Broj 24

Smanjuje umor i smiruje nervozu

AVOKADO

Prepun minerala i vitamina, avokado daje energiju, štiti srce i krvne sudove, tera umor i omekšava kožu

Često se neuravnoteženo hranimo i ne dobijamo dovoljno nezasićenih masnih kiselina, neophodnih za elastičnost arterija. Avokado, koji sadrži od 12 do 30 posto lipida, odličan je izvor tih kiselina. Pomaže stvaranje korisnog holesterola (HDL), a u isto vreme ograničava stvaranje onog štetnog (LDL). Prisustvo vitamina E pojačava blagotvoran učinak na kardiovaskularni sistem, smanjujući tako rizik od kardiovaskularnih bolesti i aterioskleroze.
 
  Saveznik suve kože
  Bogat masnim kiselinama, avokado hrani kožu iznutra i održava njenu elastičnost. Vitamini (A, B, C i E) koje sadrži, štite epiderm od sunca i starenja, a ovo delovanje je pojačano i prisustvom magnezijuma i cinka, minerala zaslužnih za ravnotežu kože.
 
  Prirodna kozmetika
  Avokado je poreklom iz Srednje Amerike i već su ga Asteci upotrebljavali za zaštitu lica od starenja i isušivanja. Oni bi meso avokada ostavili u vodi i tako dobijali neku vrstu ulja. Danas se procesom ekstrakcije industrijski dobija prvoklasno ulje. Zbog hidratantnih, omekšavajućih i regenerišućih svojstava, to ulje je deo mnogih preparata za negu lica. Avokadovo ulje nalazi se u sapunima, mleku za suvu kožu i u kremama za ruke. Može se nanositi na kožu da bi se izbeglo stvaranje strija u vreme trudnoće, a može se i dodati nekoliko kapi u vodu u kadi. Tako ćete omekšati i nahraniti epiderm.
 
  Kompletna, ali kalorična namirnica             
  Avokado se od ostalog voća i povrća izdvaja izuzetno velikim sadržajem minerala i oligoelemenata: 1.400 mg na 100 g, što je triput više od drugog svežeg voća. Veliki sadržaj kalijuma pomaže eliminaciju toksina iz organizma, a zahvaljujući vlaknima koja sadrži avokado olakšava probavu. Bogat je magnezijumom, fosforom, gvožđem, cinkom i bakrom. Avokado smanjuje umor, smiruje nervozu i podstiče odbrambene mehanizme organizma. Zato se i preporučuje deci u razvoju, trudnicama i premorenim ljudima. Avokado sadrži i betakaroten, vitamine grupe B i vitamin E. Na nekim karipskim ostrvima avokado smatraju univerzalnim lekom za žene. Dobar je za infekcije mokraćnih puteva, povišenu telesnu temperaturu, probavne probleme i razdražljivost. Njegova koštica sadrži antibiotske materije, a njegovo lišće tera insekte. Međutim, avokado je vrlo kaloričan (200 do 400 kalorija na 100 g) pa ga treba izbaciti iz svake dijete za mršavljenje.
 
  Maska od avokada
  Da biste što bolje zaštitili kožu od dehidriranja, možete sami napraviti masku za lice: izdubite polovinu avokada i usitnite je kao pire. Dodajte kašiku maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte. Stavite debeli sloj na lice, vrat i ruke.
  Ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite vodom. Savet: ovu masku nanosite jednom nedeljno.