Broj 24
Početna > Zanimljivosti > POGLED U OČI KAŽE SVE

Pokreti uvek govore istinu

POGLED U OČI KAŽE SVE

Ljudsko telo može da proizvede više od 700.000 pokreta, ali od toga razlikujemo oko 60 najčešće korišćenih signala u govoru tela. Više od 90 odsto sporazumevanja odvija se licem u lice, bez reči, a upravo neme poruke tela često otkrivaju mnogo više od reči

Tokom razgovora čovek može preterano da aktivira maštu ili da laže, ali kod govora tela to je nemoguće jer nas odaju nesvesni pokreti koji govore istinu. Tikovi, trzaji, mimika, gestikulacija, crvenilo i bledilo, treptanje, obaranje pogleda, znojenje dlanova, samo su neki u nizu neverbalnih, telesnih znakova. Na njih čovek ne može svesno da utiče niti da ih stavi u funkciju svojih ciljeva. Zato je govor tela sjajan način da o sagovornicima saznate mnogo više nego što su spremni da vam ispričaju. Ipak, ne donosite zaključke na osnovu jednog znaka jer biste mogli pogrešiti. Naučite da pravilno koristite i tumačite govor tela, bolje ćete razumeti i „osetiti" osobe u slučajnim susretima, intimnim vezama ili važnim poslovnim sastancima i razgovorima.
 
  Bez laganja na sastanku
  Ako se vaš sagovornik jednom podlakticom oslanja na sto, reč je o vrlo suzdržanoj osobi. Ako sedi nasuprot vas prekrštenih ruku, takva poza se tumači kao odbrambeni stav.
  Ukoliko vaš sagovornik promeni više od 20 poza tokom razgovora, njegovo ponašanje se može okarakterisati kao emotivno, a on kao osoba koju je lako zadiviti.
  Žena koja levu nogu prekrsti preko desne, vrlo je maštovita i kreativna, a ako isto učini muškarac, postoji verovatnoća da on agresivno reaguje na argumente okoline. Muškarac koji desnu nogu osloni vodoravno na levu, šalje poruku da je potpuno siguran u svoj stav.
 
  Tajni znaci nervoze
  Pročišćavanje grla i uzdisanje znaci su nervoze, a povećana nervoza prepoznaje se i po pušenju, zveckanju ključevima ili novčićima u džepu, ljuljanju ili okretanju u stolici. Suptilniji znakovi nervoze su „bušenje" jagodica noktima, dodirivanje uva ili odeće, pokrivanje usta ili izbegavanje pogleda tokom razgovora.
  Preporučljivo je da tokom razgovora izbegavate dodirivanje sagovornika, prekrštanje nogu, naročito u kombinaciji s prekrštenim rukama jer to stvara utisak „zatvorenosti" osobe.
 
  Podignute obrve
  Stručnjaci tvrde da je podizanje obrva najčešći znak izražavanja simpatije. Kada ugledamo osobu koja nam se sviđa, naše obrve se nesvesno podignu i spuste, a celi proces traje samo petinu sekunde. Druga strana će, naravno, ukoliko joj se svidimo, reagovati na isti način.
 
  Žene lakše čitaju
  Govor tela je teren na kom se žene lakše snalaze pa dame lakše čitaju signale, ali i prikrivaju svoje osećaje. Međutim, ženu će razotkriti često nesvesno prekrštanje noge preko noge. Takođe, ako uputi pogled u pravcu muškarca, a zatim ga nekoliko sekundi gleda u oči i skrene pogled i sve to ponovi nekoliko puta, on je kod nje pobudio velik interes, a ako se mršti, onda interesa nema i teško da će ga ikad biti.
 
  Ruke kažu sve
  Muškarčev trud da izgleda što bolje znak je da ste privukli njegovu pažnju. Ako primetite da on, dok govorite, posmatra vaša usta, to znači da u tom trenutku sigurno razmišlja o tome kako bi bilo da vas poljubi. Da biste otkrili da li muškarac podsvesno razmišlja i o seksu sa vama, pogledajte gde su mu ruke. Ako su na kukovima ili u džepovima, budite sigurni da mu je samo jedna stvar na umu!
 
Autor: Suzana Stanarević