Broj 244
Početna > Lepi i zdravi > Okružite se šarenilom

Kako izbeći jesenju depresiju

Okružite se šarenilom

Manjak svetlosti može u jesenjim i zimskim mesecima da se odrazi negativno na raspoloženje. Kako to da sprečimo na najbolji način, savetuje bečki psiholog Julija Umek

Usmerite vaše opažanje na divne boje drveća i žbunja, jer boje utiču na raspoloženje, to svi znamo i niko ne kaže da u jesen moramo da nosimo samo tamnu odeću. Okružite se šarenim bojama, na primer, buketom jesenjeg cveća, voćem u posudi, možda i novim tapetom. Mekani jastuci i pokrivači u šarenim svetlećim bojama poput drečavožute, narandžaste i crvene popravljaju raspoloženje, dok zelena i plava na mnoge deluju umirujuće.

Potreba za snom

Što se više bliži zima, telo proizvodi više melatonina, a to dovodi do povećane potrebe za snom i napada gladi, posebno usmerenog ka slatkišima. Ali, potpuno suprotno od onoga što očekujemo, previše sna i slatkog jela dovodi do smanjene proizvodnje hormona sreće i osećaja neuravnoteženosti i bezvoljnosti. Najveći izazivači stvaranja ovog hormona su rekreacija i sunce.

Stalno se smešite
Smešite se i kad vam uopšte nije do toga. Setite se veselih situacija, lepih momenata kada ste bili srećni, i to će pomoći kod eventualnog pada raspoloženja izazvanog nedostatkom svetlosti. Kada se setimo srećnih trenutaka, nevoljno ćemo se smešiti i ponovo osetiti nekadašnju radost, a to je divan način da proizvedemo dovoljno hormona sreće.

Planirajte sledeća putovanja
Još jedan način kako da stvorite osećaj sreće jeste gledanje prospekata kuda na sledeće letovanje. Iskoristite duge jesenje večeri da nakon pešačenja ili šetnje napravite sebi ugođaj. Sveće, mirisni čaj, čaša crnog vina, dobra knjiga, mekani pokrivač izazivaju osećanja koja prijaju duši. Dajte sebi oduška i na miru odgledajte omiljene filmove - nećete imati grižu savesti koja se javlja leti kad sedite uveče kući.

 

Ž. M.