Broj 245
Početna > Zanimljivosti > Mesto za učenje i igru

Soba školarca

Mesto za učenje i igru

Za uređenje dečje sobe najbitnije su funkcionalnost, doslednost, ličnost i sigurnost. Ti kvaliteti ne zahtevaju veliki budžet, ali podrazumevaju planiranje

Opremanju dečje sobe je neophodno posvetiti vreme i promišljanje, s obzirom na to da će dete u njoj provesti dosta vremena, i to ne samo igrajući se već i radeći i učeći. Dečja soba treba da ima tri zone - deo za rad, deo za spavanje i deo za igru.

Raspored nameštaja

- Pre opremanja sobe prvo napravite dobar plan i sagledajte sve mogućnosti kako biste prostor maksimalno iskoristili. Funkcionalnost je posebno bitna kod manjih soba.
- Obratite pažnju na raspored zidova i kako je prostorija osvetljena. Nameštaj je najbolje rasporediti uz zidove kako bi u sredini sobe bilo više prostora, što omogućava detetu nesmetano kretanje i obavljanje aktivnosti. Sto je najbolje postaviti pored izvora prirodne svetlosti, dok je tamniji deo sobe namenjen za spavanje, tj. tu treba smestiti krevet.

- Minimalna preporučljiva dužina stola je metar, a dubina od 60 do 70 centimetara. Površina stola treba da bude dovoljno velika da školarci mogu nesmetano da rašire knjige, sveske i pribor za crtanje i pisanje.
- Ako se na dečjem stolu nalazi i kompjuter, koji je postao sastavni deo školske opreme, preporučljiva dužina stola je 1,5 metar.

Prostor za igračke i školski pribor
Detetu je bitno da ima i nekoliko fioka koje će mu služiti za odlaganje i jednostavan pristup školskom priboru ili igračkama. One mogu biti u sklopu stola ili smeštene u mobilnom ormariću, koji po potrebi možete da privučete uz sto ili ispod njega.

 

S. O.