Broj 24
Početna > Zanimljivosti > SEKS, DEPRESIJA I VISOK PRITISAK

Kako partner utiče na vas

SEKS, DEPRESIJA I VISOK PRITISAK

Ako se vaš partner nalazi pod stresom, to može da utiče na vaš krvni pritisak, njegova nesanica da deluje na vašu telesnu težinu, a njegova depresija da smanji vaše samopouzdanje. Važno je da na vreme prepoznate sve partnerove navike kako biste njihov loš uticaj sveli na minimum

Izbor partnera nikada nije slučajan već biramo one koji su nam slični, ali se sa njima i međusobno nadopunjujemo. Bez obzira na to da li živite zdravo ili ne, ukoliko vaš partner ima negativne životne navike, to će svakako uticati i na vas. Čak i ako u početku izgleda da ste potpuno različiti, s vremenom ćete postajati sve sličniji i počećete da razmišljate na sličan način. Zbog toga, uz one dobre, sasvim nesvesno počinjemo da preuzimamo i tuđe loše navike.
 
  Depresivan partner i naše samopouzdanje
  Ukoliko je jedan partner nesrećan, on će biti sklon da kritikuje pa ćete se jednog trenutka na meti njegovih ili njenih zajedljivih kritika naći i vi. Istraživanja sa Univerziteta u Bostonu su pokazala da se raspoloženje muškaraca može popraviti u društvu žena, ali ne i obrnuto. Osećaj sreće će zavisiti i od hrane koju jedete, odnosno količine šećera u krvi. Jedite pomalo, ali često kako bi nivo šećera bio optimalan. Umesto tri velika, izaberite pet manjih obroka koje ćete rasporediti tokom dana.
 
  Od partnera može da vam skoči holesterol
  Kada živite s nekim, podsvesno ćete usvojiti i njegove navike u ishrani. Tako, ako žena živi sa muškarcem koji ima visok holesterol, povećava se šansa da i ona oboli jer sa svojim partnerom deli iste nezdrave prehrambene navike. S druge strane, pravilo važi i kada se uloge zamene. Da biste svoju drugu polovinu privikli na zdravu hranu, najbolje je da spremate sveža jela koja će biti gotova za desetak minuta. Testeninu sa paradajzom i svežim povrćem ćete spremiti vrlo brzo kao i pečenu piletinu koju ćete poslužiti uz puno salate. Ovako ćete uštedeti dragoceno vreme, ali i sprečiti da vam se nagomilaju suvišni kilogrami.
 
  Partner pod stresom podiže pritisak
  Ako živite sa nekim ko je pod konstantnim stresom, postoje velike šanse da vam se poveća krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti, pokazala je studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Notingemu. Zato, čim uočite prve znake stresa kod partnera, trebalo bi da odreagujete. Da biste ga opustili, predložite mu mirišljavu kupku ili opuštajuću masažu. Ako to ne pomogne, posavetujte partnera da ode na fudbal. Muškarac bi svojoj partnerki pod stresom trebalo da preporuči dugu šetnju, odlazak u teretanu ili na trčanje. Naime, vežbanjem se oslobađa endorfin koji smiruje nerve, a ako vežbate pola sata nedeljno smanjićete nivo stresa čak do 75 procenata.
 
  Višak kilograma zbog nesanice
  Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Čikagu pokazalo je da osoba koja ima probleme sa snom može da nagomila kilograme jer sporije sagoreva glukozu i ugljene hidrate. Međutim, ako uspete da uskladite vreme kada odlazite u krevet i ustajanje, povećaće se verovatnoća da bolje spavate. U prvom satu spavanja telo pokušava da utone u najdublji deo sna. Da biste lakše zaspali, pre spavanja pojedite bananu jer sadrži triptofan koji se pretvara u serotonin, a on izaziva pospanost.
 
  Partnerov libido utiče na seks
  Ako je vaš partner koji je nezainteresovan za seks, verovatno ćete i vi s vremenom izgubiti interesovanje za njega. Vođenjem ljubavi se oslobađa hormon oksitocin koji podstiče seksualnu želju, pa tu i leži objašnjenje zašto posle seksa želimo još više seksa. Stručnjaci tvrde da se trudom može povratiti seksualna želja pa tako za početak predlažu da se odredi dan kada će partneri svoj dom pretvoriti u ljubavnu oazu. Romantične sveće i mekani prekrivači će doprineti da se stvori zavodljiva atmosfera. Takođe, sugerišu i da se pre samog seksualnog čina par ljubi i mazi bar pola sata. Tvrde da je uspeh zagarantovan!