Broj 245
Početna > Zanimljivosti > Kuhinja je centar doma

Kuhinja je centar doma

Vladimir Vozarević, arhitekta

Danas nije teško biti uspešan enterijerista s obzirom na brojne časopise, emisije... Konsultovanje stručnjaka je možda opravdanije zbog rasporeda ograničavajućih faktora, u prvom redu instalacija. Kuhinja uvek mora biti podređena funkciji. Tako je položaj sudopere definisan mestom vodovodnog i kanalizacionog priključka, mesto aspiratora i šporeta određen mestom ventilacione šahte. Mišljenje specijaliste može biti vrlo korisno u cilju maksimalnog iskorišćenja prostora i udobnosti korišćenja. Pitanje estetike je krajnje individualna stvar.

Kuhinja nije više samo prostorija u kojoj se samo sprema hrana već se u njoj i okupljaju ukućani; a tu se i najbolje provedete u toku neke zabave... U poslednje vreme je praksa da se nalazi u okviru takozvane mešovite sobe koju čine još dnevni boravak i trpezarija. Zato je dizajn modernih aparata bele tehnike takav da parira ostatku kuhinjskog nameštaja, kao i nameštaju dnevnog boravka.
Bez obzira na to da li je zasebna prostorija minimalnih dimenzija ili je u sklopu mešovite sobe, uređenje kuhinje treba da sledi logiku njene funkcije. Kod jednorednih kuhinja najveći problem je u velikoj dužini fronta. Najjednostavnija šema je sudopera u ćošku, sledi glavna radna površina, šporet, manja radna površina (obično element sa fiokama) i frižider u drugom ćošku. Prema nekim standardima, minimalna širina glavne radne površine bi trebalo da bude jedan metar. Međutim, treba insistirati koliko je više moguće da ovaj front bude što duži, u čemu može da pomogne izbor užih šporeta, mašina za sudove... Isto tako, možda treba razmišljati u pravcu izrade radne ploče sa ugrađenom sudoperom, pre nego kupovine već gotovog elementa.

SAVET PLUS Ušteda prostora: ukoliko nam budžet to dozvoljava, treba uvek ići na ugradbene elemente šporeta, čime položaj pećnice može da se promeni u odnosu na tradicionalni (ispod grejne ploče). Pećnica može da se smesti na određenoj visini, kako bi bila pristupačnija i kako bi prostor bio bolje iskorišćen. Zato prilikom uređenja jednorednih kuhinja treba da težimo korišćenju prostora po vertikali kako bismo smanjili dužinu kuhinje.

Kod dvorednih kuhinja je organizacija prostora lakša. Na zidu sa svim glavnim instalacijama smeštaju se sudopera i šporet u uglovima, a između njih se formira velika radna površina ispod koje možemo smeštati uređaje i kuhinjski nameštaj. Naspram se nalazi pomoćna radna površina i frižider u uglu (obično preko puta sudopere). Dvoredne kuhinje imaju mogućnost i lakšeg spajanja s dnevnim boravkom formiranjem šanka iznad pomoćne radne površine, što i nije neka nova praksa. Pošto je standardna visina radnih površina 85 cm, gornja ploča šanka se postavlja na 115-120 cm, i prepušta u stranu radne površine.

Nepraktičan raspored
Nekada se zbog nedostatka prostora pribegava formiranju kuhinjskih elemenata u formi ćiriličnog slova G ili P, što je po meni krajnje nepraktična šema i ima smisla samo u prostorijama kuhinja koje su vrlo velikih dimenzija. Problem ovakvih organizacija je stvaranje teško pristupačnih uglova koji mogu služiti isključivo za smeštaj manjih kuhinjskih aparata.

Osvetljenje radne površine
Veliku pažnju treba posvetiti osvetljenju radnih površina. Najbolji način za to je ugradnja fluosvetiljki s donje strane kuhinjskih ormarića. U poslednje vreme se pribegava i osvetljenju kuhinjskih ormarića sa zastakljenim vratancima, što može biti enterijerski dobro rešenje, ali samo ukoliko se postavi mutno staklo. Prošlo je vreme kada smo želeli da pokažemo sve što imamo od čaša i kristala svojim gostima.