Broj 240
Početna > Poznati > Zlatne devojke

ODBOJKAŠICE SRBIJE

Zlatne devojke

Odbojkašice Srbije postale su po prvi put u istoriji šampionke Evrope! Naša reprezentacija je prošlog vikenda u finalu posle velike drame i preokreta u prepunom „Pioniru" slavila protiv Nemačke sa 3:2 i vratila osmeh na lice ljubiteljima odbojke

Ovim zlatom Srbija je postala treća zemlja posle SSSR-a i ČSSR-a koja je uspela da objedini titule šampiona Evrope u konkurenciji odbojkaša i odbojkašica. Osim toga, od 12 mogućih odbojkaških trofeja u obe konkurencije naše selekcije osvojile su ukupno 10. Tako je Maja Ognjenović ponela titulu najboljeg tehničara Evrope, Suzana Ćebić najboljeg libera a Jovana Brakočević je proglašena za najbolju odbojkašicu Evropskog prvenstva. Upoznajte zlatne devojke.

Maja Ognjenović (27)

Poslednjih godina poznata je kao devojka košarkaša Miloša Teodosića kome je čak i podredila karijeru, pa je dve godine igrala u Grčkoj, a trenutno traži klub u Rusiji. Maja veoma pazi na ishranu, voli da jede piletinu i povrće. Omiljeni film joj je Kad porastem, biću kengur, knjiga Spletkarenje sa sopstvenom dušom. Voli da ide na vaterpolo.

Nataša Krsmanović (26)
Lepa Užičanka je jednom prilikom otkrila da najviše voli da jede roštilj - ćevape, pljeskavice, vešalice... Sluša domaću pop muziku, ali i narodnjake. Obožava filmove, košarku i vaterpolo. Kaže da joj je igranje u Azerbejdžanu pomoglo da upozna novu kulturu.

Silvija Popović (25)
Rođena Nikšićanka i Crnogorka, ponosna je što igra za Srbiju. Najviše voli da se hrani u restoranima brze hrane iako je svesna da to nije zdravo. Voli tenis.

Jovana Vesović (24)
Mirna i tiha devojka iz Užica. Za nju niko u reprezentaciji ne može da kaže ružnu reč. Povučena je i voli da se bavi slikanjem u slobodno vreme. Omiljeni film joj je Gospodar prstenova, a srećan broj devet.

Jelena Nikolić (29)
Za nju kažu da je pravi avanturista. Tečno govori engleski, italijanski i francuski. Ne voli da kuva, preferira maminu kuhinju i odlaske u restorane. Omiljeni pisac joj je Toni Parsons, film Kum, a sportista Rafael Nadal. Sluša haus muziku.

Ana Antonijević (24)
Jedna od najlepših srpskih odbojkašica. Zaluđenik je za kompjuterske igrice. Omiljena knjiga joj je Troja, film Mi nismo anđeli. Voli da jede sarmu i musaku. Bila je mis novembra na kalendaru odbojkaškog kluba Kan za 2010. godinu.

Suzana Ćebić (27)
Voli duge šetnje na rodnom Zlatiboru. Veliki je borac, pa je 2009. godine pobedila lajmsku bolest i vratila se odbojci. Voli da jede povrće. Ponosna je što je od zarađenog novca kupila stan u Beogradu.

Tijana Malešević (20)
Kao tinejdžerka otišla je u Švajcarsku i, kako sama kaže, inostranstvo joj je pomoglo da brže sazri i shvati neke stvari u životu. Tvrdi da samo predanim radom i odricanjem može da se dođe do uspeha.

Sanja Malagurski (21)
U slobodno vreme voli da čita knjige i sluša domaću pop muziku. Kad je reč o hrani, musaka joj je na prvom mestu, a da nije izabrala odbojku, sigurno bi bila teniserka. Za sebe kaže da je iskrena i uvek otvorena.

Nađa Ninković (20)
Ćerka je poznatog srpskog glumca Slobodana Bode Ninkovića. Zato Nađa Ninković ne krije da se najbolje opušta u pozorištu, ali i na fudbalskim utakmicama. Voli da jede pite i sluša domaći rok.

Brižitka Molnar (26)
Poznato je da nije gurman i ne voli slatkiše. Pridržava se sportske ishrane tokom cele godine. Voli da sluša narodnjake, domaći pop, a rado gleda košarku, tenis i fudbal. Rođena je u Kleku, selu nadomak Zrenjanina, koje je dalo vrhunske odbojkaše - Vanju i Nikolu Grbića.

Ana Lazarević (20)
Mlada Valjevka jedna je od retkih reprezentativki koja igra za srpski klub. Nova je u „klubu", kako bi rekle ostale reprezentativke. Tiha je, mirna i nenametljiva devojka.

Milena Rašić (21)
Osim odbojke, voli da surfuje internetom i igra igrice. Ne voli da kuva, a pre odbojke bavila se košarkom. Poput koleginice iz reprezentacije Ane Antonijević, nešto slobodnije se slikala za klupski kalendar Kana kao mis oktobra.

Jovana Brakočević (23)
Zovu je ženski Ivan Miljković. Najveća slabost su joj brzi automobili i oldtajmeri. Voli da jede sarmu i pečenje, posebno prasetinu. Jovana je zaljubljena u jednog Italijana, a prošle godine je čak platila kaznu u Hrvatskoj jer je jurila na sastanak.

Zoran Terzić
Iako je igrom slučaja postao trener ženske odbojke, Zoran Terzić je za svega sedam godina stigao do titule najboljeg. Umerenost, red, rad i disciplina uvek su odlikovali ovog trenera. I kada je vodio Crvenu zvezdu i rumunski Metal Galaci nije se isticao obećanjima. Ove godine preuzeo je kormilo Peruđe. Na promociji, Italijani nisu krili da očekuju da naš trofejni strateg nekadašnjem prvaku Evrope vrati stari sjaj. Tada je rekao: „Nisam čarobnjak, ne mogu da uradim nešto preko noći. Ali, mogu da obećam veću disciplinu, rad i važniju ulogu ekipe u prvenstvu".


Najbolja odbojkašica

Jovana Brakočević proglašena je za najbolju odbojkašicu Evropskog prvenstva. „Zlato je fantastičan uspeh. Priznanje za najbolju odbojkašicu u Evropi je, uz našu titulu, kruna dosadašnjeg rada. Kada je rečeno da sam najbolja odbojkašica, nisam više mogla da gutam i zadržim suze", rekla je Brakočevićeva i dodala: „Sve ćemo imati mali predah, ali u novembru nas čeka Svetski kup, znači opet pripreme, okupljanje selekcije Srbije i prva šansa za odlazak na Olimpijske igre sledeće godine. Mislim da neće biti problema oko odlaska u London, imamo kvalitetnu reprezentaciju, tri prilike za tako nešto, a ja verujem da ćemo iskoristiti već prvu šansu."

Suzana Ćebić
Najbolji libero

Iako je uradila veliku stvar objedinivši titule najboljeg libera sveta i Evrope, Suzana Ćebić ostaje skromna u svojim izjavama: „Ovo zaista jeste veliko priznanje, ali je pre svega plod odlične igre celog tima. Ne volim da pričam o tome jer mi je daleko draže da smo kao reprezentacija došli do uspeha", zaključila je Suzana.

Maja Ognjenović
Pobedu posvetila dečku

Najbolja tehničarka Evrope Maja Ognjenović izjavila je da je svoju pobedu posvetila dečku, košarkašu Milošu Teodosiću, napisavši na svom Tviter profilu „Pobeda za mog Mišu". Pored toga, Maja je rekla za medije da je presudila vera. „Na svakom tajm-autu smo ponavljale da treba da verujemo i da se ne predajemo."

Trener Zoran Terzić
Inatom do pobede

Selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Zoran Terzić izjavio je da su inat i sportska drskost naših igračica dovele nacionalni tim na vrh Evrope. „Uloga trenera nije mala, takođe i uloga publike, ali niko ne može da pomogne ekipi ukoliko sama to ne uradi na terenu. Kada se probudio inat kod igračica, znao sam da ćemo imati šanse da pobedimo. Uslov da ekipa funkcioniše spremno čak i onda kad je stigne umor jeste da ima visoku dozu samopouzdanja i motivacije", rekao je Terzić. On je dodao da sportisti bolje rezultate postižu kada su nasmejani i opušteni, ali da to nije lako postići. „Devojke su prvi put igrale pred ovoliko domaće publike. Da su znale da ih gleda 2,5 miliona televizijskih gledalaca, bilo bi im još teže i sigurno bi više grešile", našalio se Terzić.

M. P. i S. O.