Broj 240
Početna > Prica > Srećni dani sa Fridom

Milica Spasić

Srećni dani sa Fridom

Milica kaže da joj je najbitnije da njenu jednoipogodišnju ćerku Fridu nauči da bude dobar i kvalitetan čovek i čvrsto veruje da će kroz igru sa svojom mezimicom ceo život učiti nove stvari

Voditeljka vremenske prognoze “Šta da obučem” na TV B92, Milica Spasić otkriva da je ostala u drugom stanju posle nekoliko godina razočarenja kada je već prestala da pokušava da dobije bebu, a danas svim budućim mamama savetuje da svake sekunde uživaju u svom detetu.

Koliko se tvoj pogled na svet promenio od kada si rodila dete?
Život se promenio, ali nije da nisam računala na to. Prihvatam da je život nešto što se stalno menja, prolaziš kroz faze i cikluse i stalno nešto novo učiš i stičeš, i znanja i obaveze... Tako je bilo i kada sam postala majka. Očekivala sam da će mi se osećanja promeniti, prioriteti presložiti. Do tada mi je bilo važno da se redovno viđam sa prijateljima, da postignem napredak u karijeri... I sad mi je to veoma bitno, ali je ipak na drugom, ili trećem mestu. Najvažnije mi je da moju ćerku naučim da bude dobar i zadovoljan čovek, i provedem što više vremena sa njom.

Kako si reagovala kada si saznala da čekaš bebu?
Ostala sam u drugom stanju kad smo već prestali da pokušavamo da dobijemo dete. Posle nekoliko godina razočarenja, digla sam ruke. Kada sam saznala da sam trudna bila sam potpuno smirena. Godinama unapred sam bila spremna, tako da mi nisu trebale dodatne psihološke pripreme.

Na koji način si se pripremala za porođaj i majčinstvo?
Tokom trudnoće sam se temeljno informisala o svim procedurama, mogućnostima i rizicima. Pročešljala sam sve knjige, blogove na internetu i iskustav poznanika. Verovala sam doktorima koji su bili uz mene celu trudnoću ali sam znala da je svaki porođaj priča za sebe. Razlikuju nam se organizmi, i niko ne može da predvidi kako će se odvijati. Ali sam unapred znala da će to biti magični momenat u kom ne može da se dogodi ništa što bi bilo značajnije od prvog pogleda na moju malu bebu. Očekivala sam magiju i dobila sam je.

Kakvo iskustvo ti je doneo porođaj?
Ne mogu da kažem da je sve proteklo glatko, jer sam 10 sati ležala na porođajnom stolu, ali to nije ničija krivica. Tretman je bio odličan, a na uslove nisam ni obraćala pažnju, jer sam imala preča posla. Zadovoljna sam što sam se unapred odlučila na porođaj sa epiduralnom anestezijom i nisam se mučila u bolovima. Jedini je problem bio što sam nestrpljiva osoba, te nisam mogla da dočekam da vidim bebu. Kad su mi je doneli nekoliko minuta posle porođaja još me je držao adrenalin i ne sećam se precizno svakog sekunda, ali se sećam da sam joj pevala neku veselu pesmu, i da nije više nije plakala. Kroz glavu mi je prolazilo milion stvari, ali se sećam da sam odmah znala da je sve u redu. 

Mnogi veruju da imena donekle određuju ličnost deteta, jesi li se time  rukovodila kada si birala ime za ćerku, zašto baš Frida?
Meni se to ime dopalo mnogo pre nego što sam ostala u drugom stanju. Frida je germansko ime i znači mir. To je dobra simbolika, ali nije bio presudni faktor da se odlučimo za to ime. Kada razmišljamo o njenim imenjakinjama, slikarki Fridi Kalo, ili pevačici grupe ABBA, ne bismo mogli reći da i našoj bebi želimo takav život, jer su obe pored uspeha imale i grozne periode. Ipak, ime zvuči moćno, nije često kod nas, što mislim da je prednost, i dobro zvuči uz njeno prezime, Kaličanin.

Kako si se snašla u tim prvim danima sa bebom, koje obaveze su ti najteže pale oko nje?
Nisu mi obaveze teško pale, najteže mi je bilo to što sam dugo imala bolove posle porođaja, te nisam bila onoliko mobilna koliko sam želela. Frida je bila savršena dobrica, i mirna kao bubica, tako da je svaki sekund sa njom bio divan. Kad bi bila malo nervozna ja sam joj pevala, što ju je smirivalo. Nije plakala, nije imala ni grčeve, niti je bila osetljiva. Lepo je spavala od prvih dana, tako da se nisam uklopila u stereotip umorne mame.

Kako se tvoj emotivni partner Marjan snašao u menjanju pelena i ostalim „slatkim mukama”, koliko ti pomaže oko odgajanja Fride?
Od početka trudnoće sam imala potpunu podršku i pomoć u najbližem okruženju. S obzirom na činjenicu da Maki ima dva odrasla sina i da je pelene i bebeće peripetije svaladao celo punoletstvo pre Fride, on je mene od samog početka relaksirao. Naučio me da beba oseća moje emocije, kako je rekao „vibracije“ i da panikom samo sebi mogu da odmognem. Takođe smo razgovarali o tome da bebu vaspitavamo od prvog minuta i da granice postavimo na vreme. Ipak, najvažnija je stvar da njoj ne zafali naše nežnosti, a da ćemo ceo život kroz igru da učimo mi od nje isto koliko i ona od nas. 

Čemu te je majčinstvo naučilo?
Nikada nisam bila strpljiva osoba. Uvek sam htela sve i odmah. Ali sa Fridom se učim toj vrlini. I dalje ponekad uhvatim sebe da je tretiram kao odraslu i očekujem da shvati sve istog momenta, a onda prekorim sebe i ublažim ton i dozvolim joj da još malo bude mala. Dok trepnem će pubertet, pa ćemo da se raspravljamo do mile volje.

Čemu učiš kćerku?
O svemu pričamo. Ponekad koristim i izraze koje ona ni teoretski ne može da razume, ali najčešće pokušavam da joj dečijim rečnikom objasnim svet oko nje. Insistiram na lekciji o samozaštiti i pažnji u svemu što radi. Teram je da primećuje detalje i da uvek prati sve što se oko nje dešava.  Stalno pričamo o crvenom čikici i zelenom čikici kad se prelazi ulica. Javljamo se ljudima koje srećemo, čak i kad ih ne poznajemo, i razgovaramo o njihovim osobinama, poput visoki bata, ili teta nosi kese... Ne znam tačno šta tako uči, ali ta joj se igra svidela od malena.

Planiraš li još dece?
Shvatila sam da ne vredi da planiram. Dok sam planirala, samo sam se nervirala što mi se kvare planovi. Ako se desi da ostanem u drugom stanju jako ću se radovati. Ako ne, radovaću se drugim stvarima.

Uputi savet mamama.
Najvažnije je da budu „cool“. Veoma sam konkretna, baš sam im pomogla, je l da? Zaista, mi pokvarimo decu našim nervozama. Mališani znaju samo ono što smo im mi pokazali. Ne postoji ni jedan razlog da svake sekunde ne uživamo u svom detetu. Ja to radim.

 

Milica Prelević
Foto: Marina Lopičić