Broj 24
Početna > Zanimljivosti > VREME JE ZA PUTOVANJA

Kako da spakujete kofere?

VREME JE ZA PUTOVANJA

Pakovanje može da bude pravi užas, naročito ako niste skloni organizaciji i racionalizaciji. Koliko puta vam se dogodilo da ste satima vadili stvari i trpali ih u kofere ne želeći da nešto zaboravite i uvek vam je iznova nešto nedostajalo

Najčešća greška koja se pravi jeste, naravno, količina stvari. Žene vole da preteraju sa brojem odeće i obuće, a na kraju vrate kofer iz koga pola stvari nije ni vađeno. Ne treba paničiti i pakovati garderobu za svaku priliku. Ako putujete na more, jaknu će sasvim adekvatno zameniti majica dugih rukava. Napravite kombinacije stvari koje ćete nositi! Jedna suknja, na primer, može sasvim dobro da se složi sa dve različite bluze, a pantalone obično izgledaju uredno i u svakodnevnoj kao i u večernjoj, elegantnijoj, varijanti.
  Opsesivno pakovanje donjeg veša takođe nije neophodno. Deo toga možete oprati, što svakako ostavlja više prostora u koferu. Spakujte i koju knjigu, loptu ili frizbi, jer ipak nije najvažnije kako izgledate, već kako ćete se provesti. Lakši koferi i torbe govore o racionalnom osmišljavanju odmora, a i predstavljaju manji teret za ruke nakon zamornog putovanja autobusom ili vozom.
 
  Pakovanje uopšte ne mora da bude noćna mora ako dobro savladate ovu „tehniku"
 
  Napravite spisak
  Pre nego što počnete da se pakujete sastavite listu garderobe koju biste želeli da ponesete na put. Nakon toga analizirajte svaki detalj da biste videli da li vam je zaista sve sa spiska neophodno. Uvek se nađe neki komad za koji smo sentimentalno vezani i jednostavno ga uvek nosimo, bez obzira na to što ga nikada ne upotrebimo. Dakle, pre svega budite racionalni u odabiru garderobe.
 
  Redosled pakovanja
  Kada ste napravili listu, sortirali garderobu, odbacili nepotrebno, sledi ono najteže. Koferi nam se čine često malim, ali ako budete dovoljno ekonomični u korišćenju prostora, bićete zapanjeni koliko stvari može da stane u taj vaš „mali” kofer.
  Podelite kofer na dve zamišljene polovine. Jednu polovinu planirajte za garderobu, a u drugu ćete smestiti obuću. Ravnu obuću obavijte pertlama ili gumicom kako biste ih što jače sabili i poređajte ih „uspravno”. Ukoliko nosite cipele sa štiklom položite ih na samo dno, a praznine između štikli popunite najlon čarapama zavijenim u rolne ili soknama.
 
  Njegova garderoba
  Ako pakujete mušku garderobu, prilikom pakovanja pantalona iskoristite čvrsto urolane majice i stavite ih između savijenih pregiba da biste sprečili gužvanje (da vam ne ostane crta na pantalonama na mestu gde su bile savijene). Da biste dobili na prostoru, garderobu koja se ne gužva, poput džinsa i kupaćih gaća, uvijte čvrsto u rolnu i stegnite gumicom. Iskoristite urolane sokne i bokserice kako biste popunili praznine između položene garderobe, a na kraju položite pažljivo savijene košulje i ukoliko nosite umesto ležaljke peškir za plažu postavite ga preko košulja.
 
  Njena garderoba
  Kada pakujete žensku garderobu, možete da je složite na sledeći način. Pođimo od pretpostavke da ćete za desetodnevni boravak na moru poneti jednu elegantnu haljinu i jedne svečanije pantalone, kao i nekoliko laganih suknjica i bluzica za večernje izlaske, a da će preostala odeća biti za plažu. U jednoj polovini smo položili cipele. U cipele je dobro ugurati manje stvari poput čarapa, a same cipele naravno treba staviti u plastične kese da ne bi zaprljale odeću. U drugu polovinu poređajte lepo složene pantalone, majičice a preko njih položite haljinu. U rupe koje se stvaraju zbog različitih dimenzija garderobe ubacite kupaće kostime. Zatim nastavite sa ređanjem sitnije garderobe. Finije bluzice i džempere spakujte tako što ćete između savijenih slojeva stavljati papirne ubruse ili maramice i zatim ih lagano uviti u rolnu, opet obavijene maramicama ili ubrusima. Ovako ćete izbeći ono najveće gužvanje. Veš obavezno zapakujte u posebnu torbicu.
 
  Kozmetika i aparati
  Na kraju su nam ostali kozmetika i aparati. Oni se, obično zapakovani, stavljaju u poklopac kofera, u posebne džepove. I kozmetiku i aparate stavite u nesesere, kako bi vam bili na dohvat ruke, ali i da biste zaštitili ostatak prtljaga od bilo kakve štete. Naravno, na kraju položite peškir za plažu. Nemojte prenatrpavati torbe jer će vam mesta u njima sigurno nedostajati kad se budete vraćali kući s gomilom suvenira.
  Ako putujete avionom i nameravate da ručni prtljag u kom se nalaze kozmetički proizvodi unesete u avion, bolje da razmislite jer biste mogli ostati bez skupocenih kremica i parfema. Sadašnja pravila zabranjuju unošenje posuda u kojima ima više od 88 ml tečnosti, gela ili kreme. Čak su i balzami u obliku stika zabranjeni. Zato je najbolje neseser smestiti u kofer koji predajete pri čekiranju i tako ćete izbeći nepotrebnu gnjavažu.
 
  Dokumenta
  Posebnu pažnju tokom putovanja treba obratiti na dokumenta. Na prvom mestu je pasoš, kao i putna karta, vozačka dozvola - ako putujete sopstvenim prevozom i kreditne kartice. Dobro bi bilo napraviti fotokopiju svih važnijih dokumenata koje nosite sa sobom i čuvati ih podalje od originala. Zapišite broj telefona koji treba nazvati u slučaju da izgubite kreditnu karticu da biste je na vreme blokirali.
 
  Sada ste spremni za put. Sa sobom ponesite još samo dobro raspoloženje, to je ipak najvažniji sastojak svakog kofera.
 
  Strogo zabranjeno!
  Ako putujete avionom, registrovani prtljag (onaj koji se predaje prilikom čekiranja) ne sme da sadrži: gasove pod pritiskom, eksplozive, zapaljive tečnosti i predmete, radioaktivne materije, oksidirajuće materije, otrove, zarazne supstance, akten-tašne sa ugrađenim alarmnim uređajima. Ručni prtljag je onaj koji putnik sa sobom unosi u putničku kabinu. Ovaj prtljag je pod najvećom kontrolom zbog straha od terorističkih napada. U ličnoj torbici ne smete da nosite nikakve noževe, grickalice, makaze, upaljače, turpije za nokte, ni pincete. Dozvoljeno je unositi u avion mobilni telefon, kameru, lap top...
 
 
Autor: Suzana Stanarević