Broj 24
Početna > Putovanja > SANTORINI

SANTORINI

Kikladi su ostrva koja se nalaze u južnom delu Egejskog mora. Naziv su dobila po kružnom rasporedu (kiklos na grčkom znači krug). Najjužnije među njima je Santorini ili Fira kako je njegov zvanični naziv

Ostrvo Santorini udaljeno je oko 200 km od Pireja, a oko 100 km od Krita. Površine od samo 76 km2, dužine 25 i širine 2-6 km, ovo ostrvo vulkanskog porekla zadivljuje jedinstvenim prirodnim ambijentom. Nije ga lako opisati jer nigde na svetu ne postoji takva igra boja i pejzaža: grozdovi belih kikladskih kućica prošaranih plavim kupolama na vrhovima crnih vulkanskih stena, na plažama je crveni i crni pesak, zelenilo u pejzažu su plantaže vinove loze, a bojama je najbogatiji zalazak sunca, jedan od najromantičnijih u celoj Grčkoj.
 
  Istorija ostrva
  U 20. veku p. n. e. prvi doseljenici na ostrvu Minojci su došli sa Krita. U to vreme ostrvo je bilo kružnog oblika i nazivalo se Strongile što znači okrugao. Međutim, u 15. veku p. n. e. serija jakih vulkanskih erupcija potopila je sredinu ostrva i stvorila veliki zaliv Kalderu i četiri manja ostrva od kojih su dva nenaseljena i na kojima se nalaze delovi vulkanskog kratera i izvori tople sumporne vode. Ostrvo Santorini tada dobija današnji polumesečast oblik. Poslednja erupcija vulkana i jak zemljotres pogodili su ostrvo 1956. godine kada su razrušena mesta na ostrvu Ija i Fira. Tek posle toga lokalno stanovništvo se okreće razvoju turizma i Santorini postaje važan na turističkoj mapi sveta.
 
  Plavetnilo Egeja
  Fira je glavni grad ostrva, na nadmorskoj visini od 300 m, izgrađen u kikladskom stilu. Grad je atraktivan po panoramskom pogledu na vulkan, a od obale do grada turisti se mogu popeti žičarom ili stepenicama jašući magarce. Uske ulice u centru grada načičkane su kućama, hotelima, tavernama i barovima odakle se pruža nezaboravan pogled na plavetnilo Egeja. Tu su i prodavnice od kojih su najzastupljenije zlatare, jer Santorini važi za jedan od centara izrade unikatnog nakita. U arheološkom muzeju u Firi nalaze se delovi fresaka pronađenih u Akrotiriju, najpoznatijem arheološkom nalazištu iz minojskog perioda. Najpoznatije među njima su freske: Deca bokseri, Skupljači šafrana, Ribar...  U neposrednoj blizini centra Fire je crkva Agios Minas iz 18. veka koja je zaštitni znak ostrva. Fira važi za centar noćnog života na Santoriniju i poznata je po dobrom provodu u brojnim klubovima i diskotekama.
 
  Tradicionalne bele kućice
  Severno od grada Fire nalaze se skoro spojena mesta Firostefani i Imerovilji, a još 12 km severnije i seoce Ija. To mesto je najživopisnije na ostrvu zbog kućica koje se kaskadno spuštaju i zato se kaže da nemaju visinu već dubinu, jer svaka od njih delimično stoji na krovu niže kuće. Te bele tradicionalne kućice nazivaju se skafte, a one malo bolje koje su nekada pripadale bogatašima i brodovlasnicima zovu se megare. U mestu Ija nalazi se i Pomorski muzej. Ali, ono što zaista ostaje u pamćenju hiljadama turista koji hrle ka ovoj najsevernijoj tački ostrva jeste doživljaj najromantičnijeg zalaska sunca u Grčkoj.
  Zbog specifične konfiguracije tla uslovljene viševekovnim taloženjem lave, Santorini je izuzetno plodno tlo koje pogoduje gajenju sezonskih vrsta voća i povrća od kojih neke spadaju u retke: beli patlidžan, bela lubenica i minijaturni paradajz. Najpoznatije jelo sa Santorinija je fava koja se pravi od jedne vrste pasulja. Ovde su i vinogradi neobičnog oblika, vinova loza raste nisko, bliže zemlji, štiteći se time od jakog sunca. Grožđe je sitno i izuzetno slatko, a najpoznatije vino je Nikteri, gusto i slatko kao liker.
 
  Crni vulkanski pesak
  Mesto Perisa je odvojeno od Kamarija planinom Mesa Vuno i ima najdužu plažu na ostrvu. Duga je osam kilometara i pokrivena je crnim vulkanskim peskom.
  Nekada malo ribarsko mesto Kamari, koje se nalazi na istočnoj obali ostrva, pretvorilo se sa razvojem turizma u atraktivno turističko letovalište sa hotelima svih kategorija, tavernama, barovima i noćnim klubovima. Plaža Kamari je specifična po kombinaciji šljunka i crnog vulkanskog peska.
  Na raspolaganju su i sportovi na vodi: skijanje na vodi, jedrenje na dasci i pedaline. Sva mesta na ostrvu su dobro povezana autobuskim linijama koje saobraćaju do kasnih večernjih sati.