Broj 24
Početna > Lepi i zdravi > PRAVILNO SEDENJE NA POSLU

PRAVILNO SEDENJE NA POSLU

Od malena nas uče da je sedeti uspravno ne samo otmeno već i dobro za kičmu. Ali, nedavno su na svetlost dana izašle kontradiktorne informacije. Najnovija istraživanja kanadskih i škotskih stručnjaka pokazuju kako to i nije najbolja pozicija, posebno ne za ljude koji rade sedeći

Istraživači su koristili novi oblik magnetne rezonance koji im je pokazao kako uspravno sedenje za stolom stvara nepotreban pritisak na leđa te da bi najbolje rešenje bilo sedeti blago nagnuti unazad.
 
  Kako podaci britanskog društva kiropraktičara jasno ukazuju da preko 30 posto populacije provede više od deset sati sedeći, od čega pola ne ustaje čak ni zbog ručka, od velike je važnosti da se svima ukaže na opasnosti od pogrešnog sedenja.
  Istraživanje je provedeno u bolnici Woodend u Škotskoj, gde su 22 volontera sa zdravim leđima skenirana novim uređajem koji im je, između ostalog, omogućio da se tokom testiranja kreću, sede ili stoje.
 
  Na prethodnim skenerima ispitanici su morali da leže na leđima, čime je, vrlo verovatno, izostao osećaj bola u određenim trenucima.
  U novoj studiji ispitanici su bili u tri pozicije: blago nagnuti napred, ravno pod uglom od 90 stepeni, i „opušteni” u položaju gde su leđa lagano nagnuta prema nazad dok su noge bile na podu.
  Za to vreme su lekari posmatrali kretanje kičmenih pršljenova kroz promene pokreta. Primećeno je da je najveći pomak pršljenova bio dok je kičma bila u uspravnoj poziciji. Najmanji pritisak je bio s leđima opuštenim unazad, dok je pozicija leđa nagnutih unapred oslobodila gornji deo leđa, ali je donji deo ostao pod pritiskom.
 
  „Sedenje u pravom anatomskom položaju je neophodno, s obzirom na to da bilo kakvo opterećenje kičme i njenih ligamenata može dovesti do bola, deformacija i hroničnih bolesti”, objavio je dr Vasim Bašir, jedan od istraživača.
  „Jedno od troje ljudi pati od bolova u donjim leđima, a tome nesumnjivo pridonose dugi periodi sedenja, s obzirom na to da naša tela nisu tako konstituisana”, dodala je Riši Louti iz britanskog Društva kiropraktičara.
 
  Opšti zaključak je da bi način  sedenja kada su leđa opušta unazad poboljšao oblik kičme, jer je nalik prirodnom S-obliku koji naša kičma ima dok stojimo.