Broj 243
Početna > Lepi i zdravi > Ublažava klimaks

Nar

Ublažava klimaks

Nar je od davnina poznat kao lek protiv uznemirenosti stomaka, konjunktivitisa i hemoroida, ali i za podizanje raspoloženja

Bogat je vitaminima A, C, E, B5, kalijumom i gvožđem. Vitamin E je antioksidant koji usporava starenje mozga i može pomoći u usporavanju procesa Alchajmerove bolesti, dok vitamin C čini da ten zablista. Osim toga, nar ima antibakterijsko svojstvo, ojačava krvne sudove i smiruje upalne procese u organizmu. Sadrži tri puta više antioksidanata od zelenog čaja i zato je odličan borac protiv srčanih bolesti i slobodnih radikala. Odličan je izvor polifenola koji pomaže telu da se oslobodi supstanci koje uzrokuju rak i sadrži tanine koji snižavaju krvni pritisak i osnažuju imuni sistem. Posebno je efektan u sprečavanju raka prostate i raka grudi.

Popravlja raspoloženje

Dobar je kao sredstvo protiv crevnih parazita. Kora korena nara i kožica unutar ploda sadrže tri alkaloida koja su otrovna za crevne parazite, ali u određenoj dozi (0,5-0,6 grama) i za čoveka - mogu izazvati vrtoglavicu, povraćanje, proliv i smetnje u vidu. Upravo zbog gorenavedenog, nar treba jesti umereno. Nar ublažava tegobe klimaksa i dobar je za prostatu. U njemu su sadržane materije veoma slične estrogenima zbog čega veoma pozitivno utiče na nivo ovog hormona, a povećava i kvalitet noktiju i kose, i utiče na pozitivno raspoloženje.

Nar u kuhinji

Sok se koristi za izradu tradicionalnog italijanskog napitka: la granatina. Od ploda se može praviti i sos i marinada za ribu, piletinu i teletinu zbog osvežavajućeg ukusa. Od nara se pravi i vino, kao i sirup, koji veoma osvežava i čest je sastojak koktela. Njime se mogu ukrašavati voćne salate, sladoledi, jogurt, cerealije, palačinke, aperitivi, deserti i pudinzi. Jedan nar sadrži oko 105 kalorija, koje većinom dolaze iz voćnog šećera.

Brzo i jednostavno čišćenje

Obično mnogima zadaje problem odvajanje jestivih semenki nara od kore i kožice, a da se one pritom ne oštete. Presecite nar poprečno na dve polovine, zatim polovinu uhvatite prstima leve ruke tako da presečena strana nara gleda prema dlanu, a ne dodiruje ga. Ruku držite nad tanjirom ili posudom u koju ćete sakupiti semenke. U drugu ruku uzmite kašiku i nešto jače udarajte po okrugloj strani nara. Semenke će jednostavno i neoštećene ispasti iz udubljenja.

Jeste li znali!

- Drevni Egipćani su bili sahranjivani sa narovima koji su simbolizovali nadu u novi život.
- Nar se smatra simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.

 

 
Suzana Obradović