Broj 24
Početna > Poznati > MODA NA TANJIRU

Karla Fendi

MODA NA TANJIRU

Doručak kod Tifanija, a Fendi za ručak... Prazan stomak i puno srce! U jednoj reklami za čuvenu italijansku modnu kuću glavni obrok na stolu bile su Fendi tašnice.

Rim je prebogat kojekakvim neponovljivim arhitektonskim kolosalnim ili minijaturnim lepotama. Međutim, može se desiti prolazniku da mu poneka i promakne jer je pogled zalepio za jedan od Fendijevih izloga.
  Najveća ljubav Karle Fendi je upravo italijanska prestonica. „Rim i njegove boje su moja glavna nadahnuća. Jedna od najuspešnijih kolekcija koju smo ikada izbacili bila je inspirisana bojama rimskih zidova: od zagasite ružičaste do cigla crvene, zatim oker, žuta, puder roze... Zatim rimski pločnici posle kiše, kada se na njima reflektuje grad. I treće, naravno, spektakularne rimske fontane. Haljine su bile od šifona i tila, a manekenke su ih pronele Španskim trgom. Prava senzacija!"
 
  Veza s pozorištem
  Sve je počelo 1925. godine, kada su Edoardo i Adele Fendi otvorili malu radionicu za preradu kože i krzna u ulici Plebiscito u Rimu. Posao je napredovao i nova radnja otvorena je 1932. godine u ulici Pjave. Upravo na toj adresi rodila se Karla, jedina od pet Fendi ćerki koja je i danas u modnom poslu. Iza kase nalazio se paravan gde je Adele mogla da ostavi devojčice da spavaju, i da tako na jednom oku drži njih, a na drugom radnju. „Dok smo odrastale, Paola, Franka, Alda, Ana i ja najviše smo volele da se igramo prodavnice." A onda je igra prerasla u posao.  Petnaestogodišnja Paola, najstarija od pet ćerki, počela je da radi za firmu 1946. godine, a nešto kasnije su se priključile i ostale devojke.
  Naredni veliki korak za porodicu bio je preuzimanje pozorišne zgrade u ulici Borgonjona. „Hteli smo da preselimo posao u sam centar Rima. Čuli smo da je pozorište Bernini na kraju ulice Borgonjona bilo na prodaju i da se Standa sprema da ga kupi. Moja majka nije mogla da prihvati ideju da se tu smesti jeftini tržni centar." Adele Fendi je protestujući otišla vlasniku zgrade. „Posao je posao. Kada vam toliko smeta, dajte veću ponudu!" - bio je njegov odgovor. Koštalo ih je čitavo bogatstvo. Manje su jeli i pili, ali se žrtvovanje isplatilo. Ime Fendi sada izaziva što uzdahe što poštovanje. Modni salon otvoren je u simpatičnoj zgradi paralelno sa najatraktivnijom ulicom Kondoti. I danas je to centar posla. Na jednom mestu okupljeno je pet prodavnica sa tipičnim Fendi asortimanima: kožni proizvodi, krzno, cipele, torbe i ready-to-wear.
  Karla takođe gaji veliku ljubav prema filmu. „To je jedna posebna vrsta veze. Verovatno zbog toga što nam se glavni salon nalazi u bivšem bioskopu. Porodica je dosta podržavala film. Sarađivali smo sa Felinijem, Viskontijem, Kenom Raselom, Martinom Skorsezeom. Majka nam je govorila da bacamo novac, ali ja sam uverena da je neverovatno iskustvo biti u timu s takvim rediteljima."
 
  Svetska slava
  Godine 1965. sklopljen je savez između Fendija i nemačkog dizajnera Karla Lagerfelda. Taj modni brak doprineo je povećanju svetske slave oba imena. Lagerfeld je odmah iskreirao obrnuti FF logo, koji je postao internacionalni simbol dobrog ukusa. Takođe, svojim originalnim idejama učinio je rigidni Fendi stil laskavim i drugačijim. Nekada skupocena, ali kruta i teška odeća postaje svetla, mekana, lepršava i, pre svega, izazovna.
  Ubrzo Fendi predstavlja svoju prvu kolekciju visoke mode, Lagerfeldovih ruku delo. Uspeh je planuo u trenutku. I domaći i strani kupci su poludeli za Fendi krpicama. Marvin Traub, predsednik Blumingdejla, otkrio je američkom tržištu Fendi senzaciju. Danas Fendi poseduje najveću prodavnicu na njujorškoj Petoj aveniji.
  Godine 1969. Fendi prikazuje svoju prilično pristupačnu kolekciju krzna u Palati Pitijevih u Firenci. Neprekidno razvijajući tehnike obrađivanja krzna, bez žrtvovanja kvaliteta, cene su učinili povoljnim i za obične kupce.
  Sledeća je bila čuvena Fendissime linija opuštene odeće, kao odgovor na pitanje šta obući ispod luksuzne bunde. Zatim i parfem, te na taj način Fendi žena postaje kompletna.
  LVMH i Prada od sestara kupuju pedeset i jedan procenat kompanije u novembru 1999. godine. Dve godine potom, Prada prepušta svoj deo Vitonu. Karla Fendi je jedina sestra koja je ostala u poslu, a Silvija Venturini, Anina ćerka, postaje kreativni direktor muške mode i detalja za žene i muškarce. Karl Lagerfeld i dalje kreira ženske kolekcije i krzno.
 
Autor: Dragana Barjaktarević