Broj 240
Početna > Lepi i zdravi > Koža posle sunčanja

Kada prođe leto

Koža posle sunčanja

Tamne fleke, smeđe pege i fleke na licu, rukama, u predelu dekoltea, ramenima i na leđima samo su neke od posledica prekomernog izlaganja sunčevim zracima

Dok leti satima leže na plaži, sunčajući se u želji da postignu što tamniji ten, mnogi ne razmišljaju o posledicama koje opasni zraci sunca mogu da ostave na licu i telu. Koža koja je godinama izlagana suncu ima karakterističan izgled. Najupadljivija odlika su naglašene bore, koje najpre nastaju oko očiju, i to na donjem kapku.
- U zavisnosti od stepena, razlikuje se kvalitet kliničkih znakova oštećenja. Gotovo redovna pojava je žućkasta prebojenost kože poput limuna. Koža je naborana, neelastična i gruba. Na licu postoji stalno crvenilo, blažeg ili jačeg stepena, sa jasno uočljivim proširenim kapilarima, uz naglašeno uvećane lojne žlezde. Brojne nepravilne pigmentacije i fleke javljaju se i na nadlakticama, rukama, ramenima, leđima i u predelu dekoltea. U najtežim slučajevima lice je izbrazdano brojnim dubokim borama i brazdama, a koža je opuštena - objašnjava doktorka Svetlana Minić, specijalista dermatovenerologije iz ordinacije „Dr Bojić".

„Prži" i u prolazu
Veliki je broj onih koji ne znaju da razlikuju promene koje su posledica prirodnog starenja od onih koje nastaju kao posledica sunčanja - foto-oštećenje kože.
- Naša koža se menja, i to je često jedini znak da godine prolaze. Duboke bore, useci, kao mreža, najčešće na čelu i zadnjoj strani vrata, nastaju kao posledica teškog oštećenja kolagenih vlakana i potkožnog tkiva. Bez obzira na to što se više ne izlažete suncu, te fleke su znak ranijeg sunčanja. Većina misli da se samo ležeći na plaži i pijući hladnu limunadu može sunčati. To, naravno, nije istina. Sunčanje je i kada se šetate, radite u bašti ili vozite bicikl po sunčanom vremenu - ističe dr Minić.
Seborejične keratoze su svetlo do tamno smeđe naslage kože, često imaju mastan izgled i lako se skida površina. Može ih biti i na desetine, uglavnom na licu, glavi kod muškaraca, ramenima, leđima, dekolteu, na nadlakticama. Bez obzira na to što se jednostavno uklanjanju, dr Minić naglašava da je potrebno prvo svaku pažljivo pregledati, jer se može desiti da se među njima krije melanom ili neka druga maligna bolest.

Klasifikacija foto-starenja
Tip I - Obično u drugoj ili trećoj deceniji života, sa blago izraženim
promenama na koži, u vidu malih pega i veoma malo bora. Ovakva koža ne
zahteva šminkanje.
Tip II - Osobe u trećoj ili četvrtoj deceniji života. Javljaju se „bore
mimike" (kada se osoba smeje, govori i ima intenzivnu aktivnost mišića
lica). Prisutno je blago do srednje izraženo foto-starenje kože, u vidu
fleka, keratoza u početnoj fazi i pojava paralelnih bora oko očiju kada
se smeje.
Tip III - 50 godina i stariji. Postoje bore pri potpunom mirovanju mišića lica. Izražene fleke, keratoze i prošireni kapilari.
Tip IV - Kod starijih od 60 godina, postoje „samo bore". Izraženo
foto-oštećenje kože u vidu žućkaste prebojenosti kože, keratoze,
izboranost kože i ranija pojava malignih bolesti kože.

 

 

Dragana Rodić