Broj 242
Početna > Planeta > Pet stvari koje niste znali o Robertu de Niru:

Pet stvari koje niste znali o Robertu de Niru:

1. Rođen je 17. avgusta 1943. godine u Njujorku. Njegovi roditelji razveli su se kada je imao dve godine, a biograf Džon Bakster kasnije je tvrdio je njegov otac bio homoseksualac.
2. Napustio je školu sa 13 godina i pridružio se uličnoj bandi u Maloj Italiji gde je zaradio nadimak Bobi Mlekce zbog bledog tena. Prvu značajnu ulogu ostvario je u 25. godini u filmu Brajana de Palme Pozdravi, za koju je bio plaćen 50 dolara.
3. Pažnju javnosti privlači 1973. godine ulogom bejzbol igrača na samrti u Lakše malo s bubnjevima. Osvaja nagradu kritičara i započinje saradnju sa Skorsezeom ulogom Džoni Boja u filmu Zle ulice. Sa filmom Kum 2 1974. godine počinje novo razdoblje. Za ulogu mladog Vita Korleonea pripremao se četiri meseca učeći sicilijanski dijalekat. Dobio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu.
4. Dva puta se ženio. Iz prvog braka sa Dajanom Abot ima usvojenu ćerku Drinu, kojoj je ime dao po reci, i sina Rafaela. Iz nevenčane veze s bivšom manekenkom Tuki Smit ima dva sina - Džulijana Henrija i Arona Kendrika. Krajem 2004. godine De Niro se oženio Grejs Hajtauer, bivšom stjuardesom. Dobili su sina Eliota. Bračni par je ubrzo podneo zahtev za razvod, navodno zbog neslaganja oko, između ostalog, De Nirovog „radoholizma". Danas žive u Njujorku, gde su se ponovo venčali.
5. Ustanovljen mu je rak prostate 2003. godine, ali pošto je otkriven u ranom stadijumu, usledio je brz i potpun oporavak. Inače i De Nirov otac, Robert de Niro stariji, umro je od raka 1993. u sedamdeset prvoj godini.