Broj 243
Početna > Lepi i zdravi > Svrab koji remeti san

Atopijski dermatitis kod dece

Svrab koji remeti san

Od ekcema pati oko 15 do 20 odsto mališana predškolskog i školskog uzrasta. Tačan uzrok oboljenja još uvek nije poznat, a rezultat je kombinacija nasleđa i faktora okoline

Pojava ponekad vlažnih, ali češće suvih mehurića i crvenila na koži mališana, zabrinjava mnoge roditelje, pogotovo one koji su takve promene primetili kod svoje dvomesečne ili tromesečne bebe. Stručnjaci objašnjavaju da se radi o atopijskom dermatitisu (ekcemu), najčešćoj dečjoj kožnoj bolesti, koja se javlja na mahove, često bez jasno vidljivog uzroka ili kao reakcija na različite vrste stresa, poput emocionalnog. Bolest nekada može da bude dugotrajna, s periodima poboljšanja i pogoršanja.

Suva i osetljiva koža
- U većini slučajeva oboljenje nije opasno i uspešno se leči, ali ako traje duže od nekoliko meseci, veoma je neprijatno za vašeg malog atopičara. Kod većine obolelih mališana simptomi se javljaju između druge i pete godine života. Bolest počinje u najranijem dobu, između drugog i šestog meseca života, ali može da se pojavi bilo kada, kako kod dece tako i kod odraslih. Koža dece sa ekcemom je suva i često je prati jak svrab, a ekcem se uglavnom pojavljuje na stomaku, rukama i nogama. U slučaju kada se nalazi na gornjim ili donjim ekstremitetima, najčešće ih susrećemo u pregibima (laktovi i kolena). Svrab je najneugodniji simptom oboljenja, koji može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dete u svakodnevnim aktivnostima - objašnjava doktorka Gorana Isailović, specijalista dermatovenerologije.

Intenzitet slabi s godinama
Prema rečima stručnjaka, tačan uzrok atopijskog dermatitisa još uvek nije poznat, a rezultat je kombinacija nasleđa i faktora okoline. Od ekcema boluje oko 15 do 20 odsto mališana predškolskog i školskog uzrasta.
- Intenzitet ovog kožnog oboljenja najčešće godinama slabi, tako da posle desete godine više od 90 odsto obolele dece nema više tegoba. Ako se ekcem javi u prvim mesecima života, najčešće simetrično zahvata čelo i obraze, pošteđena je regija oko usta, a širi se na vlasište, gornji deo tela, spoljašnju stranu ruku i nogu i šake. Kod dvogodišnjaka i trogodišnjaka izgled ekcema se menja, pa se javljaju karakteristični plakovi smešteni uglavnom na pregibima kolena i lakata, na zapešću, skočnom zglobu, vratu. U kasnijem detinjstvu i adolescenciji ekcemi obično ostaju u pregibima velikih zglobova, uz promene na obrvama, šakama, stopalima - kaže dr Isailović.

Kako olakšati tegobe?
Da bi se mališanima olakšale smetnje, lekari savetuju unošenje dodatnih masnoća u kožu pomoću vlažnih i emolijentnih krema. Kupanje i tuširanje su od neprocenjive važnosti. Voda ne sme da bude previše topla. Kupanje treba da traje pet do 10 minuta kako ne bi došlo do isušivanja kože. Za kupanje se preporučuje korišćenje sindeta ili gelova bez sapuna koji ne izazivaju iritacije na koži. Važno je dobro isprati kožu i nežno je osušiti tapkanjem bez trljanja.

Slaba odbrana kože

Biohemijska istraživanja su pokazala da je u koži onih koji pate od
atopijskog dermatitisa izmenjena količina masnih kiselina koje učestvuju
u prirodnom vlaženju kože. Zbog toga slabi odbrambena funkcija kože kao
barijere i ona je sklona iritacijama i infekcijama.

 

 

Dragana Rodić