Broj 243
Početna > Zanimljivosti > Efektno podmlađivanje

Šta je mezoterapija

Efektno podmlađivanje

Bore, opuštena koža lica, vrata, dekoltea, sprečavanje gubitka kose, celulit, akne - samo su neki od problema s kojima se mezoterapija uspešno bori

Mezoterapija je medicinska tehnika ubacivanja aktivnih supstanci mikroinjekcijama u slojeve kože i potkožno tkivo. Primenjuje je doktor medicine koji je specijalizovan za primenu i određivanje kombinacije lekova u „koktelu" prema individualnom stanju pacijenta, godinama starosti, polu i težini problema. Koristi se za oblikovanje tela, lečenje celulita, podmlađivanje kože, duboku hidrataciju lica i vrata, protiv opadanja kose, za popunjavanje bora i podizanje mišićnog tonusa. Mezoterapija daje bolje i brže rezultate ako se pacijent istovremeno pridržava osnovnih preporuka koje doktor prepisuje.

Prirodni materijali
Koža žene posle pedesete godine gubi oko pedeset procenata prirodnog kolagena i elastina. Mezoteraopijom, ubrizgavanjem tih supstanci, hranimo ćelije tako što se taj prirodni materijal vezuje za vodu, što koži obezbeđuje optimalnu vlažnost i prehranu. Koža prepoznaje prirodan materijal i vezuje ga za sebe. S druge strane, postoje i razni veštački materijali poput silikona, metil-akrila, akvamida. To su sintetski ili polusintetski materijali koji se razgrađuju u periodu od pet godina pa nadalje, silikoni ostaju čitavog života. Jedino se prirodni materijali prirodno i apsorbuju.
- Vrstu i gustinu materijala treba prilagoditi uvek dubini same bore. Nikako ne savetujem korišćenje gusto koncentrisanog hijalurona u predelu oko očiju, jer se onda stvaraju kese i tako postižemo kontraefekat. Hijaluron treba dopunjavati kroz period od šest meseci do godinu dana. Koliko će sam materijal opstati u koži zavisi od toga da li osoba pije dva litra vode dnevno, da li upražnjava biološke kozmetičke tretmane, puši, koristi solarijum, preterano se izlaže suncu - objašnjava dr Joana Batsijalu, doktor fizikalne medicine i rehabilitacije, instruktor mezoterapije.

Prirodan izgled

Lice je ogledalo naše lepote, i za njeno postizanje savetujem isključivo prirodne preparate i materijale, poput kolagena, elastina, hijaluronske kiseline, zatim botoks, multivitaminske koktele. Poenta je da posle primene materijala u kojima nema sintetike, lice sačuva prirodan izgled, što se i dogodi u času kada posle odgovarajućeg tretmana ćelije prepoznaju hijaluron kao prirodni materijal, objašnjava dr Joana Batsijalu. Za regiju oko očiju preporučuje se primena kombinacije dve terapije, popunjavanje bora hijaluronom uz istovremeno zatezanje botoksom. Ova dva materijala mogu da se apliciraju pojedinačno ili zajedno u regiji oko očiju, a isto važi i za predeo oko čela i vrat. Kada je u pitanju područje oko usana, stručnjaci savetuju samo hijaluron, nikako botoks, a za obraze samo hijaluron, kaže dr Joana.

Tajna botoksa

Botoks je lek kao i svaki drugi. Može da bude delotvoran u malim količinama, dok je u velikim količinama - otrovan. Postoji mnogo falš materijala, a tu su i nestručni i nekvalifikovani ljudi koji ne znaju dovoljno pravila primene. Velike, preterane količine ovog materijala, učestala ponavljanja mogu da dovedu do trovanja. Botoks će doneti dobro vašoj koži samo ako ga primenjuje stručno lice koje koristi provereno dobar materijal.

Nega tela

Mezoterapija podrazumeva ubrizgavanje koktela od prirodnih ekstrakata kamilice, artičoke, kofeina, elastina, ginko bilobe, limunske kiseline... To su sve materijali koji u organizmu deluju kao prirodni lipolitici. Ubrizgavaju se pod kožu kako bi delovali na masne naslage. Terapija se odvija jednom nedeljno, a pacijent za to vreme gubi dva-tri kilograma. Posle pet do deset terapija, u periodu od oko 40 dana, rezultati u gubljenju težine su od 10 do 12 kilograma. Naravno, to važi samo u slučajevima kada se pacijent pridržava i drugih, osnovnih zdravih navika.

Kosa

Kosa je veliki znak pitanja za bilo kog terapeuta. Tim pre što postoji mnogo uzročnika koji utiču na kvalitet i zdravlje kose. Pre svega, tu je faktor stresa kao mogući uzročnik, malokrvnost... Pacijenti kod kojih se primenjuje terapija protiv opadanja kose prvo treba da prekontrolišu krvnu sliku. Inače, lečenje opadanja kose odvija se u dve faze. Prva podrazumeva terapiju zaustavljanja samog opadanja, a druga je u funkciji jačanja korena kose kao i same dlake.

Pravila posle mezoteparije

Najmanje osam sati ne bi trebalo da se šminkate, treba izbegavati tople
kupke i intenzivne fizičke aktivnosti 48 sati posle tretmana, a 72 sata
nije dozvoljena masaža ni kozmetički tretmani.

Kako izgleda tretman
Jedna seansa mezoterapije traje, u zavisnosti od toga koji deo tela
tretirate, od 15 do 30 minuta. Ubrizgavanje koktela se opisuje kao ujed
komarca posle koga ostaje mali crveni trag koji nestaje nakon dva sata. U
nekim slučajevima može da se pojavi modrica ili otok. Retko se
pojavljuju alergijske reakcije na ubrizgane sastojke.

 

M. Milosavljević