Broj 242
Početna > Lepi i zdravi > Blizanačka trudnoća

U iščekivanju dvojki

Blizanačka trudnoća

Zbog sve češće primene raznih metoda vantelesne oplodnje, višeplodne trudnoće, pogotovo blizanačke pa i trudnoće sa trojkama, mnogo su češće nego pre desetak godina

Pored oduševljenja i radosti kada čuju da nose dvojke, mnoge buduće mame blizanaca obuzmu strepnja i strah od eventualnih komplikacija koje mogu da se jave tokom trudnoće. Lekari ističu da je svaka trudnoća jedinstvena, da se nikad ne zna kako će se razvijati i da je zato potrebno redovno konsultovati ginekologa, a pogotovo kada se radi o ženama koje nose blizance ili trojke.  
- Žena je predodređena da rađa jedno po jedno dete. Prisustvo dva ploda i dve posteljice u materici istovremeno, kao i njihov razvoj, predstavlja određeno opterećenje, kako za organizam žene tako i za njenu matericu. Upravo zbog toga postoje određene komplikacije koje se kod takvih trudnoća češće dešavaju. Svaka blizanačka kao i višeplodna trudnoća (misli se na trojke i veći broj plodova) spada svakako u rizične, poneke čak i u visokorizične trudnoće - kaže dr Amira Hajrić Egić, specijalista ginekologije i akušerstva.  

Ista pravila za sve trudnice
Prema rečima doktorke Hajrić Egić, žena koja nosi dvojke ili trojke trebalo bi da dobije najviše od 12 do 18 kilograma u trudnoći. Ona naglašava da je zastareo savet da trudnica treba da „jede za dvoje", jer višak kilograma može samo da dovede do određenih komplikacija.
- Što se tiče higijensko-dijetetskog režima za višeplodnu trudnoću, pravila su ista kao i za trudnice koje čekaju jedno dete. Podrazumeva se umerena i zdrava ishrana, a ginekolog koji vodi trudnoću posavetovaće buduću mamu za eventualne situacije, kao što su, na primer, putovanje ili lagana fizička aktivnost - kaže dr Hajrić Egić.     

Utvrditi tip blizanaca
Trudnoće koje nastaju kao posledica vantelesne oplodnje najčešće su dvojajčane blizanačke trudnoće.
- Onog trenutka kada posumnja da je u drugom stanju, a zna da ima genetske predispozicije da nosi blizance ili je možda prošla kroz tretman stimulacije ovulacije i sličnog, svaka žena treba obavezno da se javi svom ginekologu u prvom tromesečju trudnoće. Za blizanačku trudnoću važno je uraditi prvo ultrazvučno merenje vratne brazde i određivanje nekih hormona u krvi koji se zovu „dabl test", a koji su važni u ranoj dijagnostici, odnosno postavljanju indikacija za genetsko zdravlje bebe. Prvi ultrazvuk će pokazati da li se radi o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima, jer se moguće komplikacije kod ta dva tipa razlikuju - kaže dr Hajrić Egić.

Kontrola bar jednom u mesecu    
Oko 20 odsto svih trudnoća spada u rizične, jer kod budućih mama kod kojih se javljaju određene komplikacije postoji mogućnost da usled pogoršavanja zdravstvenog stanja ugroze svoj i život bebe.
- U trećem-četvrtom mesecu trudnoće važno je utvrditi u kakvom stanju je grlić, da li je možda potrebno uraditi serklaž ili dati terapiju radi sprečavanja prevremenih kontrakcija, jer je učestalost prevremenih porođaja kod takvih trudnoća veća. Kontrola bar jednom mesečno ako ne i češće - naglašava dr Hajrić Egić.

 

Dragana Rodić