i da se bolest ne pojavi, proširenja su najviše izražena na potkolenicama. Poremećaji venskog protoka dovode i do oštećenja mikrocirkulacije i limfnog sistema. Lekari naglašavaju da s lečenjem treba započeti što pre, i to već kada se pojave prvi znaci oboljenja.
- Postoji više metoda lečenja proširenih vena. Pre svega kreće se s medikamentima, preparatima sa acetil-salicilnom kiselinom i preparatima diosmina. U lečenju se koriste kompresivne bandaže (elastične čarape za vene) i klasična hirurška tehnika (striping) uz dodatnu flebektomiju, odnosno odstranjivanje onih proširenih vena koje se vide kao čvorovi na nogama. Problem može da se reši i klasičnom skleroterapijom, skleroterapijom uz pomoć pene i endovenskim procedurama (radiofrekventnom i laserskom ablacijom) – kaže dr Jocić.

Kratak i efikasan zahvat
Sve je više onih koji hiruršku intervenciju žele da zamene laserom kako bi lakše podneli postoperativni period i zaobišli ožiljke.
- Laserska ablacija je operacija koja rešava uzrok proširenja vena, jasnije rečeno, problem s velikom skrivenom obolelom venom. Laser koriguje venu koja umesto da vraća krv iz noge prema srcu, vodi u donje partije nogu. Ostali čvorovi koji su na potkolenici rade se pomoću pojedinačnih minimalnih rezova od dva do tri milimetra. Postupak traje do sat i po vremena, u zavisnosti od toga koliko vena ima potkolena regija – kaže dr Jocić.

Pod kontrolom ultrazvuka

Pre intervencije laserom potrebno je uraditi ultrazvučni pregled površinskog i dubokovenskog sistema.
- Procedura se radi u operacionoj sali pod kontrolom ultrazvuka. Lekar specijalista u natkolenom delu identifikuje veliku skrivenu venu u koju ubacuje lasersko vlakno, a oko nje ubrizgava lokalno anestetičko sredstvo (tumescentna anestezija). Posle toga se vrši fototermički tretman bolesne vene. Kasnije se, ako je potrebno, takođe u uslovima tumescentne anestezije, radi i potkolena flebektomija. Nakon intervencije stavlja se elastična čarapa i pacijent može da ide kući – objašnjava dr Jocić.

U šetnju posle operacije

Za razliku od klasične operacije proširenih vena, pacijenti se posle zahvata laserom brzo oporavljaju, a lekari već nakon intervencije savetuju šetnju. Konci se skidaju posle sedam do deset dana.
- Odmah nakon operacije insistira se na šetnji, kao i narednih nedelju dana. Pola sata svaki dan laganog hoda podstaći će bolju vensku cirkulaciju i ujedno prevenirati određene komplikacije intervencije. Elastične čarape treba da se nose četiri nedelje posle zahvata – kaže dr Jocić.

 

Dragana Rodić