Broj 244
Početna > Lepi i zdravi > Sedam načina za ubrzanje metabolizma

Saveti stručnjaka

Sedam načina za ubrzanje metabolizma

Spor metabolizam je jedan od razloga zbog kojeg nikako ne možete da se oslobodite viška kilograma. Evo nekih saveta koji nutricionisti preporučuju za njegovo ubrzanje

1. Budite aktivni - to je siguran način da povećate mišićnu masu koja će ubrzati točak vašeg metabolizma. Vežbajte kombinovano aerobne i vežbe snage da biste imali bolje rezultate. I ne zaboravite da budete aktivni i u svakodnevnom životu, a ne samo u sali za vežbanje.

2. Jedite pomalo i često
- istraživanja pokazuju da je ishrana u manjim, redovnim obrocima u toku dana bolja za metabolizam od ishrane koja se sastoji od jednog ili dva obilna obroka. Zanimljivo je da oko 10 odsto kalorija koje pojedemo ode na varenje i apsorpciju hrane pa je logično da će što češće jedemo, efekti biti bolji.

3. Jedite hranu bogatu proteinima - istraživanja pokazuju da četvrtina kalorija iz obroka bogatog proteinima može biti potrošena. Ali osigurajte se da to bude hrana bogata nemasnim proteinima kao što su krtina, piletina bez kože i nemasni mlečni proizvodi.

4. Začinite hranu
- začini poput čilija ubrzavaju metabolizam za 50 odsto u prva tri sata nakon konzumiranja. Ali, pre no što stavite čili u obrok, proverite da li je niskokaloričan.

5. Zamenite kafu zelenim čajem - dokazano je da on sadrži antioksidante koji ubrzavaju metabolizam.

6. Budite na hladnom
- to povećava metabolizam za 20 odsto.

7. I suprotno - boravak na visokim temperaturama isto tako ubrzava metabolizam za 20 odsto. Idite u saunu ako vam zdravlje to dozvoljava.