Broj 245
Početna > Intervju > Saveznik svim ženama

Kako postati modni dizajner i kostimograf - Dragana Lukić

Saveznik svim ženama

Na pitanje šta je tvoje zanimanje, ti odgovaraš...
Moje primarno zanimanje je modni dizajner, ali bavim se i poslom stiliste i šminkera. U šali volim da kažem da sam ja najbolji saveznik svim ženama kad im je potrebna instant injekcija samopouzdanja koja im pomaže da svoje unutrašnje kvalitete potkrepe i dobrim spoljašnjim izgledom.

Šta si završila i koje je obrazovanje potrebno da bi se dobro obavljao tvoj posao?
Završila sam srednju dizajnersku školu, a zatim diplomirala kostimografiju i modni dizajn na Akademiji lepih umetnosti. Akademija daje šire obrazovanje i dobru osnovu za bavljenje ovim poslom, ali su pored toga neosporan talenat i strast prema modi i umetnosti uopšte ključni elementi. To prosto imate ili nemate.

Ne prestaješ da učiš. Savladala si još neke korisne veštine.

Stalna želja za usavršavanjem i napredovanjem za mene je imperativ. Odmalena sam imala sklonost ka umetnosti, završila sam nižu muzičku školu (klavir), išla sam u školu pevanja, završila još neke kurseve vezane za samu struku, a odnedavno se bavim i šminkanjem nakon stečenog znanja u školi šminkanja jednog od naših najeminentnijih šminkera Dragana Vurdelje.

Na šta si najponosnija u svom radu?

Veoma sam ponosna na to što sam izabrala da se bavim poslom koji volim iako, moram priznati, to trenutno u našoj zemlji nije nimalo lako. Pokrenula sam svoj modni brend, verujući da će se sav uloženi trud i rad jednoga dana zaista isplatiti.

Koje su dobre strane tvog zanimanja?

Sam proces stvaranja je veoma uzbudljiv, neprekidno kretanje iz početka i šansa da svaki sledeći put stvorite nešto novo, bolje, ta stalna lična evolucija u modi je veoma zanimljiva i motiv koji mene pokreće.

A loše?

Moda je danas biznis u kome se vrti ogromna količina novca. Samim tim je postala i veoma primamljivo, a rekla bih i popularno zanimanje, pa je ponekad u moru tzv. dizajnera kvalitet potisnut. Uspeh je, nažalost, često uslovljen dobrim marketingom i količinom novca kojom raspolažete.

O čemu maštaš kada je posao u pitanju?

Pozicioniranje mene kao prepoznatljivog brenda na tržištu, kontinuitet u radu i trajanje. Volela bih da moje stvari jednog dana postanu dobri vintidž komadi.

J. R.