Broj 24
Početna > Lepi i zdravi > VAŠOJ KOŽI TREBA VLAGA

VAŠOJ KOŽI TREBA VLAGA

Jedan od najvažnijih postupaka koji čine rutinsku dnevnu negu kože, uz čišćenje, toniranje, zaštitu od UV zraka i drugih vremenskih uticaja jeste hidratacija

Nedostatak vode, koja čini otprilike 70 odsto našeg organizma, može da poremeti metaboličke procese i obnavljanje tkiva. S manjom količinom vode nego što im je potrebno, ćelije se isušuju čime se ubrzava njihovo starenje, zato dehidrirana koža ima smanjenu mogućnost oporavka i regeneracije.
  Ekstra hidratacija kože posebno je potrebna pri niskoj vlažnosti vazduha, zatim u uslovima izuzetno suvog, toplog i vetrovitog vremena, sezoni centralnog grejanja ili učestalog korišćenja klima-uređaja. Svakodnevni stres kao i nepravilna ishrana (bogata zasićenim mastima i rafinisanim šećerom) takođe pogoduju isušivanju kože.
 
  Unutrašnja hidratacija
  Da biste postigli najbolji rezultat, koži omogućite potrebnu vlagu spolja i iznutra. Osam čaša vode dnevno je količina koja se često spominje kao optimalna za ljudsko telo. Telo, ako počne da dehidrira, čuva zalihe vode za rad vitalnih organa poput mozga i srca istovremeno je uskraćujući drugim, manje važnim organima poput kože. U tu svrhu potrebno je izbegavati unos hrane i tečnosti koja pospešuje izlučivanje vode (kafa, čaj, alkohol), u ishranu uvrstiti puno svežeg voća i povrća, posebno hranu bogatu flavonoidima (šargarepa, šumsko voće, crna čokolada...) koja ćelije snabdeva kiseonikom, poboljšava hidrataciju i smanjuje bore. Masne kiseline Omega 3 i Omega 6 su jaki ovlaživači kože, a njima su bogate gotovo sve vrste plave ribe, naročito tunjevina, skuša, srdela, inćuni i losos. Ako još i prestanete da pušite, brzo ćete uočiti promene na vašoj koži!
 
  Spoljašnja hidratacija
  Koža vlažnost nadoknađuje preparatima koji poboljšavaju hidrataciju. Nažalost, efekat vlaženja kože kod mnogih proizvoda traje samo nekoliko sati što znači da, ako se koža ne tretira adekvatnim proizvodom više puta dnevno, najveći deo vremena ostaje suva. S druge strane, ako previše često koristimo kreme, to će pogodovati začepljenju pora ili čak nastajanju akni. Zato je važno kod izbora proizvoda koristiti one s produženim delovanjem.
  Osim klimatskih uslova isušivanju kože pogoduje pranje običnim sapunima. Sapuni su preterano agresivni i skidaju s kože tanki sloj koji zadržava vodu u koži i sprečava razne infekcije. Koža se bez tog zaštitnog filma vrlo brzo isušuje. Često pranje kože čak i samo običnom vodom će je isušiti, zato se ne preporučuje prati je više od jednom do dva puta dnevno. Za pranje koristite proizvode specijalno namenjene pranju lica i nakon toga nanesite hidratantnu kremu.
 
  Hidratacija po tipu kože
  Potreban intenzitet hidratacije zavisi od tipa kože. Masnu kožu ne treba preterano hidrirati za razliku od suve. Mešovitom tipu kože će najviše odgovarati proizvodi na bazi ulja ili na bazi vode. Za masnu kožu najbolji su proizvodi na bazi vode, a za jako suvu kožu najbolje je koristiti proizvode guste teksture na bazi ulja. Osetljivoj koži će odgovarati nežni, bezmirisni proizvodi. Ako nemate jako masnu kožu, nemojte koristiti proizvode bazirane na alkoholu jer on skida njen zaštitni sloj. Vlaga je posebno potrebna koži na laktovima, kolenima i grudima.
 
  U kremama za svakodnevnu negu postoje prirodni hidratanti kože kao što su alge, liposomi (mikročestice koje unose bioaktivne supstance - supstance od vitalnog značaja za rad ćelija - koje štite, hrane i revitalizuju ćelije kože), esencijalne masne kiseline (opskrbljuju kožu vodom), antioksidanti poput vitamina C (štiti kožu od uticaja slobodnih radikala iz atmosfere kao i UV zraka, sprečava isušivanje kože i znatno osnažuje zaštitnu barijeru kože) i vitamin E (sprečava nastanak sunčanih pega, štiti kožu od isušivanja i nastanka bora).
Koža se s godinama sve više isušuje, ali nikad nije prerano posebnu pažnju posvetiti njenoj hidrataciji.
 
Autor: Suzana Stanarević