Broj 245
Početna > Lepi i zdravi > Čašica sa ćaletom

Tinejdžeri i alkoholizam

Čašica sa ćaletom

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut", mladi u Srbiji prvi put se napiju s 13,5 godina, dok svaki četvrti srednjoškolac redovno pije

Dve trećine mladih alkoholičara kažu da su svoje prvo žestoko piće popili u porodici uz prisustvo i odobrenje roditelja. Stručnjaci ističu da je posebno osetljiv period adolescencije kada tinejdžeri rešenje svojih problema traže u žestokoj kapljici.
- U pubertetu i adolescenciji deca se suočavaju s mnogo problema. Često ulaze u konflikte s roditeljima, drugovima, vršnjacima. Odjednom traže odgovore na pitanja: „Ko sam ja?", „Šta mogu?", „Šta smem?" Adolescentni period je vreme eksperimentisanja i oblikovanja identiteta. Mladi su željni novih senzacija i preuzimanja bar nekih rizika. Osim što su u stalnoj potrazi za identitetom, tinejdžeri žele da budu prihvaćeni i steknu određen status među vršnjacima - kaže profesor doktor Žarko Trebješanin.

Ko će više da popije
Kao što imaju potrebu da se pokažu koliko su izdržljivi u nekim ekstremnim sportovima, tako i alkoholizam mladima može da postane neka vrsta takmičenja.
- Obično je tu utrkivanje „ko može više da popije ili ko je veći junak u piću". Ukoliko se u grupi drugara pije, pojedincima je vrlo teško da se odupru. Kada je alkohol „in", a drugar koji redovno konzumira alkohol se ističe u društvu, neki će slediti njegov primer kako bi se što lakše uklopili u ekipu - objašnjava dr Trebješanin.

Lažno samopouzdanje
Kada se ne snađu u toj potrazi za identitetom i dođe do psihičke krize, alkohol je za mnoge adolescente neka vrsta pomagala ili proteze. Za razliku od odraslih koji piju često i prekomerno, mladi piju ređe, ali gotovo uvek s namerom da se napiju.
- Ako se nekada osećaju uznemireno i konfuzno, imaju utisak da će se posle popijene čašice-dve osećati bolje. Mnogi od njih koji se osećaju inferiorno u odnosu na druge posežu za kapljicom jer im daje lažno samopouzdanje. Naravno, sve to je vrlo kratkog daha, jer ubrzo plaćaju vrlo visoku cenu - kaže dr Trebješanin.

Prepoznati problem

Stručnjaci ističu da je veoma važno da roditelji na vreme prepoznaju problem, da vide da se dete ne snalazi u određenoj situaciji i da stalno pričaju s njim.
- Ne smete odbaciti dete ako se napilo i svakako ga ne smete previše kažnjavati. U situacijama kada preterate s nekim kaznenim merama rizikujete da izgubite tu važnu vezu s detetom, pa da kasnije ono počne da pije krišom. I šta ste na kraju uradili? Ništa. Vrlo je važno da se održi odnos poverenja da dete i ako se napije ne ode negde da spava u parku, već da dođe kući da ga roditelji neguju kao bolesno dete i da mu kasnije objasne zbog čega je to zaista loše - kaže dr Trebješanin.

Kapljica kao deo porodične tradicije
Istraživanja pokazuju da ima dece koja kada vide roditelje kako kod kuće
piju, često prihvataju to kao model ponašanja ili deo porodične
tradicije. Većina roditelja ni sama ne zna da povuče granicu između
kontrolisanog i nekontrolisanog pijenja. Deca iz porodica u kojoj su
jedan ili više članova alkoholičari imaju veće izglede da iz faze
kontrolisanog pijenja razviju zavisnost u poređenju s vršnjacima koji
nemaju alkoholičara u porodici.

 

Dragana Rodić