Broj 242
Početna > Lepi i zdravi > Povećanje usana

Estetska dermatologija

Povećanje usana

Pomama za usnama poput onih koje ima Anđelina Žoli još uvek ne jenjava. Sve je više devojaka koje se utrkuju koja će više da poveća usta

Devojke koje insistiraju da im se u usne ubrizga što veća „kubikaža" i ne razmišljaju o tome kako će izgledati posle intervencije. Često zbog efekta „pačijih usana" postaju predmet podsmeha okoline. Stručnjaci ističu da je potpuno prirodno da donja usna bude veća od gornje, a preteranim uvećanjem gornje usne lice gubi prirodni izraz.

Sačuvati prirodan oblik
- Nije moguće u potpunosti izmeniti oblik i veličinu usana. Na primer, male i tanke usne ne možemo da pretvorimo u velike i pune, a da to ne izgleda karikaturalno. Osnovno pravilo je: očuvati prirodnost oblika usana! Tanku gornju usnu ćemo blago popuniti, po potrebi naglasiti Kupidonov luk i dati joj na izražajnosti. Pored korekcije gornje usne možemo naglasiti i ivicu donje. Upotrebom razgradivih filera na bazi hijaluronske kiseline usnama se može vratiti mladalačka jedrost i zategnutost. Korekcijom ivica uklanjaju se i sitne bore oko usana - kaže doktorka Svetlana Minić, specijalista dermatovenerologije iz ordinacije „Dr Bojić".

Biostimulacija potkožnog tkiva
- Osvežavanjem ivica i eventualnom korekcijom veličine usana momentalno se postiže efekat podmlađivanja. Kod takvih intervencija koriste se razgradivi fileri na bazi hijaluronske kiseline. Molekuli hijalurona akumuliraju i vezuju za sebe vodu, i upravo ta osobina daje koži jedrinu i mladost. Ubacivanjem hijalurona određene molekulske mase fibroblasti se podstiču na aktivnost i obnavljanje potkožnog tkiva. Taj proces se naziva biostimulacija - objašnjava dr Minić.

Bez preterivanja
Kod mladih devojaka je uglavnom dovoljna korekcija ivice usana, a da se pritom sačuvaju njihov prirodan oblik i proporcija. Postoje dve vrste nehirurškog povećanja usana: privremena punjenja (hijaluron, vlastito masno tkivo) i trajna (akvamid, metakril). Preparati se unose u kožu sitnim, tankim iglama tehnikama mezoterapije, a u zavisnosti od individualnih karakteristika efekat traje od osam do 12 meseci. Pre ubrizgavanja nije potrebno nikakvo testiranje, jer su neželjeni efekti minimalni. Uvećanje usana nije bolna intervencija pa je bolje da se radi postepeno, iz više puta, nego odjednom.

Kome se ne preporučuje
Doktorka Minić naglašava da se korekcija usana i ubrizgavanje određenih
preparata ne radi kod žena u periodu trudnoće i laktacije, onih koje
pate od autoimunih ili nekih hroničnih oboljenja, kao i ukoliko postoji
infekcija kože na mestu primene. Nije pogodno postojanje permanentnih
filera na području gde se planira injekcija. Za održavanje postignutog
efekta neophodne su ponovne intervencije, minimum jedanput godišnje.

 

Dragana Rodić