Broj 24
Početna > Lepi i zdravi > HRANA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

HRANA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

Naučno je dokazano da sastojci iz hrane direktno utiču na hemijski sastav ljudskog mozga i na naše raspoloženje

Da li ste primetili da se posle pojedenog slatkiša zaslađenog belim šećerom osećate bezvoljno, umorno i neraspoloženo? Postoji hrana koja će vam pokvariti, ali i poboljšati raspoloženje, dati vam više energije i pomoći da savladate stres.
 
  - Beli šećer je jedan od najvećih neprijatelja dobrog raspoloženja i to je još jedan od razloga zašto treba da ga izbegavate.
  - Belančevine će vas učiniti živahnim a ugljeni hidrati opuštenijim.
  - Banane, borovnice, mango, pomorandže, jagode, šipurak, spanać, brokoli i zeleno lisnato povrće poboljšaće vam raspoloženje.
  - U koštunjavom voću se nalaze hemikalije koje stimulišu rad mozga, a razne studije su potvrdile da bademi i orasi mogu da pomognu obolelima od depresije i Alchajmerove bolesti. Ako pre obroka pojedete šaku koštunjavog voća, to će vam dati osećaj sitosti, bićete manje nervozni i opušteniji. Koštunjavo voće je zato bolje od pirinčanih kolača koji su samo naizgled zdraviji, ali i krastavaca ili kestena jer oni sadrže više masnoća.
  - Ćuretina sadrži triptofan, aminokiselinu koja učestvuje u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji smanjuju bol, apetit, stvaraju osećaj opuštenosti i u većim količinama izazivaju pospanost. Što je još važnije, triptofan pomaže da bolje podnosite stres, čini vas okretnijim i živahnijim, pa tako i manje umornim. Zato, ako želite da postignete još bolji efekat, na sendvič sa ćuretinom umesto nezdravog majoneza dodajte malo maslinovog ulja. Ono će vam podići energiju i pomoći da se osećate zadovoljnije.
  - Svinjetina je hrana koja će vam popraviti raspoloženje jer sadrži velike količine vitamina B koji pomaže u borbi protiv stresa. Jedući svinjetinu dobićete dovoljnu dozu kolina, neurotransmitera koji hrani mozak. Dovoljnim unosom kolina smanjuje se količina homocistina u krvi koji je odgovoran za povećan rizik od srčanog i moždanog udara, demenciju i rak. Trebalo bi da svinjetina ima što manje masnoće. To znači da slobodno možete da uživate u pečenju, svinjskom odresku, slanini ili kobasicama. Naravno, u razumnim količinama.
  - Jaja su jedna od najboljih namirnica za mozak i raspoloženje jer sadrže kolin, hranljivu materiju koja nedostaje mnogim ljudima koji izbegavaju hranu koja podiže holesterol. Kolin je vitamin koji spada u grupu B-kompleksa, a nalazi se u jajima i džigerici. Nedostatak kolina može da izazove slabije pamćenje i smanjenje koncentracije. Osim toga, žumance sadrži lecitin, materiju koja deluje čudotvorno na moždane ćelije. Preporučljivo je da se pojede jedno jaje dnevno i to ujutro. Za prženje ili kajganu ne treba da koristite puter. Ako vam je kardiolog rekao da ne bi trebalo da jedete jaja, pitajte ga koliko bi žumanaca mogli da pojedete nedeljno, a da ne ugrozite svoje kardiovaskularno zdravlje. Onim danima kada ne jedete žumanca, jedite hranu od soje.
  - Sok od grožđa ima slično dejstvo kao i crno vino, jer oba sadrže polifenol koji pomaže u očuvanju zdravog srca i smanjenju rizika od moždanog udara. Naučnici su otkrili da ova ljubičasta materija u soku može da sprečiti starenje mozga. Trebalo bi da pijete stopostotni sok od grožđa koji ne sadrži dodani šećer i kožice.
  - Čokolada će vas oraspoložiti, a najbolja je ona tamna koja sadrži 70 posto kakaoa. Što se količine tiče, odjednom ne bi trebalo da pojedete više od 85 grama.
  - Mleko ne bi trebalo da izbacujete iz ishrane. Mnogi Amerikanci su prestali da piju mleko posle čega su se osećali depresivno ili im se često menjalo raspoloženje. Dakle, i mleko je hrana koja će vam poboljšati raspoloženje. Međutim, ne treba piti mnogo mleka jer može da se javi alergija. Najbolje je da dnevno popijete jednu šoljicu nemasnog organskog mleka.
  - Kafa u malim količinama može imati vrlo pozitivne efekte. Kod blažih slučajeva depresije, mala količina kofeina može da bude delotvoran antidepresiv. Trebalo bi da se ograničite na dve kafe dnevno jer više od toga može da izazove preveliko uzbuđenje, nervozu, razdražljivost. Jutarnja kafa je zato idealno piće za dobro raspoloženje. Najbolje ćete se osećati ako kafu pijete samo pre podne, a posle podne zeleni čaj i vodu.
  - Kokice mogu da vam poboljšaju raspoloženje, ma kako vam to čudno zvučalo. Kada ih spremate, nemojte dodavati puter jer je rastopljeni sir mnogo bolji.