Broj 24
Početna > Zanimljivosti > KUPANJE BEZ SUZA

Nega bebe

KUPANJE BEZ SUZA

Od prvog kupanja vaše bebe će zavisiti da li će ona kasnije da uživa u održavanju higijene. Ako je kupanje pravilno od prvog dana, dete će početi da veruje svojim roditeljima i da se raduje vremenu odvojenom za njegovu negu

Bebe po pravilu ne vole da se kupaju jer im je neprijatno kad ih skidate i stavljate u vodu. Novorođenčad obavezno kupajte u zagrejanoj prostoriji, osim ako u letnjem periodu nema potrebe za tim. Ako bebi još nije otpao ostatak pupčane vrpce, operite je samo sunđerom. Pre nego što je skinete, namočite krpu ili sunđerčić i njime nežno umijte dečje lice. Posebno obratite pažnju na deo oko očiju, ušiju i pregib ispod brade. Tada bebinu glavu nežno položite u jednu ruku i blagim šamponom joj sunđerčićem operite kosu. Skinite bebi benkicu, operite joj šake, ruke, trbuh i leđa. Zatim uklonite pelenu i operite prepone, noge i stopala. Umotajte bebu u veliki mekani peškir, nežno osušite i nanesite proizvode za negu bebine kože.
 
  Nežno kupanje novorođenčeta
  Kada bebi otpadne ostatak pupčane vrpce i zaraste rana, možete da je kupate. Kada beba malo poraste, trebalo bi da je kupate jedanput dnevno. Prvo bebino kupanje kod kuće može biti u posebnoj kadici koju možete postaviti u kadu ili na stočić blizu površine za previjanje. Pripremite sveže pelene, mekanu krpu ili sunđerčić za pranje, mekani peškir, blagi sapun za bebe, maramice, losione i druge preparate koje vam je preporučio lekar. Stavite bebu u kadicu napunjenu sa nekoliko centimetara tople vode i to tako da joj prvo umočite nožice, a zatim polako celo telo. Bebin vrat i glavu obavezno pridržite sa zadnje strane. Nežno joj operite kosu mekanim sunđerčićem jer ćete tako sprečiti pojavu dermatitisa. On se obično javlja na temenu i na pregibima po telu, ali se i povuče do drugog meseca bebinog života. Sunđerčićem češljajte bebinu kosu sve dok ne bude spremna za pravu četku. Pre nego što bebu stavite u kadu, proverite kakva je voda. Mališanima će prijati da temperatura vode bude malo toplija od sobne temperature. Dete držite čvrsto i operite ga brzo, da mu ne bi bilo hladno i da se ne bi preplašilo. Uznemirenu bebu umirite blagim glasom.
 
  Dete koje je prohodalo
  Kad dete prohoda, spremno je za kupanje u velikoj kadi, naravno uz vašu pomoć. Kupanje je za dete proces učenja i igra, a ne samo pranje i održavanje higijene. Dozvolite detetu da vam pomogne da prikupite i organizujete sve što je potrebno za kupanje: čisti mekani peškir, sunđer ili krpu za pranje, blagi šampon i sapun, mekanu četku za kupanje, dve-tri plastične ili gumene igračke, penu za kupanje. Kod vrlo male dece nemojte da  koristite dečije ulje. Njihovoj koži obično nisu potrebni hidratantni preparati, a od ulja će kada postati klizava. Neka vam dete „pomogne" da napunite kadu i stavite malo penušave kupke. Pripazite da temperatura vode bude ona koju vaše dete voli. Obratite pažnju da voda ne bude prevruća da se dete ne bi opeklo. Kad puštate vodu, prvo pustite hladnu, a zatim postepeno dodajte toplu vodu dok ne postignete željenu temperaturu. Kada zatvarate vodu, prvo zatvorite toplu, pa onda hladnu. Nemojte da dozvolite da mala deca sama pripremaju svoju kupku ili da pak piju vodu u kojoj se kupaju. Deca vole da se popiške dok se kupaju. Nikada nemojte da ostavljate malo dete samo u kadi punoj vode. Ako vam zazvoni telefon ili neko pozvoni na vrata, dete umotajte u peškir i ponesite ga sa sobom.
 
  Kupanje kao igra
  Ako se vaše dete plaši vode, kupajte ga za početak u samo četiri-pet centimetara vode. Dozvolite mu da stavi svoje igračke u kadu i sunđerčićem ih opere šamponom i sapunom. Igrajte se sa njim i izmislite igru sa sapunanjem kože. Pre nego što smislite nešto drugo, igra skrivanja sa mokrom krpom će vam pomoći da bebu umijete. Pripazite da detetu ne uđe sapunica u oči i dobro isperite sav sapun s njegove kože. Pomozite mu da se ispere, osuši i pospremite njegove posebne igračke do sledećeg kupanja. Uz malo pažnje, kupanje deteta može biti najzabavniji trenutak.