Broj 244
Početna > Zanimljivosti > Noć božolea

Francuska vinska tradicija

Noć božolea

Svakog trećeg četvrtka u novembru Francuzi otvaraju mlado vino božole. Proslava se tradicionalno obeležava svuda u svetu, tačno u ponoć, kao simbol opštenarodnog veselja i dobre zabave. I u Beogradu je najavljena vinska fešta na više lokacija.

Francuzi svake godine organizuju višedecenijski tradicionalni doček novog božolea (Beaujolais nouveau), prvog mladog crvenog vina. Svakog trećeg četvrtka u novembru, tačno u ponoć, otvara se ovo mlado vino. Ove godine, i domaći ljubitelji vina imaće prilike da prisustvuju ovoj manifestaciji, koja će se zahvaljujući Francusko-srpskoj privrednoj komori, održati 17. novembra u Beogradu na više lokacija.

Festivalski duh

- Francuzi, poznati po strasti prema vinu, božole dočekuju već 60 godina. Proslava se tradicionalno održava u ponoć, kao simbol opštenarodnog veselja i dobre zabave. U to vreme, Francuskom vlada pravi festivalski duh koji želimo da prenesemo u Srbiju – rekao je Patris Filoš, predsednik UO Francusko-srpske privredne komore.

Popijeno do Božića

Prema verovanju, pošto se flaša otvori, vino mora da bude popijeno do Božića. Fermentacija božolea, madog crvenog vina, završava se samo nekoliko nedelja posle berbe i vino se izvozi širom sveta. Ovo poznato mlado francusko vino, pravi se od crvenog grožđa sorte game, koja se uzgaja samo u Burgundiji. Zanimljivo je da se u celoj regiji Božole uzgaja samo ova sorta grožđa i da je svaki grozd ručno ubran. Vino karakteriše tamna rubin boja, kao i izuzetan miris jagoda i suvih šljiva. Odlikuju ga punoća, nežan i harmoničan ukus.

Ulična zabava
- Noć božolea je popularan vid zabave, na ulicama se mogu videti brojni ljubitelji vina, okupljeni na mestima gde se toči vino. Francuzi obožavaju slavlja i ovo je samo lep povod da se okupe i provesele. Noć božolea se obeležava svuda u svetu, zanimljivo je da je ovaj događaj izuzetno popularan na Filipinima, gde je brojna francuska dijaspora - kaže Sanja Ivanić, direktorka Francusko-srpske privredne komore.

Uz hladna jela

Božole je nastao sredinom prošlog veka, a ime je dobio po oblasti u Francuskoj. U svetu su danas svi čuli za ovo vino i kad ga treba prvi put probati. Služi se uz hladna jela, meso, ribu, piletinu i mnoga druga jela. Kod božolea je interesantan način pravljenja. Celi grozdovi se stavljaju u posudu i slažu, usled sopstvene težine zrna pucaju i puštaju sok. Na taj način počinje spontana fermentacija, stvara se ugljen-dioksid koji se polako penje, istiska vazduh i počinje druga fermentacija. Proces traje od 4 do 10 dana, zavisno od toga kakav se tip vina želi napraviti. Nakon toga se sve presuje, posle se dodaje specijalan kvasac i ostalo se odvija po tehnologija belog vina. Na kraju se vino stabilizuje i flašira.

Mlađe slađe
U svetu su, inače, sve popularnija mlada vina jer, kako vinari tvrde,
ako su žene kao vino, radije će se muškarac na ulici okrenuti za mladom
damom nego za starijom.

 
 

Žaklina Milenković